- 10 Σεπτεμβρίου 2024
- Posted by: eyath-news
- Category: Γενικά
«Δεν ανησυχούμε, αλλά και δεν εφησυχάζουμε» σε σχέση με τα υδάτινα αποθέματά μας, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Άγις Παπαδόπουλος, σε συζήτηση για τη λειψυδρία που διοργάνωσε η «Ημερησία» στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ.
Τα επίπεδα των επιφανειακών υδάτων του Αλιάκμονα, βασικής πηγής υδροδότησης του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, αλλά και του υδροφόρου ορίζοντα είναι προς το παρόν φυσιολογικά, εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ. Άλλωστε, όπως είπε, η λειψυδρία ταλανίζει τη χώρα όχι σε όλες τις περιοχές με την ίδια ένταση ούτε και σε όλες τις περιόδους με την ίδια ένταση.
«Προκειμένου όμως να γίνει πιο αποδοτική η διαχείριση του υδατικού πόρου, να φτάνει δηλαδή με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες η ποσότητα νερού στο τέλος της μέρας, προχωρούμε σε νέες τεχνολογίες χρησιμοποιώντας ευφυείς λύσεις», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα καλής πρακτικής και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών τη συνεργασία της ΕΥΑΘ με τη Siemens για την πρόληψη υπερχειλίσεων και πλημμυρών στο παντορροϊκό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, με την αξιοποίηση της Τεχνητής Νοημοσύνης και του ΙοΤ.
Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκε και η εισήγηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ, Άνθιμου Αμανατίδη, στο 5ο Rethink Forum με τίτλο “Για να μην πούμε το νερό νεράκι”. “Το μέλλον είναι οι σύγχρονες τεχνολογίες, προς τα κει κοιτάμε”, επισήμανε για το θέμα της λειψυδρίας ο κ. Αμανατίδης, που τόνισε πως σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, φαίνεται ότι η ύδρευση καλύπτεται πλήρως έως το 2030 ακόμη και στα δυσμενέστερα (από άποψη ξηρασίας και ανάπτυξης υποδομών) σενάρια.
Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης στον στόχο της ΕΥΑΘ για τη μείωση του υδατικού της αποτυπώματος κατά 20% έως το 2030, μεταξύ άλλων με εγκατάσταση έξυπνων υδρομέτρων, με έργα βελτίωσης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των απωλειών σε νερό, με την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό του συστήματος τηλεμετρίας και τηλε-ελέγχου (SCADA) κ.λπ. “Συνεχίζουμε, βεβαίως, να διερευνούμε νέες τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας όλης της διαδρομής του δικτύου πόσιμου νερού πάνω σε διαφορετικά σενάρια λειτουργίας, ενώ παράλληλα έχουμε προχωρήσει σε υδραυλική προσομοίωση υδραγωγείων της ΕΥΑΘ Α.Ε. σε συγκεκριμένες περιοχές, για την αποτελεσματικότερη και βιώσιμη διαχείριση του πόρου”, όπως είπε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε κι ο κ. Αμανατίδης, όπως και ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, στο νερό που παράγει ο βιολογικός σταθμός στη Σίνδο, περίπου 160.000 κ.μ., από την επεξεργασία και τον βιολογικό καθαρισμό των λυμάτων, τα οποία όμως καταλήγουν στον Θερμαϊκό! Αυτή η ποσότητα νερού θα μπορούσε να κατευθυνθεί προς την άρδευση στο πλαίσιο μιας καλύτερης διαχείρισης των υδατικών μας πόρων, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ στο 5ο Rethink Forum για τη λειψυδρία