ΎδρευσηΣυχνές ερωτήσεις

Το νερό στη βρύση μου δείχνει θολό ή άσπρο. Είναι πρόβλημα ή απλώς αέρας;

Όταν το νερό έχει φυσαλίδες, σημαίνει ότι έχει εγκλωβισμένο αέρα και γι’ αυτό φαίνεται και θολό. Μια άλλη αιτία για πιθανή δυσχρωμία του νερού είναι οι αποθέσεις αλάτων. Το υγιεινό πόσιμο νερό περιέχει σε διάλυση φυσικά άλατα που του δίνουν γεύση και θρεπτική αξία. Τα διαλυμένα άλατα που υπάρχουν στα φυσικά νερά ιζηματοποιούνται και περνούν στο νερό της βρύσης δίνοντας σε αυτό ένα άσπρο γαλακτώδες χρώμα. Τέτοιου είδους προβλήματα στην όψη του νερού μπορεί να προκύψουν από εργασίες συντήρησης στο δίκτυο διανομής και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η υγεία του καταναλωτή.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε αν η δυσχρωμία του νερού οφείλεται σε εγκλωβισμένο αέρα ή άλατα κάνοντας το παρακάτω απλό τεστ: γεμίστε ένα γυάλινο ποτήρι με νερό από τη βρύση σας και αφήστε το νερό να ηρεμήσει. Αν το νερό περιέχει εγκλωβισμένο αέρα, σε περίπου 10 λεπτά θα διαυγάσει και θα παρατηρήσετε ότι οι φυσαλίδες του αέρα θα αρχίσουν να κινούνται προς τα πάνω, μέχρι το νερό να γίνει τελείως διάφανο. Αν το νερό περιέχει άλατα, τότε θα χρειαστεί περίπου μία ώρα για να διαυγάσει το νερό και τα άλατα θα καθιζάνουν στον πάτο του ποτηριού. Δηλαδή, το νερό θα αρχίσει να γίνεται διάφανο από πάνω προς τα κάτω.

Και στις δύο περιπτώσεις σε περίπτωση βλάβης στο δίκτυο και μετά την παρέλευση τριών ωρών, οπότε η ροή του νερού στις σωληνώσεις θα έχει επανέρθει στα φυσιολογικά επίπεδα, δεν πρέπει να παρατηρείται δυσχρωμία στο νερό. Αν το πρόβλημα επιμένει, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Το νερό μού φαίνεται ότι έχει «χρώμα», τι να κάνω;

Για να διαπιστώσετε αν η δυσχρωμία του νερού οφείλεται στο δίκτυο ή στις εσωτερικές σωληνώσεις του σπιτιού σας, συγκρίνετε το νερό της βρύσης σας με το νερό κάποιας γειτονικής κατοικίας. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη δική σας βρύση, τότε πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις σωληνώσεις του σπιτιού σας. Αν όμως πρόκειται για πρόβλημα του δικτύου, τότε και η βρύση της γειτονικής κατοικίας θα παρουσιάζει την ίδια δυσχρωμία. Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Πόσο «σκληρό» είναι το νερό στη Θεσσαλονίκη;

Η σκληρότητα αντιστοιχίζεται στη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου και εξαρτάται από τα πετρώματα από τα οποία έχει περάσει το νερό. Ο όρος «σκληρότητα» χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό των νερών που δεν αφρίζουν καλά, όταν χρησιμοποιούνται για πλύσιμο με σαπούνι και αφήνουν λευκά αποθέματα στην εσωτερική επιφάνεια των οικιακών συσκευών. Υψηλές τιμές σκληρότητας δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία! Αντιθέτως, έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ αυξημένης σκληρότητας και μείωσης των καρδιοαγγειακών παθήσεων!

Επίσης, δεν υπάρχουν προδιαγραφές για την τιμή της σκληρότητας του πόσιμο νερού στην υγειονομική διάταξη.

Η σκληρότητα του νερού μετριέται σε mg CaCO3/l, σε γερμανικούς και γαλλικούς βαθμούς. Για τη μετατροπή από τη μία μονάδα μέτρησης σε άλλη ισχύουν οι παρακάτω σχέσεις:

1 Γαλλικός βαθμός = 0,56 Γερμανικοί

1 Γερμανικός βαθμός = 1,79 Γαλλικοί

1 Γαλλικός βαθμός = 10 mg CaCO3/l

1 Γερμανικός βαθμός = 17,9 mg CaCO3/l

 

Χαρακτηρισμός των νερών ανάλογα με το επίπεδο σκληρότητας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥΓΑΛΛΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙmg CaCO3/l
ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΡΑ0 – 7,160 – 40 – 71,6
ΜΑΛΑΚΑ7,16 – 14,324 – 871,6 – 143,2
ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ14,32 – 21,488 – 12143,2 – 214,8
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΑ21,48 – 32,2212 – 18214,8 – 322,2
ΣΚΛΗΡΑ32,22 – 53,7018 – 30322,2 – 537,0
ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ> 53,70> 30> 537,0

 

Συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα για να ενημερωθείτε για την τιμή της σκληρότητας του νερού της περιοχής σας. Με βάση τις παρακάτω τιμές μπορείτε να ορίσετε τη σκληρότητα του νερού της περιοχής σας στο πλυντήριο που αγοράσατε. Αυτήν τη ρύθμιση τη ζητάει πολλές φορές ο κατασκευαστής του πλυντηρίου για τη σωστή λειτουργία της συσκευής.

 

Τιμές σκληρότητας ανά περιοχή

ΠεριοχήΤιμές Σκληρότητας (Γερμανικοί βαθμοί)
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ13 – 14
ΕΥΚΑΡΠΙΑ – ΑΝΘΟΚΗΠΟΙ13 – 14
ΝΙΚΟΠΟΛΗ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΑΘ12 – 13
ΚΟΡΔΕΛΙΟ17 – 18
ΕΥΟΣΜΟΣ12 – 17
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ16 – 17
ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ12 – 17
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ12 – 14
ΠΟΛΙΧΝΗ13 – 16
ΜΕΤΕΩΡΑ12 – 13
ΝΕΑΠΟΛΗ12 – 17
ΣΥΚΙΕΣ13 – 15
ΠΕΥΚΑ14 – 15
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ13 – 15
Π. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ15 – 16
40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ16 – 17
ΚΕΝΤΡΟ16 – 17
ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ13 – 14
ΑΡΕΤΣΟΥ14 – 15
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ14 – 15
ΝΤΕΠΩ14 – 16
ΔΕΛΦΩΝ14 – 16
ΚΗΦΙΣΙΑ12 – 13
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ12 – 13
ΠΥΛΑΙΑ – ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ14 – 15
ΠΑΝΟΡΑΜΑ14 – 15
ΧΑΡΙΛΑΟΥ14 – 16
ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ16 – 17
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ14 – 15
ΓΡΗΓ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ15 – 16

 

Χρειάζεται το χλώριο στο νερό; Είναι μεγάλη η αναλογία του στο δίκτυο ύδρευσής μας;

Το χλώριο χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό στη διανομή και την επεξεργασία του νερού. Με τον όρο «απολύμανση» εννοούμε την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που περιέχονται στο νερό.

Η χλωρίωση γίνεται σε 24ωρη βάση με σύγχρονη τεχνολογία στις κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και στα σημεία στα οποία τίθεται το νερό στη διάθεση του καταναλωτή από τα κεντρικά αντλιοστάσια. Η κυριότερη μορφή χλωρίου που χρησιμοποιείται είναι το άνυδρο υγρό χλώριο (αέριο χλώριο).

Η χλωρίωση του νερού, βάσει νομοθεσίας, γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να παραμένει ελάχιστη ποσότητα υπολειμματικού χλωρίου για την αντιμετώπιση μολύνσεων κατά τη διανομή του νερού στους καταναλωτές. Αυτή η μικρή ποσότητα υπολειμματικού χλωρίου είναι εντελώς ακίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου, καθώς εξουδετερώνεται από το σάλιο και τα γαστρικά μας υγρά.

Η απολύμανση στο δίκτυο διανομής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ελέγχεται καθημερινά από το Τμήμα Εργαστηριακού Ελέγχου Πόσιμου Νερού (ΤΕΕΠΝ), όπου μετράται το υπόλειμμα ελεύθερου χλωρίου στο δικτύο διανομής. Η παρουσία υπολειμματικού χλωρίου είναι συνεχής και ανιχνεύεται σε όλο το δίκτυο διανομής μέχρι τα ακρότατα σημεία του, σύμφωνα με όσα ορίζει η υγειονομική διάταξη.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης την παρακολούθηση και μέτρηση των παραπροϊόντων χλωρίωσης. Αυτά ονομάζονται τριαλογονομεθάνια και είναι οι ακόλουθες τέσσερις ενώσεις: χλωροφόρμιο, βρωμοφόρμιο, διβρωμοχλωρομεθάνιο και το βρωμοδιχλωρομεθάνιο. Παράγονται λόγω της αντίδρασης του ελεύθερου χλωρίου του πόσιμου νερού με τον οργανικό άνθρακα, που μπορεί να περιέχεται σε αυτό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ΚΥΑ Αρ. Γ1(δ)/ΓΠ οικ. 67322/ΦΕΚ Β’ 3282/19.09.2017 σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 98/83/ΕΚ «ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, τα τριαλογονομεθάνια μετρώνται 16 φορές τον χρόνο και η ανώτατη παραμετρική τιμή στο σύνολό τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 μg/l.

Βάσει των μετρήσεων που πραγματοποιούνται από το εργαστήριο της ΕΥΑΘ, οι συγκεντρώσεις των τριαλογονομεθανίων στο πόσιμο νερό είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το ισχύον νομοθετημένο όριο των 100 μg/l.

Τι μπορώ να κάνω αν μου μυρίζει χλώριο το νερό;

Πολλές φορές οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι το νερό που φτάνει στη βρύση τους μυρίζει χλώριο. Για να μειωθεί η οσμή του χλωρίου, μπορείτε να γεμίσετε ένα γυάλινο μπουκάλι με νερό και να το αφήσετε όλο το βράδυ στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί η μυρωδιά θα έχει εξαφανιστεί.

Προσοχή! Το νερό που μπαίνει στο ψυγείο μέσα σε οποιοδήποτε δοχείο πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες.

Μπορώ να χρησιμοποιώ ντεπόζιτο ή πιεστικό;

Εάν το νερό φτάνει στη βρύση σας μέσω ντεπόζιτου ή πιεστικού, τότε διατρέχει κίνδυνο να επιμολυνθεί λόγω στασιμότητας και αυξημένης θερμοκρασίας και συνήθως μειονεκτεί οργανοληπτικά σε σχέση με το τρεχούμενο νερό, που έρχεται απευθείας από το δίκτυο της ύδρευσης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Υδροληψίας της ΕΥΑΘ Α.Ε., τα ντεπόζιτα δεν επιτρέπονται για λόγους υγειονομικής προστασίας του δικτύου ύδρευσης (κίνδυνος πιθανής αναρρόφησης στο δίκτυο). Γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης (στήλη υδρομετρητών – «ρολόι») να διαθέτει αντεπίστροφο.

Oι ιδιοκτήτες κατοικιών πρέπει τουλάχιστον να φροντίζουν να γίνονται τακτικές συντηρήσεις και καθαρισμοί σε τυχόν υπάρχον πιεστικό ή ντεπόζιτο μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους, ώστε να αποφύγουν την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν.

Να βάλω φίλτρο στο σπίτι;

Δε θέλουμε τίποτα να μπαίνει… ανάμεσά μας!

 • Το νερό πληροί από κάθε άποψη τις ισχύουσες εθνικές και ευρωπαϊκές διατάξεις (συμπεριλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παθογόνοι οργανισμοί κ.ά.).
 • Δε χρειάζεται λοιπόν επιπλέον επεξεργασία με φίλτρα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι εκ του περισσού και παράγει περιττά κόστη για τον καταναλωτή.
 • Η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει επεξεργαστεί, καθαρίσει και απολυμάνει το νερό, όπου και όπως χρειάζεται. Αυτό που κάνει ένα φίλτρο δηλαδή το έχει κάνει ήδη η ΕΥΑΘ για μας!
 • Κι όταν το ΤΕΕΠΝ (Τμήμα Εργαστηριακού Ελέγχου Πόσιμου Νερού της ΕΥΑΘ ΑΕ) φτάνει στη βρύση του καταναλωτή για να πάρει δείγμα, απαιτεί να γίνει είτε bypass  οποιουδήποτε φίλτρου ή μονάδας επεξεργασίας έχει εγκαταστήσει  ο καταναλωτής ή παίρνει δείγμα από βρύση που δεν επηρεάζεται από αυτό.
 •  Κάποιες φορές, φίλτρα -ειδικά όσα δε συντηρούνται σωστά κι όχι μόνο- μπορούν να επιβαρύνουν, αντί να βελτιώσουν, την ποιότητα και από χημικής και από μικροβιολογικής άποψης.
 • Φίλτρα «αφαλάτωσης» που απιονίζουν το νερό μπορεί να αποδειχθούν ακόμα κι επικίνδυνα για την υγεία. Ένας αριθμός μεταλλικών στοιχείων είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Το απιονισμένο νερό δεν είναι πόσιμο!
 • Φίλτρα που καταναλώνουν το υπολειμματικό χλώριο πολύ νωρίτερα από την είσοδό του στο ποτήρι μας, μπορεί να αποδειχθούν ακόμα κι επικίνδυνα για την υγεία, καθώς «εξουδετερώνοντας» την υπολειμματική απολυμαντική δράση του χλωρίου, μπορεί το νερό να καταστεί ευάλωτο σε μικροβιολογική μόλυνση.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει να προσθέσει μετά την έξοδο του νερού στη βρύση -που αποτελεί και το σημείο τελικού ελέγχου της ποιότητας του νερού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- υλικά όπως συσκευές φίλτρων νερού, διακόπτεται το πεδίο ευθύνης των αρμόδιων φορέων για την ποιότητα του νερού που προκύπτει μετά την παρεμβολή του φίλτρου!

Να πίνω από τη «γραμμή» του ζεστού; Τον χειμώνα το νερό μού φαίνεται πολύ κρύο…

 • Ποτέ δεν έχουμε τη βρύση που πίνουμε στο ζεστό ή στην ανάμιξη. Πάντα και μόνο στο κρύο!
 • Η γραμμή του ζεστού, ακόμα και σε ανάμιξη, δεν παρέχει πόσιμο νερό. Μπορεί να είναι χημικά ή μικροβιολογικά υποβαθμισμένο!
 •  Κι αν πρέπει κάποια στιγμή να το γυρίσουμε στο ζεστό, μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς μας το γυρίζουμε στο κρύο και περιμένουμε να γίνει το γνωστό δροσερό νερό μας για να πιούμε.
 • Μπορούμε κάθε φορά που ανοίγουμε τη βρύση για να πιούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού με την άκρη του δαχτύλου μας.
 • Γίνεται άμεσα αντιληπτό, στις συνηθισμένες συνθήκες λειτουργίας  ενός σπιτικού, πότε έχει τρέξει  το στάσιμο νερό από τις εσωτερικές σωληνώσεις κι έχει έρθει το φρέσκο δροσερό νερό από το δίκτυο, που μπορούμε να πιούμε άφοβα.
 • Η βελτίωση της γεύσης και της οσμής μετά από αυτό το απλό τεστ είναι εντυπωσιακή.
 • Δε χρειαζόμαστε τα φίλτρα, τα βαμβάκια και τα πλαστικά μπουκάλια. Το νερό της ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι άριστο.

Ο αμίαντος στα δίκτυα υποβαθμίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού;

Ο αμίαντος είναι ένα ινώδες πυριτικό ορυκτό που περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Κανένα από τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν βρίσκεται στο νερό σε συγκεντρώσεις που επιτρέπουν οι κανονισμοί. Ωστόσο, η χρήση του για την κατασκευή σωλήνων ύδρευσης και η πιθανή αιώρηση ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού κι έχουν απασχολήσει διάφορους οργανισμούς. Το ενδιαφέρον και η σχετική ανησυχία προκλήθηκαν από το γεγονός ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι καρκινογόνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι, αν και ο εισπνεόμενος αμίαντος είναι γνωστό καρκινογόνο, δεν υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις όταν καταπίνεται με το πόσιμο νερό. Αυτή είναι και η απάντηση στην ανησυχία που έχει προκληθεί λόγω της χρήσης αμιαντοτσιμέντου στους σωλήνες ύδρευσης.

Η εγκύκλιος ΔΥΓ2/19028 «Αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης» δεν συμπεριλαμβάνει τις ίνες αμιάντου στις παραμέτρους που πρέπει να ελέγχονται στο πόσιμο νερό, και επισημαίνει ότι «Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία από την κατάποση ινών αμιάντου με το πόσιμο νερό, από τα συμπεράσματα μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας δεν προκύπτει τεκμηριωμένα άμεση συσχέτιση ενδεχόμενης παρουσίας ινών αμιάντου και επιπτώσεων στην υγεία από την κατάποση τους».

Ίνες αμιάντου μέχρι σήμερα δεν έχουν ανιχνευτεί στο πόσιμο νερό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Οι αναλύσεις για τον προσδιορισμό των ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό πραγματοποιούνται για λογαριασμό της ΕΥΑΘ Α.Ε. σε εξειδικευμένα εξωτερικά εργαστήρια. Σημειώνουμε ότι για την παράμετρο αυτή δεν υπάρχει όριο στην ισχύουσα νομοθεσία.

ΑποχέτευσηΣυχνές ερωτήσεις

Ποιους αφορά ο Ειδικός Κανονισμός Αποχέτευσης (ΕΚΑ) και ποιες περιοχές καλύπτει ?

ΕΚΑ-Αρθρο 1:

 1. «…αφορά στους όρους και τις προϋποθέσεις, που επιβάλλονται σε επαγγελματικές, βιομηχανικές, βιοτεχνικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικά ιδρύματα (ΝΠΔΔ), εργαστήρια κλπ, και κάθε είδους δραστηριότητα και φορέα, τα οποία ενδέχεται να παράγουν υγρά απόβλητα, πέραν της αστικής κατοικίας, για την διάθεση υγρών αποβλήτων στο δίκτυο αποχέτευσης ακαθάρτων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε. (ΕΥΑΘ Α.Ε.).», και

β) «…καλύπτει το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητας της ΕΥΑΘ Α.Ε., όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 26 Ν. 2937/2001 (ΦΕΚ 169/Α/26.7.2001) και τις εκάστοτε τροποποιήσεις του».

Τι θεωρούμε οικιακά λύματα ?

ΕΚΑ-Αρθρο 2-Βασικές έννοιες :  Οικιακά Λύματα – τα λύματα από περιοχές κατοικίας και υπηρεσιών, που προέρχονται κυρίως από τις λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού και τις εμπορικές δραστηριότητες.

Τι θεωρούμε υγρά βιομηχανικά απόβλητα ?

ΕΚΑ-Αρθρο 2-Βασικές έννοιες :  Υγρά Βιομηχανικά Απόβλητα – τα υγρά απόβλητα που παράγονται από οποιαδήποτε επαγγελματική δραστηριότητα και τα οποία δεν είναι οικιακά λύματα ή όμβρια ύδατα.

Ποιες κατηγορίες επιχειρήσεων είναι υποχρεωμένες να έχουν φρεάτιο δειγματοληψίας ?

Κάθε δραστηριότητα πέραν της αστικής κατοικίας από την οποία παράγονται υγρά βιομηχανικά απόβλητα.

Ποιες επιχειρήσεις πρέπει να έχουν χωριστά εσωτερικά δίκτυα λυμάτων- υγρών αποβλήτων ?

Κάθε δραστηριότητα πέραν της αστικής κατοικίας από την οποία παράγονται υγρά βιομηχανικά απόβλητα και εγκαθίσταται σε καινούργιες εγκαταστάσεις (και δεν είναι υφιστάμενες).

Ποια είναι η διαδικασία αδειοδότησης που ακολουθείται για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στην κατηγορία Β ?

Περιγράφεται στον ΕΚΑ-Αρθρο 6.3.1-6.3.2-6.3.3

Ποιές αναλύσεις πρέπει να κάνω στην εκροή των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων της επιχείρησης μου ?

Ενδεικτικός πίνακας των ελεγχόμενων παραμέτρων δίνεται στο Παράρτημα VΙ.

Το δείγμα που λαμβάνεται είναι στιγμιαίο ή σταθμισμένο ?

Οι δειγματοληψίες αναφέρονται σε τυχαία στιγμιαία δείγματα (ΕΚΑ-6.3.3) εκτός και αν υπάρχει δειγματολήπτης, οπότε είναι δυνατόν να ληφθεί και σταθμισμένο δείγμα.

Από ποιο σημείο της ΕΕΑ (Εγκατάσταση Επεξεργασίας Αποβλήτων) της επιχείρησής μου μπορούν να λαμβάνονται δείγματα για τον έλεγχο της ποιότητας εκροής ?

Τα δείγματα λαμβάνονται από σημείο όπως περιγράφεται στην, από την ΕΥΑΘ Α.Ε., εγκεκριμένη μελέτη επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων, παρουσία του υπεύθυνου της επιχείρησης.

Για πόσο καιρό «επιτρέπονται» οι υπερβάσεις σε συγκεκριμένες παραμέτρους ?

Επιτρέπονται μόνο για έναν χρόνο. Παράμετροι για τις οποίες επιτρέπονται υπερβάσεις είναι οι: ΤSS, COD και BOD5. Στο διάστημα αυτό, και μόνο για τις συγκεκριμένες παραμέτρους, από τις παραπάνω, που υπάρχει υπέρβαση, η επιχείρηση θα χρεώνεται με Τέλος Πρόσθετου Κόστους Επεξεργασίας (ΤΠΚΕ) (Παράρτημα IV).

Το ΤΠΚΕ είναι πέραν των τελών αποχέτευσης.

Εφόσον οι υπερβάσεις ξεπεράσουν τον ένα χρόνο, ανακαλείται η άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων όπως προβλέπεται στο άρθρο 8.

Τι γίνεται σε περίπτωση που δεν υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού των δικτύων οικιακών λυμάτων και βιομηχανικών υγρών αποβλήτων?

Ισχύουν τα όρια του Ειδικού Κανονισμού. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να επιτυγχάνεται η επίτευξη των αποδεκτών ορίων διάθεσης των υγρών αποβλήτων στο δίκτυο της ΕΥΑΘ Α.Ε. (Πίνακας Ι του Παραρτήματος I του ΕΚΑ) με αραίωση (Αρθρο 5.1-ΕΚΑ).

Πρέπει να βάλω παροχόμετρο στην έξοδο της ΕΕΑ μου?

Κάθε  επιχείρηση που παράγει υγρά απόβλητα παροχής > 2m3/d πρέπει να τοποθετήσει μετρητή παροχής.

Που θα βρω προδιαγραφές για τον μετρητή παροχής ?

Πριν γίνει η προμήθεια του μετρητή παροχής θα πρέπει να εγκριθούν οι προδιαγραφές του από την ΕΥΑΘ Α.Ε. όπως αναφέρεται στον ΕΚΑ-Παρ. 6.5.

Τι ισχύει για τις υγειονομικές μονάδες ?

Η διαχείριση των υγρών αποβλήτων τους θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με την ΚΥΑ 146163 (ΦΕΚ 1537/Β/8.5.2012) «Μέτρα και Όροι για την Διαχείριση Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων» και με την με ΑΔΑ: 9Θ2Ο465ΦΥΟ-Τ2Ω       Εγκύκλιο διαχείρισης υγρών αποβλήτων υγειονομικών μονάδων (Αρ. Πρωτ. Δ1ε/.Π.33942/17 (21-02-18).

Τι κάνω σε περίπτωση βλάβης της ΕΕΑ μου ?

Α) Για παροχή υγρών αποβλήτων < 2m3/d

…..

 1. B) Για παροχή υγρών αποβλήτων > 2m3/d:

 

 • να υπάρχει Σχέδιο Διαχείρισης των ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων, προς αποφυγή της εισόδου τους στο αποχετευτικό δίκτυο.
 • να ενημερώνεται άμεσα και εγγράφως η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε., όπως προβλέπεται στον ΕΚΑ, για την φύση του προβλήματος και την αιτία που το προκάλεσε, για την ποιότητα και ποσότητα των τυχόν ανεπεξέργαστων υγρών αποβλήτων που θα εισέλθουν στο δίκτυο της μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα (εφόσον δεν μπορεί αυτό να αποφευχθεί βάσει του ως άνω προβλεπόμενου Σχεδίου Διαχείρισης), καθώς και για τον προβλεπόμενο χρόνο που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας της ΕΕΑ.
 • εν συνεχεία, αναλόγως του μεγέθους του προβλήματος και των πιθανών επιπτώσεων στο δίκτυο και στην ποιότητα των εκροών των εγκαταστάσεων μας, να ενημερώνονται οι αρμόδιοι φορείς.

 

Επιπλέον:

 • Δεν θα θεωρείται δικαιολογημένη, μια βλάβη που οφείλεται στην μη ύπαρξη εφεδρικού κρίσιμου Η/Μ εξοπλισμού, σε έλλειψη ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ), και γενικότερα σε λόγους που δεν άπτονται των λόγων ανωτέρας βίας.
 • Σε κάθε περίπτωση η Ε.Υ.Α.Θ. Α.Ε. διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικήσει οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη προέρχεται από την παραλαβή στις εγκαταστάσεις της, αποβλήτων η ποιότητα των οποίων αφίσταται από τη συμφωνηθείσα.

Τι γίνεται όταν δεν υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης της δραστηριότητας μου με το δίκτυο της ΕΥΑΘ Α.Ε. ?

Στην περίπτωση που υπάρχει σηπτική δεξαμενή και η μεταφορά των συλλεγόμενων υγρών αποβλήτων γίνεται στην ΕΕΛΘ ή στην ΑΙΝΕΙΑ, ισχύει η διαδικασία των παραγράφων 6.3.2. & 6.3.3. με στόχο την έκδοση άδειας μεταφοράς υγρών αποβλήτων.

Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !

Αύξομείωση
Αντίθεση