Εξοικονόμηση ΝερούΧρήσιμες Πληροφορίες - Ύδρευση

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμηση νερού, κυρίως όμως η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων, προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση των αναγκών των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και των οικοσυστημάτων.

Έρευνες διεθνών και εγνωσμένου κύρους οργανισμών κατατάσσουν την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά στην άσκοπη κατανάλωση νερού αλλά και στην αλόγιστη επιβάρυνση των οικοσυστημάτων. Κάθε άλλο παρά «πράσινος» είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε κρίσιμους τομείς όπως οι καλλιέργειες, η δόμηση, η αλιεία και η χρήση ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να «θυσιάζονται» πολλά στρέμματα «ζωτικού χώρου» ανά κάτοικο.

Η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού για την άρδευση υδροβόρων καλλιεργειών και η δραματική μείωση των αποθεμάτων λόγω και των κλιματικών αλλαγών αποτελούν «πληγές» για τις σύγχρονες κοινωνίες. Πλην όμως, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κι ενιαίας πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων έχει ως προαπαιτούμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ίδια τη συμμετοχή τους στη λήψη και -κυρίως- στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Μέχρι και 50% μπορεί να φτάσει η εξοικονόμηση νερού στο σπίτι, εάν ακολουθήσουμε μερικές πρακτικές οδηγίες.

Οδηγίες ορθολογικής χρήσης – εξοικονόμησης νερού στην οικία

 • Κλείνετε την βρύση του νερού όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται, όπως κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών, του ξυρίσματος, πλυσίματος χεριών/προσώπου ή του πλυσίματος των πιάτων. Αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση επί πέντε λεπτά η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα. Αυτό ενδεικτικά για ένα εκατομμύριο κατοίκους ισοδυναμεί με απώλεια 20.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα!
 • Η χρήση της τουαλέτας (καζανάκι) αντιστοιχεί στο 1/3 του νερού που καταναλώνεται σε ένα σπίτι. Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα διπλής ροής ή ρυθμίστε το φλοτέρ.
 • Στο ντους/μπάνιο καταναλώνεται το 1/5 περίπου του νερού που χρησιμοποιείται στα σπίτια μας. Προτιμήστε το σύντομο ντους με μέτρια πίεση αντί να γεμίζετε την μπανιέρα σας.
 • Χρησιμοποιείτε τα διαθέσιμα πλυντήρια ρούχων και πιάτων όταν είναι σχετικά γεμάτα και επιλέγοντας οικονομικά προγράμματα.
 • Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά της οικίας. Επισκευάζετε άμεσα τις διαρροές σε βρύσες, καζανάκια ή σωληνώσεις.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια γνωρίζει πού βρίσκεται η εσωτερική κεντρική βάνα διακοπής της παροχής νερού σε περίπτωση διαρροής ή πλημμύρας.

Τροποποιήστε τις καθημερινές συνήθειές σας στην κουζίνα σύμφωνα με τα παρακάτω προτεινόμενα.

 • Μειώστε τον όγκο των οικιακών σκευών που απαιτούν πλύσιμο (χρήση ενός ποτηριού για πόσιμο νερό ανά ημέρα, χρήση σκευών μαγειρικής με κατάλληλο μέγεθος).
 • Διατηρήστε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο αντί να αφήνετε την βρύση ανοικτή.
 • Ανακυκλώστε το κατάλληλο νερό από οικιακές χρήσεις, όπως νερό από πλύσιμο φρούτων-λαχανικών, για το πότισμα φυτών.
 • Μην χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό για το ξεπάγωμα τροφίμων, αλλά κάντε το με τη σταδιακή μετάβασή τους στη συντήρηση του ψυγείου και στη συνέχεια σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες ορθολογικής χρήσης – εξοικονόμησης νερού σε εξωτερικό χώρο

 • Προτιμήστε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας με τον κουβά αντί για το λάστιχο καθώς προκαλεί μικρότερη σπατάλη νερού.
 • Καθαρίστε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας (μπαλκόνια και βεράντες) με σκούπισμα/σφουγγάρισμα και όχι με λάστιχο.
 • Σε τυχόν περιόδους λειψυδρίας ή με προβλήματα υδροδότησης συνιστάται η αποφυγή του πλυσίματος μπαλκονιών, πεζοδρομίων και αυτοκινήτων.
 • Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί ή το βράδυ, επειδή μειώνονται οι απώλειες από εξάτμιση. Ρυθμίστε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος ώστε να αξιοποιείται όλη η ποσότητα του νερού.
 • Επιλέγετε φυτά κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες τις περιοχής σας. Αποφύγετε να φυτέψετε γκαζόν καθώς έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό.

Προστασία από ΠαγετόΧρήσιμες Πληροφορίες - Ύδρευση

Οδηγίες αποφυγής προβλημάτων λόγω παγετού.

 • Μαθαίνουμε καταρχήν πού βρίσκεται ο υδρομετρητής (ρολόι) του σπιτιού μας, καθώς και τα σημεία όπου βρίσκονται ο κεντρικός και οι περιφερειακοί διακόπτες υδροδότησης.
 • Ελέγχουμε και βεβαιωνόμαστε ότι οι διακόπτες (βάνες) του εσωτερικού μας δικτύου υδροδότησης ανοιγοκλείνουν και λειτουργούν ομαλά. Ελέγχουμε το ιδιωτικό μας δίκτυο ύδρευσης για τυχόν διαρροές ή φθορές.
 • Φροντίζουμε για την αποκατάσταση ή εγκατάσταση μονώσεων σε ευάλωτα σημεία του εξωτερικού ιδιωτικού μας δικτύου από εξειδικευμένους τεχνίτες. Υδρόμετρα που βρίσκονται σε φρεάτια – ντουλάπια εκτεθειμένα και κυρίως σε περιοχές γύρω από τον αστικό ιστό είναι ακόμη πιο ευάλωτα στην παγωνιά. Σε περίπτωση που παγώσουν τα υδρόμετρα, δεν τα ζεσταίνουμε με φλόγιστρα και άλλα θερμαντικά μέσα, γιατί το πιθανότερο είναι να τα κάψουμε και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερα προβλήματα, οπότε περιμένουμε να ξεπαγώσουν μόνα τους.
 • Διατηρούμε καθαρές τις υδρορροές από φύλλα και σκουπίδια σε μπαλκόνια και ταράτσες. Βεβαιωνόμαστε ότι λειτουργούν ομαλά.
 • Σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας τον χειμώνα, απομονώνουμε ή εκκενώνουμε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα και της κεντρικής υδροδότησης του σπιτιού μας. 

Διαχείριση ΑπορριμμάτωνΧρήσιμες Πληροφορίες - Αποχέτευση

Διάθεση ιλύος

Σε εφαρμογή της ΚΥΑ 80568-4225-91 «Μέθοδοι, όροι και περιορισμοί για τη χρησιμοποίηση στη γεωργία της ιλύος που προέρχεται από επεξεργασία οικιακών και αστικών λυμάτων» με αδειοδότηση από την αρμόδια Δ/νση της Περιφέρειας εφαρμόζεται η δράση της διάθεσης της αποθηκευμένης ασβεστοποιημένης ιλύος προηγούμενων ετών σε γεωργικές καλλιέργειες, δράση που υλοποιείται από το 2011 μέχρι και σήμερα. Η αρμόδια για την αδειοδότηση επιτροπή απαρτιζόμενη από στελέχη της Δ/νσης Περιβάλλοντος, της Δ/νσης Υγιεινής και της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά από την ενδελεχή ανάλυση των εδαφών προς λίπανση και της δειγματοληψίας της ιλύος αποφασίζει για τη χορήγηση ποσότητας ιλύος ανά στρέμμα ως μέσο λίπανσης, περιορίζοντας έτσι και την ποσότητα χημικών λιπασμάτων που θα χρησιμοποιηθούν. Ο τρόπος αυτός διάθεσης της ιλύος αποτελεί μια αειφορική και φιλοπεριβαλλοντική δράση, η οποία άλλωστε ακολουθείται μέχρι σήμερα, με ολοένα αυξανόμενους ρυθμούς, έχει μεγάλη απήχηση στους γεωργούς των γύρω περιοχών και έχει υιοθετηθεί σε πολλές αγροτικές περιοχές (που κάθε χρόνο λαμβάνουν μέρος στη δράση και επωφελούνται).

 

Από το τέλος του 2011 λειτουργεί η μονάδα θερμικής ξήρανσης της παραγόμενης αφυδατωμένης ιλύος και όλη πλέον η ιλύς οδηγείται εκεί, παράγοντας ένα υγιεινοποιημένο προϊόν κοκκομετρίας 1-4mm και ξηρότητας άνω του 92%. Η καθημερινή αυτή ποσότητα (περίπου 20 τόνοι) παραλαμβάνεται από κατάλληλα αδειοδοτημένες εταιρείες προς διαχείριση και περαιτέρω αξιοποίησή τους σε τελικό προϊόν με τη μορφή εδαφοβελτιωτικού-λιπάσματος για την εφαρμογή του σε αγροτικές καλλιέργειες.

Πρακτικές συμβουλέςγια να αποφύγετε το φράξιμο της αποχέτευσης

Η φραγμένη (βουλωμένη) αποχέτευση είναι απόρροια των υλικών που ρίχνουμε καθημερινά στο νεροχύτη, στο νιπτήρα, στη λεκάνη της τουαλέτας, καθώς και στα φρεάτια του μπάνιου και των μπαλκονιών της οικίας μας. Το αποχετευτικό σύστημα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς κάποιες απλές καθημερινές μας συνήθειες μπορεί να καθυστερήσουν τη διαδικασία της απόφραξης της αποχέτευσης, που πέραν της εξοικονόμησης χρημάτων για την εκάστοτε πολυκατοικία και νοικοκυριό, θα βοηθήσουν και στην καλύτερη λειτουργία του αποχετευτικού δικτύου, στην αποδοτικότερη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (βιολογικοί καθαρισμοί) και κατ’ επέκταση στην μείωση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης.

Για τους λόγους αυτούς δεν πρέπει να ρίχνουμε τα παρακάτω στην Αποχέτευση:

 1. Χαρτιά
  Ενδεικτικά η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει χαρτιά υγείας, χαρτομάντιλα και χαρτοπετσέτες, που αποτελούν την πιο συχνή αιτία έμφραξης της αποχέτευσης. Για τα υλικά της κατηγορίας αυτής προτείνεται, ακόμη και αν πρόκειται για βιοδιασπώμενο χαρτί υγείας, η ρίψη τους να γίνεται σε κάδους και όχι στη λεκάνη της τουαλέτας.
 2. Μαλλιά – Σαπούνια
  Τα ανωτέρω προκύπτουν κατά το πλύσιμο μέρους του ανθρωπίνου σώματος ή/και στο σύνολό του και μπορεί επίσης να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο αποχετευτικό σύστημα, καθώς το προϊόν που προκύπτει από το συνδυασμό του νερού με τα μαλλιά και το σαπούνι προσκολλάται μέσα στις σωληνώσεις και έχει συσσωρευτική τάση οδηγώντας στην έμφραξη της αποχέτευσης. Για την αποφυγή ή τον περιορισμό αυτού του φαινομένου προτείνεται η χρήση πλαστικών ή μεταλλικών φίλτρων που είναι ευρέως διαδεδομένα στο εμπόριο και έχουν χαμηλό κόστος. Τα φίλτρα αυτά κατακρατούν τα μαλλιά, τα οποία στη συνέχεια μπορούμε να συλλέξουμε με ένα χαρτί και να τα απορρίψουμε στον κάδο.
 3. Υπολείμματα φαγητών – βρώσιμα λίπη και έλαια και τηγανέλαια
  Τα υλικά της κατηγορίας αυτής, που κατά κύριο λόγο φράζουν την αποχέτευση του νεροχύτη, προσκολλώνται στα τοιχώματα της αποχέτευσης και έχουν επίσης συσσωρευτική τάση, όπως τα υλικά της κατηγορίας 2. Προτείνεται όλα τα υπολείμματα τροφών, με εξαίρεση τα βρώσιμα λίπη και έλαια, να απορρίπτονται στους κάδους απορριμμάτων, πριν την πλύση των πιάτων. Ειδικά τα βρώσιμα λίπη και έλαια, καθώς και τα τηγανέλαια μπορείτε να τα διαχειριστείτε όπως περιγράφεται εδώ.
 4. Είδη προσωπικής υγιεινής
  Τα είδη προσωπικής υγιεινής περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαφόρων ειδών πάνες, βαμβάκι, ωτογλυφίδες, μωρομάντιλα, σερβιέτες, ταμπόν εμμηνόρροιας, οδοντικό νήμα και αυτοκόλλητους επιδέσμους. Κατά την ρίψη των ανωτέρω στο αποχετευτικό σύστημα, λαμβάνει μέρος η διόγκωσή τους, λόγω απορρόφησης νερού, με σχεδόν άμεσο αποτέλεσμα το φράξιμο της αποχέτευσης. Προτείνεται η απόρριψη των ειδών προσωπικής υγιεινής να γίνεται στον κάδο απορριμμάτων και σε καμία περίπτωση στη λεκάνη της τουαλέτας.
 5. Διάφορα
  Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει μία μεγάλη λίστα υλικών που δεν μπορούμε να τα κατατάξουμε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Ενδεικτικά αναφέρονται οι γόπες από τα τσιγάρα, τα καλλυντικά, τα οικοδομικά υλικά που χρησιμοποιούνται αλλά και προκύπτουν κατά τις ανακαινίσεις (π.χ. χρώματα, τσιμέντο, στόκος, μπάζα κ.ά.), γάντια προστατευτικά, υλικά συσκευασίας, τα οποία θα πρέπει να τα διαχειριστούμε με τέτοιον τρόπο, ώστε να αποφύγουμε το φράξιμο της αποχέτευσης, αλλά πάντοτε με βασικό γνώμονα την Προστασία του Περιβάλλοντος.