Τα ενεργειακά “στοιχήματα” της ΕΥΑΘ

Στο “ενεργειακό” πάνελ “Energy imbalances and Energy cooperation in Southeastern Europe” (Ενεργειακές ανισορρροπίες και ενεργειακή συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη) του φετινού Thessaloniki Summit συμμετείχε χτες ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άγις Μ. Παπαδόπουλος.
“Η κλιματική αλλαγή και τα ολοένα και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλεί, η ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού με τη μεταβλητότητα του ενεργειακού κόστους κι ένα ευμετάβλητο οικονομικό περιβάλλον, με συχνά διαταρασσόμενες εφοδιαστικές αλυσίδες, είναι οι τρεις παράγοντες που διαμορφώνουν το πλαίσιο εντός του οποίου καλούμαστε να προγραμματίσουμε και να δράσουμε”, επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος αναφερόμενος σε εταιρείες όπως η ΕΥΑΘ που λειτουργούν κρίσιμες υποδομές.
Ως σημαντικά εργαλεία για τη μείωση της ενεργειακής δαπάνης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος ο κ. Παπαδόπουλος ανέδειξε 1. τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των διεργασιών μας, με συνεχείς στοχευμένες παρεμβάσεις, τόσο στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και λυμάτων όσο και στα δίκτυα, με τη βοήθεια της πληροφορικής και της τεχνητής νοημοσύνης και 2. τη μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που, σε συνδυασμό με νέες εμπορικές μορφές αξιοποίησής τους, όπως τα PPAs, επιτρέπουν μια σταθερότητα στον σχεδιασμό σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, η εταιρεία το 2023 πέτυχε μείωση της τάξης του 33% στο ανθρακικό της αποτύπωμα σε σχέση με το 2022 κι αυτό, χάρη στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης της για τη βιωσιμότητα, αλλά και λόγω της βελτίωσης του συντελεστή εκπομπής CO2 του παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας.
Στο φετινό Thessaloniki Summit οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην επόμενη ημέρα για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, τις μεταναστευτικές ροές και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην περιοχή, όπως και στις σχέσεις Ευρώπης –  ΗΠΑ μετά τις πρόσφατες αμερικανικές εκλογές και τις τρέχουσες διεθνείς εξελίξεις, που διαμορφώνουν κρίσιμες ισορροπίες με ισχυρό αντίκτυπο και στο επιχειρείν.