Στον Δήμο Χίου κλιμάκιο της ΕΥΑΘ

Στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών προς τους καταναλωτές της Χίου, με αιχμή καινοτόμες τεχνολογίες GIS και καλές πρακτικές μείωσης του ενεργειακού κόστους, αποσκοπεί η συνεργασία της ΔΕΥΑ Χίου με την ΕΥΑΘ, που επικυρώθηκε κατά την επίσκεψη κλιμακίου της τελευταίας στο νησί.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΧ Πρόδρομος Μανωλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης, παρουσία και του δημάρχου Χίου, Γιάννη Μαλαφή, αναφέρθηκαν διεξοδικά στη μεταξύ τους συνεργασία, που θα έχει καταρχήν χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

“Είμαστε μια εταιρεία-πρότυπο μεταφοράς τεχνογνωσίας στη Ν.Α. Ευρώπη. Πραγματικά χαιρόμαστε που συνεργαζόμαστε με τη ΔΕΥΑΧ για τη βελτιστοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών της. Η συνεργασία μας αρχικά θα αφορά στην ψηφιοποίηση των δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, στην εκπαίδευση και την υποστήριξη του τεχνικού προσωπικού, όπως και την εξοικονόμηση ενεργειακού κόστους”, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης εξαίροντας τη δουλειά του Δήμου Χίου στο θέμα των ενεργειακών κοινοτήτων. Όπως είπε, μετά το δεύτερο 15νθήμερο Ιουνίου κλιμάκιο της ΕΥΑΘ θα επισκεφτεί εκ νέου τη Χίο για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας.

Για “στρατηγική συνεργαασία με την ΕΥΑΘ σε θέματα γεωγραφικής αποτύπωσης, απολύμανσης δικτύων νερού, μείωσης ενεργειακού κόστους, διασφάλισης ποιότητας και εκπαίδευσης του προσωπικού” μίλησε ο δήμαρχος Χίου, Γ. Μαλαφής, ορίζοντας ως στόχο της διοίκησής του “να δώσουμε στον Χιώτη επαρκές πόσιμο νερό και το θέμα ‘νερό’ στη Χίο να μπει στη σωστή του βάση” επιτέλους. Από την πλευρά του, ο κ. Μανωλάκης επανέλαβε τον σχεδιασμό της εταιρείας για επαρκή παροχή νερού στους καταναλωτές, ο οποίος προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συνεργασία με το ΕΑΓΜ για την αξιοποίηση των πηγών της Χίου, αλλά και την αντικατάσταση τμημάτων του δικτύου ύδρευσης. Σημαντική, όπως είπε, θα είναι η στήριξη της ΕΥΑΘ στην εκπαίδευση του προσωπικού της ΔΕΥΑΧ το επόμενο διάστημα.

Ειδικότερα σε σχέση με την απολύμανση του πόσιμου ύδατος, αντικείμενο της συνεργασίας θα είναι η παροχή συμβουλευτικών/τεχνικών οδηγιών για την απολύμανση του νερού που παρέχεται στους οικισμούς της Χίου. Θα περιλαμβάνει επιτόπου επιθεώρηση των σημείων υδροληψίας, θα καταγραφούν οι ανάγκες για τη σωστή απολύμανση και θα προταθούν λύσεις για την αναβάθμιση και τη σωστή λειτουργία της. Θα δοθούν επίσης τεχνικές προδιαγραφές του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού που θα απαιτηθεί, μαζί με τεύχος οδηγιών για τον τρόπο απολύμανσης των δεξαμενών και του δικτύου (σε περίπτωση αντικατάστασης ή βλάβης αγωγού κ.τ.λ.), καθώς και οδηγίες ασφαλούς εργασίας απολύμανσης.

Το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν τον Απρίλιο ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑΧ προβλέπει την παροχή τεχνικής υποστήριξης από πλευράς ΕΥΑΘ (συγκεκριμένα μέσω της θυγατρικής της ΕΥΑΘ Υπηρεσίες) τόσο στο κομμάτι το συμβουλευτικό όσο και στο κομμάτι το επιχειρησιακό (προμήθεια, εφαρμογή). Σκοπός είναι, με την τεχνική και επιστημονική καθοδήγηση των έμπειρων και εξειδικευμένων στελεχών της ΕΥΑΘ, η ΔΕΥΑΧ να διαχειριστεί βέλτιστα τους ανθρώπινους και οικονομικούς της πόρους, εξοικονομώντας χρόνο και εξασφαλίζοντας μακροχρόνια απόδοση επένδυσης και άριστα αποτελέσματα. Η ΔΕΥΑΧ το διάστημα αυτό βρίσκεται σε διαδικασία ανάπτυξης και εξορθολογισμού των λειτουργιών της σε επίπεδο διαχείρισης δικτύων, λειτουργίας εγκαταστάσεων και ψηφιοποίησης των διαδικασιών σε ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων ύδρευσης κι αποχέτευσης, με στόχο να μειωθούν τα λειτουργικά έξοδα της επιχείρησης, να αυξηθούν τα έσοδα και να βελτιστοποιηθούν οι υπηρεσίες προς τον τελικό καταναλωτή.

Το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ αποτελούνταν, εκτός από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Αμανατίδη, από τα μέλη Δ.Σ. Ν. Κλείτου, Μ. Πεταλά, Σ. Αμμανατίδου και τους Γ. Κάβουρα, προϊστάμενο Τμ. Γεωπληροφορικής – Τοπογραφίας – Υδραυλικού Μοντέλου – GIS, και Χ. Αλμπανάκη, προϊστάμενο Τμήματος Λειτουργίας και Συντήρησης Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού.

Το κλιμάκιο της ΕΥΑΘ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Χίου

CHIOS2

CHIOS3