Στο νέο κτίριο της ΕΥΑΘ ο υπουργός Περιβάλλοντος

Για την εξέλιξη του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ και για τα θέματα διαχείρισης των υδατικών πόρων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης ενημερώθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, από τη διοίκηση της εταιρείας, κατά την επίσκεψή του στην πόλη στο πλαίσιο της Agrotica.

Ο εποπτεύων την ΕΥΑΘ υπουργός, που έκανε μάλιστα… ποδαρικό στο νέο, βιοκλιματικό κτίριο της εταιρείας στην Εγνατία 127, ενημερώθηκε για την πορεία του επενδυτικού προγράμματος της ΕΥΑΘ, με έμφαση στην ολοκλήρωση των έργων επισκευής και ενίσχυσης του αγωγού της Αραβησσού και μάλιστα «εν λειτουργία με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία για την ενίσχυση του οπλισμένου και προεντεταμένου σκυροδέματος», όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας, Γρηγόρης Πενέλης.

Συζητήθηκε επίσης το θέμα της αντιμετώπισης των προβλημάτων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σε στρατηγικό επίπεδο αλλά και ειδικότερα για την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, με έμφαση στους τομείς της διαχείρισης των υδατικών πόρων και των πλημμυρικών φαινομένων. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, «για μία εταιρεία όπως η δική μας, που διαχειρίζεται τη λειτουργία των κρίσιμων υποδομών της ύδρευσης και της αποχέτευσης με αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής νομοθεσίας και με ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική, οι προκλήσεις στη σύγχρονη εποχή αυξάνονται εκθετικά».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε ο υπουργός για το θέμα της ολοκλήρωσης της σύνδεσης των χαμηλών περιοχών του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης με τον Κεντρικό Αποχετευτικό Αγωγό, έργο το οποίο επιτέλους, μετά από 30 και πλέον χρόνια, θα εξασφαλίσει το… αυτονόητο, να καταλήγει το σύνολο των λυμάτων του Πολεοδομικού στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης. Όπως εξήγησε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, «πρόκειται για ένα κρίσιμο έργο περιβαλλοντικής προστασίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ένα έργο που θα βελτιώσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής».

Τέλος, ο κ. Σκυλακάκης ενημερώθηκε από τη διοίκηση της ΕΥΑΘ για την προοπτική της επέκτασης των δραστηριοτήτων της ΕΥΑΘ στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης και εκτός του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, προοπτική που συνδέεται με τα εν εξελίξει έργα επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού στη Σίνδο, η οποία και θα επιτρέψει διπλασιασμό της ποσότητας των διαθέσιμων ποσοτήτων ύδατος.