“Πρασίνισε” σήμερα ο… “Κόκκινος Δρόμος”

Έναν «’Κόκκινο Δρόμο’ έτοιμο να τον περπατήσουμε, να τον αγκαλιάσουμε αυτό το καλοκαίρι» παρέδωσαν οι εθελοντές που ανταποκρίθηκαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, στο κάλεσμα της ΕΥΑΘ, της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και της ομάδας «Εχεδώρου Φύσις».

Οι δενδροδόχοι βάφτηκαν, τα αλμυρίκια φυτεύτηκαν, τα παγκάκια, οι γέφυρες κι η ενημερωτική πινακίδα συντηρήθηκαν, ενώ μπήκαν και οι βάσεις για ένα ελαφρύ στέγαστρο προς ανάπαυση των περιπατητών. Στους εθελοντές, που αψήφησαν τις υψηλές θερμοκρασίες, μοιράστηκαν επίσης βιολογικά προϊόντα και συμβολικά δώρα με το hashtag της ημέρας #OnlyOneEarth.

«’Έχουμε μόνο μια Γη’. Αυτό το σύνθημα πρέπει να ακολουθήσουμε που είναι και το σύνθημα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από τον ΟΗΕ. Κι αυτό κάνουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές αυτής της εκδήλωσης, ιδιαίτερα στην ΕΥΑΘ γι’ αυτά που προσφέρει για τη Θεσσαλονίκη και το περιβάλλον», τόνισε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης.

«Επιλέγουμε να στείλουμε σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από αυτήν την περιοχή, που με βάση τον σχεδιασμό μας θα αποτελέσει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει τις εργασίες αναβάθμισης, απορρύπανσης και ανάπλασης όλης της περιοχής του δυτικού παράκτιου μετώπου της Θεσσαλονίκης κι επειδή ακριβώς είναι μια περιοχή Natura, τα επόμενα χρόνια θα υλοποιηθεί εδώ ένα τεράστιο πρότζεκτ που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης μας, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι το περιβάλλον χρειάζεται τη φροντίδα μας. Με την κλιματική κρίση παρούσα, η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική. Στην Περιφέρεια έχουμε ισχυρά όπλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Κι επειδή αυτή η μάχη της κλιματικής αλλαγής θα καταστεί άνιση, πρέπει όλοι να συνεργαστούμε, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, Κώστας Γιουτίκας. Για την ανάγκη «και οι 365 μέρες του χρόνου να είναι ημέρες περιβάλλοντος», όπως και την ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης περιοχών «όπως η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου που οι ξένοι τιμούν και επισκέπτονται», μίλησε η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

«Μέρες σαν τη σημερινή αποτελούν μία ευκαιρία και μία υπενθύμιση ότι έχουμε έναν πλανήτη κι επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να μειώσουμε τη δική μας, ανθρωπογενή επίδραση πάνω στο περιβάλλον. Η ΕΥΑΘ, με πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, σηματοδοτεί την πρόθεσή της να διαχειριστεί το υδατικό δυναμικό της περιοχής με τον απαιτούμενο σεβασμό και να συμβάλει όπου αλλού μπορεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.

«Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος σήμερα. Την κλιματική κρίση δυστυχώς όλοι πλέον τη βιώνουμε στα σπίτια μας: σφοδρές καταιγίδες, απρόβλεπτες αλλαγές θερμοκρασίας, πυρκαγιές, ξηρασία. Είμαστε εδώ, σε μια πρωτοβουλία εταιρικού εθελοντισμού, για να υπενθυμίσουμε ότι προλαβαίνουμε να αλλάξουμε το… κλίμα με τη δράση μας ως άτομα, ως επιχειρήσεις, ως κοινωνία. Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου κι ο ‘Κόκκινος Δρόμος’ του με τα φλαμίνγκο, η εναλλακτική αυτή βόλτα των Θεσσαλονικέων, είναι ο καταλληλότερος τόπος για μια δράση συμβολική, όπως αυτή της ΕΥΑΘ», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

«Είμαστε χαρούμενοι όσοι μαζευτήκαμε εδώ σήμερα, ανανεώσαμε τον ‘Κόκκινο Δρόμο’ μετά από πολλά χρόνια, τώρα μένει να τον αγκαλιάσουμε, να τον περπατήσουμε, να γίνει η διέξοδός μας στο καθημερινό μας στρες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις», Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Το «παρών» στη δράση έδωσε κι ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Καθαριότητας του δήμου Δέλτα, Γιώργος Κυριακίδης, ο οποίος εξήρε τη σημασία συμβολικών πρωτοβουλιών όπως αυτή της ΕΥΑΘ και της ΠΚΜ.