Οι μαθητές “δείχνουν” τον δρόμο για το νερό!

Τη διαδρομή του νερού στη Θεσσαλονίκη από τις πηγές μέχρι το ποτήρι μας παρουσίασε χτες ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Άγις Παπαδόπουλος, σε ένα ακροατήριο μαθητών πέντε γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης, που συμμετείχαν σε ημερίδα με τίτλο “Το νερό, νεράκι”.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε η ευρωβουλευτής της ΝΔ και μέλος του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη σε συνεργασία με το Φροντιστήριο Βιωσιμότητας, μαθητές της πόλης κλήθηκαν να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την εξοικονόμηση νερού στην καθημερινότητα, με έπαθλο ένα ταξίδι στις Βρυξέλλες και ξενάγηση στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ξεκίνησε την παρουσίασή του με μια… εξίσωση. Δείχνοντας στα παιδιά ένα ποτήρι με νερό, τους είπε: “Εσείς εδώ εύλογα βλέπετε ένα ποτήρι νερό. Εγώ όμως βλέπω περίπου 3.000 χιλιόμετρα αγωγών, αντλιοστάσια, δεξαμενές και ανθρώπους που δουλεύουν κάθε μέρα από το πρωί ως το βράδυ, για να φτάσει αυτό το νερό στο ποτήρι μας και να μην έχουμε ανάγκη από εμφιαλωμένο”. Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στη συνέχεια, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, όλη αυτήν τη μακρά διαδρομή του νερού της Θεσσαλονίκης, από τη λίμνη του Πολυφύτου και την Αραβησσό, στα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές έως τις βρύσες μας τελικά, αναδεικνύοντας έτσι την οπτική των ανθρώπων που εργάζονται σε μια μεγάλη εταιρεία ύδρευσης όπως η ΕΥΑΘ.

Στην ομιλία της η κ. Σπυράκη έδωσε στοιχεία για την κατάσταση των υδάτινων πόρων σε παγκόσμιο επίπεδο, λέγοντας ότι τα δύο τρίτα του πληθυσμού της γης αντιμετωπίζουν λειψυδρία τουλάχιστον για ένα μήνα μέσα στο έτος και ότι περισσότεροι από 2 εκατ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό. Αναφέρθηκε επίσης στις θεσμικές και νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΕΕ για την προστασία των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη, όπως και στην πρωτοβουλία των ίδιων των Ευρωπαίων πολιτών “Right2Water”, που πρώτοι αυτοί ζήτησαν και πέτυχαν νομοθετικό πλαίσιο για το νερό από τα ευρωπαϊκά όργανα. Μίλησε, τέλος, για τις διαφορετικές χρήσεις του νερού και την υπερκατανάλωση στην άρδευση, όπως και για τις δυσμενείς προβλέψεις για τη χώρα μας έως το 2050 λόγω της κλιματικής κρίσης και της ερημοποίησης.

Παρεμβάσεις στην εκδήλωση έκαναν ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κ. Ζέρβας, και ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Κ. Γιουτίκας. Παρενέβη με βιντεοσκοπημένο μήνυμά του και ο Ευρωπαίος επίτροπος για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους.

Τελικά αναδείχθηκαν δύο νικητές, το 1 Γυμνάσιο Ευκαρπίας και το 5 Γυμνάσιο Νεάπολης, οι μαθητές των οποίων θα ακολουθήσουν τη Μαρία Σπυράκη στις Βρυξέλλες στις 17 Μαΐου, για να παρουσιάσουν τις εργασίες τους.Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !