Μια Ημέρα για τα υπόγεια νερά

Άλλη μια ευκαιρία να «μιλήσουμε» για το νερό και ειδικά για τα αθέατα υπόγεια αποθέματά μας ήταν για την ΕΥΑΘ η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα, που αναδεικνύει φέτος την ανάγκη για συντονισμένη δράση υπέρ της βιωσιμότητας του φυσικού αυτού πόρου.

Σε δύο κεντρικά σημεία της πόλης η ΕΥΑΘ διένειμε ενημερωτικό υλικό και σπόρους ως μια «υπενθύμιση» για το μεγάλο διακύβευμα της προστασίας των υδάτων και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας έναντι της κλιματικής κρίσης, αλλά και ως μια απλή συμβολική κίνηση περιβαλλοντικής ευαισθησίας. Παπαρούνες, «μη με λησμόνει» και ηλιόσποροι διανεμήθηκαν στους περαστικούς, μαζί με πληροφορίες για τη σημασία των υπόγειων υδάτων και τα αποθέματά μας στην πεδιάδα της Θεσσαλονίκης.

Για τον φετινό εορτασμό, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άγις Παπαδόπουλος, σημείωσε: «Ένας στους 5 κατοίκους στη γη δεν έχει πρόσβαση σε καθαρό νερό. Για να αποφύγουμε μελλοντικές κρίσεις λειψυδρίας, προχωρούμε σε έργα διασφάλισης της υδροδότησης της ευρύτερης περιοχής. Αυτό περιλαμβάνει αφενός την αναβάθμιση του ‘μεγάλου’ βιολογικού μας, ώστε το νερό που ‘βγαίνει’ να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες χρήσεις, π.χ. αγροτικές, αφετέρου περιλαμβάνει τη μείωση των απωλειών στο αστικό δίκτυο, ώστε να έχουμε μικρότερη κατανάλωση πρωτογενούς νερού».

«Τα υδάτινα αποθέματα τα συζητούσαμε τελευταία σε σχέση με την κλιματική κρίση. Δυο χρόνια τώρα το νερό είναι το βασικό όπλο μας ενάντια στην πανδημία, ενώ τις τελευταίες εβδομάδες μιλάμε για έλλειψη νερού και ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη… Είναι ο καιρός της αβεβαιότητας κι οφείλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε ένα στέρεο έδαφος για τα παιδιά μας», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. Ειδικά για το θέμα του φετινού εορτασμού, τα υπόγεια νερά, σημείωσε ότι «στην περιοχή μας, την πεδιάδα της Θεσσαλονίκης, η ορθολογική χρήση από την ΕΥΑΘ των επιφανειακών νερών του Αλιάκμονα, των πηγών της Αραβησσού και των υδρογεωτρήσεων στην πεδιάδα του Αξιού έχει βοηθήσει στην αύξηση των υπόγειων αποθεμάτων μας».

Με την αφορμή του παγκόσμιου εορτασμού, ο ΟΗΕ επισημαίνει ότι 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό και υπενθυμίζει την υποχρέωσή μας να πλησιάσουμε τον Στόχο 6 της Βιώσιμης Ανάπτυξης για καθαρό νερό και αποχέτευση για όλο τον κόσμο έως το 2030!

Στην Αγ. Σοφίας και στην Αριστοτέλους στήθηκαν σταντ με ενημερωτικό υλικό και δωράκια για τους διερχόμενους συμπολίτες μας:

Από αριστερά, Ά. Αμανατίδης, Ά. Παπαδόπουλος και Γρηγόρης Πενέλης, αντιπρόεδρος ΕΥΑΘ

WWD2Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !