Με την ΕΔΕΥΑ για την ποιότητα του νερού

Τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις της νέας νομοθεσίας για το πόσιμο νερό έβαλε η ΕΥΑΘ στην “ατζέντα” της εσπερίδας για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 που διοργανώθηκε από την ΕΔΕΥΑ, σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Χανίων, στο πλαίσιο της 33ης Γ.Σ. της ΕΔΕΥΑ στα Χανιά.

Η προϊσταμένη του Τμήματος Εργαστηρίου Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού της ΕΥΑΘ, δρ Νικολέττα Ξανθοπούλου, παρουσίασε το πλαίσιο της ισχύουσας, νέας νομοθεσίας, τις απαιτήσεις που αυτό εγείρει και κυρίως τα θέματα που ανακύπτουν για τη διαχείριση των απαιτήσεων αυτών από τους φορείς ύδρευσης της χώρας, τόσο σε αναλυτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Ως βασικούς άξονες της νέας νομοθεσίας η κ. Ξανθοπούλου υπέδειξε την εκτίμηση των επιπέδων διαρροής των δικτύων ανά την Ευρώπη, την εκτίμηση και διαχείριση κινδύνου σε επίπεδο λεκάνης απορροής, στα συστήματα υδροδότησης και στα συστήματα οικιακής διανομής, τα υλικά και τις χημικές ουσίες που έρχονται σε επαφή με το πόσιμο νερό, την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης και την πρόσβαση όλων σε νερό, όπως και σε πληροφορίες για την ποιότητα και την τιμή του ύδατος. Η ίδια κατέληξε παρουσιάζοντας τη δουλειά που επιτελείται στο εργαστήριο της ΕΕΝΘ σε σχέση με τους προαναφερθέντες άξονες.

Στην εσπερίδα της ΕΔΕΥΑ συμμετείχαν έγκριτοι επιστήμονες και κυρίως καθηγητές από πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας που ασχολούνται με τη διαχείριση των υδατικών πόρων. Οι εισηγήσεις αφορούσαν στη διαχρονική σχέση του νερού με την ειρήνη (το επίσημο θέμα του φετινού εορτασμού από τον ΟΗΕ), στη σύνδεση της κλιματικής κρίσης με τους υδατικούς πόρους τόσο τοπικά όσο και σε επίπεδο χώρας, καθώς και σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας, κυκλικής οικονομίας και θεσμικού πλαισίου για την ποιότητα του νερού ανθρώπινης κατανάλωσης.