Λύματα και ενέργεια, το παράδειγμα της ΕΥΑΘ

Τις “επιδόσεις” της ΕΥΑΘ στην ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ) που λειτουργεί, παρουσίασε ο διευθυντής Εγκαταστάσεων Αποχέτευσης της εταιρείας, Κώστας Κωτούλας, σε ημερίδα της ΔΕΥΑΛ χτες στη Λάρισα. Οι συμμετέχοντες έθεσαν στο τραπέζι τα θέματα της ενεργειακής εξοικονόμησης στη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών, με απώτερο στόχο τη μετατροπή των ΕΕΛ σε εγκαταστάσεις μειωμένης -αν όχι μηδενικής- κατανάλωσης ενέργειας.

Ο κ. Κωτούλας παρουσίασε την εν εξελίξει ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση της ΕΕΛΘ στη Σίνδο, τη σταδιακή μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος με χρήση φωτοβολταϊκών, την αξιοποίηση της μονάδας Συμπαραγωγής Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης και την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των εγκαταστάσεών μας. Όπως είπε επίσης, “εντάσσουμε τη φιλοσοφία της κυκλικής οικονομίας στην επιχειρησιακή μας λειτουργία, με τη διάθεση της αποξηραμένης ιλύος που παράγεται στη Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης Αφυδατωμένης Ιλύος για θερμική αξιοποίηση και κομποστοποίηση”.

Η ημερίδα με θέμα «Ενεργειακή ανάλυση και βελτιστοποίηση λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης στις ΔΕΥΑ» οργανώθηκε στο πλαίσιο των δράσεων πληροφόρησης του έργου “Ενεργειακή ανάλυση και βελτιστοποίηση λειτουργίας εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛ), με σκοπό τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος και των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου” (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία»), με εταίρους της σύμπραξης την εταιρία μελετών «Υδροδιαχείριση», ως επικεφαλής φορέας, το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας και τη ΔΕΥΑΛ.Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !