Καθαρές αποχετεύσεις από λίπη, καθαρό περιβάλλον

Με σύνθημα «Αποχέτευση με λίπη; Να μας λείπει!», με σίτες για τους νεροχύτες και πρακτικές συμβουλές για τις απορρίψεις μας στις αποχετεύσεις γιόρτασε σήμερα η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που γιορτάζεται διεθνώς στις 5 Ιουνίου. Προηγήθηκε, χτες, διαδικτυακή ενημέρωση για κάθε ενδιαφερόμενο από ειδικό επιστημονικό προσωπικό της εταιρείας.

Οι περαστικοί στην πλατεία Αριστοτέλους και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας άκουσαν με χαρά τους ανθρώπους της ΕΥΑΘ να τους εξηγούν πώς με απλές, πρακτικές κινήσεις μπορούμε να προφυλάξουμε το περιβάλλον, γλιτώνοντας παράλληλα τον χρόνο και τα κόστη που απαιτούν τυχόν αποφράξεις και πλημμύρες στα ιδιωτικά αποχετευτικά μας δίκτυα. Παρέλαβαν ενημερωτικό υλικό με οδηγίες για το τι δεν πρέπει να ρίχνουμε στις αποχετεύσεις μας (μαγειρικά λίπη, λάδια, στερεά υπολείμματα τροφών) και πήραν σίτες για τους νεροχύτες, οικολογικά σημειωματάρια και μολυβάκια με σπόρους για φύτεμα.

«Η ΕΥΑΘ αντιμετωπίζει περίπου 1.000 περιστατικά εμφράξεων κάθε χρόνο. Τα περισσότερα οφείλονται σε απόβλητα που κανονικά δεν θα έπρεπε να απορρίπτονται στο δίκτυο αποχέτευσης, όπως μαγειρικά λίπη και λάδια ή στερεά απόβλητα τροφίμων. Το αποτέλεσμα είναι να δαπανώνται εργατοώρες και υψηλά κόστη για αποφράξεις, να υποβαθμίζεται το δίκτυό μας και κάποιες φορές να προκαλούνται και υπερχειλίσεις», επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης. «Τα ίδια προβλήματα προκαλούν οι αλόγιστες απορρίψεις και στις κουζίνες των ίδιων των σπιτιών και των επιχειρήσεων εστίασης, με ανάλογα κόστη – και οικονομικά και λειτουργικά. Ειδικά για τους εστιάτορες, η ορθή διάθεση των αποβλήτων τους είναι νομική υποχρέωση, που παράλληλα τους εξασφαλίζει κι ένα 30% έκπτωση στα έξοδα αποχέτευσης από την ΕΥΑΘ! Προσέχουμε λοιπόν τι ρίχνουμε στους νεροχύτες της κουζίνας μας, προφυλάσσουμε το περιβάλλον, τον τόπο μας και την ανάπτυξή του, τη δημόσια υγεία», συμπληρώνει ο κ. Αμανατίδης.

Ο σύμβουλος προστασίας αποχετευτικού δικτύου της ΕΥΑΘ Απόστολος Ντάνας τονίζει ότι «τα απορριπτόμενα στο δίκτυο αποχέτευσης λίπη και έλαια αποτελούν σημαντικής κλίμακας περιβαλλοντικό και διαχειριστικό πρόβλημα που μας αφορά όλους, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο στα δίκτυα λυμάτων, τα αντλιοστάσια, όσο και στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας τους. Πρόκειται για ένα διεθνές πρόβλημα, του οποίου η λύση βρίσκεται στην πρόληψη. Σταματάμε το πρόβλημα στη πηγή. Χώρες του εξωτερικού, όπως η Βρετανία, εφαρμόζουν ήδη προγράμματα βασισμένα στην αρχή της κυκλικής οικονομίας (παγιδεύω- αποθηκεύω-ανακυκλώνω)».

Στη χτεσινή του παρουσίαση, κατά τη διαδικτυακή ενημέρωση του κοινού, ο κ. Ντάνας επισήμανε ότι «η ΕΥΑΘ Α.Ε., καινοτομώντας για τα εθνικά δεδομένα, έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει το πρόγραμμα προστασίας δικτύου αποχέτευσης “Αποχέτευση με λίπη; Να μας λείπει”, επενδύοντας στην πρόληψη και τη βιωσιμότητα του περιβάλλοντος, του αστικού ιστού, του τουρισμού αλλά και της υγιούς επιχειρηματικότητας». «Τα οφέλη είναι πολλαπλά και με αποδέκτες όλους μας. Αλλάζουμε συνήθειες, κρατάμε την αποχέτευση καθαρή!», κατέληξε ο ίδιος. Στο διαδικτυακό σεμινάριο έγινε αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος της ΕΥΑΘ, του οφέλους για το κοινό και τους επιχειρηματίες εστίασης, λύθηκαν απορίες και έγινε σαφές ότι ο τρόπος που διαχειριζόμαστε τις αποχετεύσεις μας έχει αντίκτυπο στο περιβάλλον, τον τόπο μας και τη δημόσια υγεία.

Από αριστερά, η συνεργάτιδα της ΕΥΑΘ Έ. Καπλάνι, ο διευθύνων σύμβουλος Ά. Αμανατίδης, η γενική διευθύντρια Ν. Θεοδωρίδου, ο σύμβουλος της ΕΥΑΘ σε θέματα αποχέτευσης Χ. Τραγανός και ο σύμβουλος προστασίας του αποχετευτικού δικτύου της ΕΥΑΘ Α. Ντάνας

2

Σε δύο σταντ, στην Αριστοτέλους και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, ενημερώθηκαν οι Θεσσαλονικείς για το θέμα των απορρίψεων στο αποχετευτικό μας δίκτυο.