Η ΕΥΑΘ στο 5ο Συνέδριο Υποδομών

Τα “κλειδιά” για την επιτυχημένη εφαρμογή “έξυπνων” τεχνολογιών σε υδροδοτικά δίκτυα μεγαλουπόλεων όπως η Θεσσαλονίκη παρουσίασε, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., δρ Γρηγόρης Πενέλης, από το βήμα του 5ου Συνεδρίου Υποδομών και Μεταφορών / ITC 2022, που διεξάγεται στην Αθήνα.

Στην ενότητα “Πώς εξελίσσονται οι υποδομές ύδρευσης – αποχέτευσης σε Αθήνα – Θεσσαλονίκη”, ο κ. Πενέλης επισήμανε τη σημασία του υδροδοτικού δικτύου για την εφαρμογή τεχνολογιών όπως τα “έξυπνα υδρόμετρα”, τεχνολογία αιχμής για την ύδρευση ανά τον κόσμο. “Αυτό που χρειαζόμαστε, περισσότερο κι από τον έξυπνο μετρητή, είναι ένα αξιόπιστο υδραυλικό μοντέλο. Σε δίκτυα πόλεων όπως η Αθήνα κι η Θεσσαλονίκη, που κατά τόπους είναι ηλικίας 60 -70 χρόνων, αυτό που ξέρεις καλά κι έχεις χαρτογραφημένο είναι οι βασικές γραμμές, για τις οποίες μπορείς να φτιάξεις κι ένα αξιόπιστο υδραυλικό μοντέλο”, σημείωσε. Ένα έξυπνο δίκτυο πρέπει πρωτίστως να περιορίζει τη σπατάλη ενέργειας, να υπάρχει “οικονομία” δηλαδή στη μεταφορά του νερού, “να μην πηγαινοέρχεται αυτό ασκόπως, αυξάνοντας το κόστος”, να γίνεται σωστή χωροθέτηση νέων δεξαμενών και επίσης υιοθέτηση προηγμένων συστημάτων SCADA, τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Όπως είπε, τα τεύχη δημοπράτησης του έργου των “έξυπνων υδρομέτρων” της ΕΥΑΘ θα βγουν στον αέρα προς τον Σεπτέμβριο, έχει προηγηθεί η πιλοτική εφαρμογή τους, ενώ έχει υπογραφεί και μνημόνιο συνεργασίας από πέρυσι με τον ΔΕΔΔΗΕ, μέσω του οποίου θα συλλέγονται και θα μεταφέρονται σε πραγματικό χρόνο τα δεδομένα από τα νέα, έξυπνα υδρόμετρα στο δίκτυο ύδρευσης.

Ο κ. Πενέλης αναφέρθηκε επίσης στα μεγάλα έργα υποδομής που “τρέχουν” αυτήν την περίοδο στην εταιρεία, την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού για την επάρκεια διυλισμένου ύδατος τα επόμενα χρόνια, την ενεργειακή και λειτουργική αναβάθμιση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, τη συντήρηση – ενίσχυση του υδαταγωγού της Αραβησσού, όπως και στα σημαντικά έργα σε μεγάλες δεξαμενές για τη μείωση των απωλειών νερού (μόνο με την Αραβησσό και τα έργα στις δεξαμενές οι απώλειες μειώθηκαν από το 38% στο 28%, σύμφωνα με τον κ. Πενέλη).

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχε και ο Αναστάσιος Τόσιος, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ. Τη συζήτηση συντόνιζε η δημοσιογράφος Ε. Μπότα.