Η έρευνα, “εργαλείο” για την κλιματική κρίση

Τα «εργαλεία» των εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και το παράδειγμα της ΕΥΑΘ ανέδειξε η προϊσταμένη του Τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης της εταιρείας, Κατερίνα Χριστοδούλου, από το βήμα ελληνογαλλικής επιστημονικής συνάντησης με τίτλο «Το νερό στη δίνη της κλιματικής κρίσης», στο αμφιθέατρο του ΝΟΗΣΙΣ.

H έρευνα και η καινοτομία, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, μπορούν να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην προστασία και την ασφάλεια του νερού, στην αποδοτικότητα των διαθέσιμων πόρων και υποδομών, στην παρακολούθηση της ποιότητας και την προηγμένη επεξεργασία των υδάτων και των λυμάτων, επισήμανε στην παρουσίασή της η κ. Χριστοδούλου. Όπως εξήγησε, η εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών (ΑΙ, big data analysis, machine learning, smart metering, remote sensing, innovative sensors) στα συστήματα ύδρευσης – αποχέτευσης μπορεί να δημιουργήσει καινούργιες προοπτικές στη διαχείρισή τους υπό το πρίσμα των προκλήσεων και των προβλημάτων της κλιματικής κρίσης. Ζωτικές παράμετροι, είπε η κ. Χριστοδούλου, είναι «η εξοικονόμηση ενέργειας και η παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των συστημάτων ύδρευσης – αποχέτευσης, θα πρέπει όμως να αναπτυχθεί παράλληλα κι ένα υποστηρικτικό ρυθμιστικό πλαίσιο που να ευνοεί την αξιοποίηση των ΑΠΕ». Η υπεύθυνη Έρευνας της ΕΥΑΘ αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις της εταιρείας στο πλαίσιο αυτό, που περιλαμβάνουν έργα βελτιστοποίησης του υφιστάμενου δικτύου ύδρευσης για τη μείωση των απωλειών ύδατος, τοποθέτηση 100.000 «έξυπνων» υδρομέτρων, ολοκλήρωση του συστήματος τηλεμετρίας και τηλεελέγχου (SCADA) του δικτύου ύδρευσης για καλύτερη διαχείριση των διαθέσιμων ποσοτήτων νερού και, βεβαίως, αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, που θα βελτιστοποιούν τη διαδρομή του νερού μέσα στα δίκτυα. Καταλήγοντας, η κ. Χριστοδούλου υπενθύμισε τον αδιαπραγμάτευτο στόχο της ΕΥΑΘ για τη μείωση του υδατικού αποτυπώματός της κατά 20% και του ενεργειακού αποτυπώματος κατά 30% ως το 2030, στη φιλοσοφία των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της «1ης Γιορτής της Επιστήμης» της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκαν το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών ΝΟΗΣΙΣ, η Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), με την υποστήριξη της ΕΥΑΘ. Τους προσκεκλημένους της επιστημονικής συνάντησης καλωσόρισε ο γενικός πρόξενος της Γαλλίας και διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης Ζαν-Λικ Λαβό, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν η Στέλλα Μπεζεργιάννη, πρόεδρος Δ.Σ. ΝΟΗΣΙΣ, και ο Σπύρος Βουτετάκης, διευθυντής του Ινστιτούτου Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ. Ο κ. Λαβό ευχαρίστησε τους φορείς που συνεργάστηκαν για την εκδήλωση στο πλαίσιο της «Γιορτής της Επιστήμης», ενός γαλλικού καταξιωμένου θεσμού που η Πρεσβεία της Γαλλίας αποφάσισε να διοργανώσει φέτος και στην Ελλάδα με το πιο επίκαιρο θέμα, το νερό.Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !