Αποκαθίσταται η δίδυμη δεξαμενή Ευόσμου

Άλλο ένα μεγάλο “βήμα” για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης υδροδότησης της Δυτικής Θεσσαλονίκης αποτελεί η σημερινή υπογραφή σύμβασης για την πρωτοποριακή αποκατάσταση της μεγάλης δίδυμης δεξαμενής στον Εύοσμο.

Η δεξαμενή, χωρητικότητας 20.000 κ.μ., που ήταν παροπλισμένη εδώ και μια 20ετία περίπου, θα εξυπηρετεί τον τριπλό στόχο: να διασφαλιστεί η συνεχής υδροδότηση της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης σε περίπτωση αστοχίας, να μειωθεί το μη τιμολογούμενο νερό και να περιοριστεί το ενεργειακό αποτύπωμα της ΕΥΑΘ, καθώς θα εξοικονομηθεί ενέργεια με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στην εγκατάσταση.

Η δίχωρη δεξαμενή Δ5, πάνω από την περιφερειακή οδό στον Δήμο Ευόσμου, άρχισε να κατασκευάζεται το 1992, οπότε ολοκληρώθηκε ο πρώτος, δυτικός θάλαμός της. Το 2001 κατασκευάστηκε και ο δεύτερος, ανατολικός θάλαμος, ο οποίος ωστόσο δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία λόγω των μεγάλων καθιζήσεων και ρηγματώσεων που παρουσίασε. Το χρησιμοποιούμενο τμήμα της δεξαμενής παρουσίαζε διαρροές, οι οποίες, για να αποκατασταθούν, απαιτείται να τεθεί σε λειτουργία η δίδυμη δεξαμενή που έχει αστοχήσει, η οποία και θα επισκευαστεί με υποθεμελίωση, στατική εξυγίανση και υγρομόνωση με «κολυμβητή» μεμβράνη. Σημαντικό θα είναι και το ενεργειακό όφελος που θα εξασφαλίσουν τα φωτοβολταϊκά στην οροφή της εγκατάστασης με τη μέθοδο του ενεργειακού συμψηφισμού (net metering), κάτι που προβλέπονται σε επόμενη φάση.

Το έργο αυτό αποτελεί μέρος μόνο του ευρύτερου σχεδιασμού της ΕΥΑΘ για τη δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων υποδομών, με σκοπό πάντα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των Θεσσαλονικέων.

Από αριστερά, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γρηγόρης Πενέλης, η γενική διευθύντρια Νόπη Θεοδωρίδου, ο διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρείας VALCON, Κώστας Βαλοδήμος, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Άνθιμος Αμανατίδης κι ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ Αλέξανδρος Μεντές.

3Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !