Την Πέμπτη γιορτάζουμε το νερό!

Τη «διαδρομή» των ελέγχων από τους οποίους περνά το νερό της Θεσσαλονίκης από τον Αλιάκμονα μέχρι τις βρύσες μας, θα έχουν την ευκαιρία να δουν όσοι Θεσσαλονικείς περάσουν την Πέμπτη 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2018, από την Αριστοτέλους και την Καμάρα! Η ΕΥΑΘ θα γιορτάσει την ημέρα του νερού μαζί με πολίτες διερχόμενους από αυτά τα δύο πολυσύχναστα κι εμβληματικά σημεία της πόλης, στήνοντας μια «διαδρομή» με τους πολλαπλούς ελέγχους που γίνονται (χημικούς και μικροβιολογικούς) στις πηγές υδροληψίας, τις επιμέρους εγκαταστάσεις και τελικά σε όλο το δίκτυο διανομής, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι το νερό που πίνουμε πληροί όλες τις προδιαγραφές, εθνικές και ευρωπαϊκές. Στον κόσμο θα διανέμεται σχετικό πληροφοριακό υλικό, ενώ όσοι έχουν τη διάθεση θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ένα άτυπο, χιουμοριστικό γκάλοπ σχετικά με τους λόγους για τους οποίους επιλέγουμε να πίνουμε νερό από τη βρύση!
Επίσης, την ίδια μέρα η εταιρεία θα δώσει το «παρών» σε εκδήλωση με θέμα «Διαχείριση νερού: η λύση είναι στη φύση», στις 11 π.μ., στην αίθουσα «Μ. Αναγνωστάκης» του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Την εκδήλωση συνδιοργανώνει η ΕΥΑΘ από κοινού με το Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Υδάτων ΑΠΘ, την Ελληνική Υδροτεχνική Ένωση, το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ, το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ ΑΠΘ και τον Τομέα Υδραυλικής και Τεχνικής Περιβάλλοντος ΑΠΘ. Στο πλαίσιό της θα βραβευτούν και θα προβληθούν τα δύο καλύτερα ρεπορτάζ που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό με θέμα «Η κρίση του νερού στις σύγχρονες πόλεις», τον οποίο διοργάνωσε το ΚΕΟΔΥ με το Εργαστήριο Ειρηνευτικής Δημοσιογραφίας για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ. Από την πλευρά της ΕΥΑΘ, ο υδρογεωλόγος Θωμάς Σπάχος θα αναφερθεί στην κατάσταση των υδροφορέων της Θεσσαλονίκης με συγκριτικά στοιχεία προηγούμενων δεκαετιών και θα επιχειρήσει να απαντήσει στο κρίσιμο ερώτημα… «τελικά θα διψάσουμε;».
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη, συνοψίζεται στο ότι «Η φύση δίνει την απάντηση» στις προκλήσεις που αφορούν στο νερό τον 21ο αιώνα. Λύσεις όπως η δενδροφύτευση για την ενίσχυση των δασών, η αποκατάσταση των υγροτόπων, η διάνοιξη και αποκατάσταση φυσικών ρεμάτων, καθώς και η κατασκευή πράσινων υποδομών στον αστικό ιστό, είναι βιώσιμες και οικονομικά συμφέρουσες, έτσι ώστε να αποκατασταθεί ο κύκλος του νερού, να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή και να βελτιωθούν η δημόσια υγεία και η ποιότητα ζωής.
Τα σταντ στην Αριστοτέλους (κάτω από τη Μητροπόλεως) και στην Καμάρα (πάνω από την Εγνατία) θα στηθούν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.


Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !