Πίνετε νερό από τη βρύση

«Να πίνουμε νερό από τις βρύσες μας», κάλεσε τους Θεσσαλονικείς ο Νίκος Παπαδάκης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., από το βήμα της ημερίδας «Πόσιμο νερό και υγεία», που διοργανώθηκε στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2012 (22 Μαρτίου). Διαβεβαίωσε δε πως η ΕΥΑΘ φροντίζει να διαθέτει άφθονο, υγιεινό και φθηνό νερό στους καταναλωτές της.

Ο κ. Παπαδάκης παρουσίασε την ΕΥΑΘ να βαδίζει προς την κατεύθυνση μιας «εταιρείας – στρατηγείο», ως μια σύγχρονη επιχείρηση κοινής ωφέλειας απαλλαγμένη από τις κρατικοδίαιτες αντιλήψεις του παρελθόντος, και επισήμανε την ανάγκη να διασφαλιστεί μακροπρόθεσμα η συστηματική συντήρηση και βελτίωση των εγκαταστάσεων και του δικτύου. Την ανάγκη για επαγρύπνηση τόνισε η Μ. Αρβανιτίδου-Βαγιωνά, διευθύντρια Εργαστηρίου Υγιεινής ΑΠΘ, καθώς το «4% των νοσημάτων παγκοσμίως θα μπορούσαν να προληφθούν με τη βελτίωση της παροχής νερού, της αποχέτευσης και της υγιεινής». Όπως είπε η κ. Βαγιωνά, το νερό της Θεσσαλονίκης πληροί πάντα τις υγειονομικές διατάξεις για την καταλληλότητα του ύδατος.

Οι τιμές όλων των παραμέτρων που αναλύονται είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τις προβλεπόμενες παραμετρικές τιμές της ισχύουσας Υγειονομικής Διάταξης (Υ2/2600/2001) για το πόσιμο νερό ή και μη ανιχνεύσιμες, επισήμανε η υπεύθυνη Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, δρ χημικός Γ. Σερετούδη. Οι εγκαταστάσεις μας ικανοποιούν όλες τις απαιτήσεις παραγωγής πόσιμου νερού (προερχόμενου από τον Αλιάκμονα) και ως προς την απόδοση και ως προς την ποσότητα αλλά και ως προς την ποιότητα, συμπλήρωσε η ίδια. Για ένα νερό με «εξαιρετικά φυσικοχημικά χαρακτηριστικά, μικροβιολογικά ασφαλές και κατά πολύ φθηνότερο από τους άλλους τύπους νερού» έκανε λόγο η χημικός της ΕΥΑΘ Α.Ε. Μ. Τσίρτου, προχωρώντας την αλυσίδα των ελέγχων από το διυλιστήριο σε όλο το δίκτυο, τα αντλιοστάσια και τις δεξαμενές. Η κ. Τσίρτου παρουσίασε επίσης όλη την γκάμα των αναλύσεων που διενεργεί το Εργαστήριο Ποιοτικού Ελέγχου Ύδρευσης της ΕΥΑΘ και τον υποδειγματικό τρόπο λειτουργίας του με βάση τα διεθνή πρότυπα.

Για σοβαρές ενδείξεις μείωσης στο μέλλον των διαθέσιμων υδατικών πόρων και για παράλληλη αύξηση των αναγκών σε νερό λόγω αλλαγής χρήσεων γης και επιμήκυνσης της θερινής περιόδου, έκανε λόγο ο διευθυντής Ανάπτυξης της ΕΥΑΘ, Αθ. Σουπίλας. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως, όπως διαφαίνεται από τη συμμετοχή της ΕΥΑΘ στο  ευρωπαϊκό πρόγραμμα «CC-Waters» («Κλιματική Αλλαγή και Επίδραση στους Υδάτινους Πόρους»), δύο είναι οι προσεγγίσεις πάνω στο θέμα: είτε να μειωθούν τα αίτια της συρρίκνωσης των υδατικών πόρων (mitigation) είτε να προσαρμοστούμε στις αναπόφευκτες αλλαγές (adaptation) αλλάζοντας π.χ. τις συνήθειές μας στην κατανάλωση νερού. Την εμπειρία της εφαρμογής του «γαλλικού μοντέλου» στην ύδρευση (οι επενδύσεις κι η ιδιοκτησία των υποδομών στο δημόσιο κι η διαχείριση – διανομή νερού στον ιδιωτικό τομέα) αντιπαρέβαλε στο μοντέλο της σύμπραξης δημόσιου – κοινοτικού (εμπλοκή της κοινότητας των πολιτών, π.χ. φορέων ή σωματείων, στις επιχειρήσεις ύδρευσης) ο δρ χημικός – περιβαλλοντολόγος Κ. Νικολάου, για να καταλήξει ότι είναι ο ίδιος ο κοινωφελής χαρακτήρας των υπηρεσιών νερού που υποδεικνύει τη δημόσια – κοινωνική διαχείρισή τους.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε. Κ. Καμάκας, εκ μέρους του Δ.Σ. του Τελλογλείου, συνδιοργανωτή της ημερίδας, η γ.γ. – καθηγήτρια ΑΠΘ Α. Γουλάκη-Βουτυρά, εκ μέρους του Δήμου Θεσσαλονίκης ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Κ. Ζέρβας, από το Συμβούλιο Περιβάλλοντος ΑΠΘ ο συντονιστής του Κ. Κατσιφαράκης κι από την πλευρά των εργαζομένων της ΕΥΑΘ ο πρόεδρος του σωματείου Κ. Μαριόγλου.

Το πρωί της ίδιας ημέρας, εξάλλου, 120 μαθητές δημοτικών σχολείων (2ο Δημοτικό Διαβατών, 19ο και 41ο Δημοτικά Θεσσαλονίκης) δοκίμασαν τις γνώσεις τους σε περιβαλλοντικά ζητήματα κυριολεκτικά επάνω στο 36 τ.μ. επιδαπέδιο παιχνίδι «Planetbook», που στήθηκε στον υπαίθριο χώρο του Μουσείου Ύδρευσης σε συνεργασία με την Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Ελεύθερων Χώρων του Δήμου Θεσσαλονίκης. «Κάθε μέρα είναι γιορτή νερού στο Μουσείο Ύδρευσης», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης. Στο ίδιο πνεύμα ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Κ. Ζέρβας, τόνισε ότι «για το Δήμο Θεσσαλονίκης σημαντικό είναι να μη γιορτάζεται μόνο η Ημέρα Νερού, αλλά κάθε μέρα να είναι μια συνειδητοποιημένη διαδικασία διαχείρισης του πολύτιμου αυτού αγαθού». Τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο μουσείο, περιεργάστηκαν τις ηλεκτρομηχανές και τον ατμολέβητα, ενημερώθηκαν με βιντεοπροβολές και φωτογραφικό υλικό για την ιστορία της ύδρευσης στη Θεσσαλονίκη και πειραματίστηκαν με την τουλούμπα και τον κοχλία του Αρχιμήδη στο προαύλιο του μουσείου. Κατά την αποχώρηση, τους μοιράστηκε το επιτραπέζιο «Planetbook», που αποτελεί δημιουργία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Κ.Ε.Α.Ν. (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων).Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !