- 15 Μαρτίου 2025
- Posted by: eyath-news
- Category: Γενικά
Δεν υπάρχουν Σχόλια

Διπλή ήταν η εκπροσώπηση της ΕΥΑΘ στην εσπερίδα του κλάδου υδάτων της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της 3ης Διεθνούς Έκθεσης Κυκλικής Οικονομίας «Forward Green» της HELEXPO-ΔΕΘ.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ και πρώην μέλος της ΡΑΕ, συντόνισε το «πάνελ των νερών», στο οποίο βεβαίως συμμετείχε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.
Της συζήτησης προηγήθηκε η εισαγωγική τοποθέτηση του αντιπροέδρου της ΡΑΑΕΥ και προεδρεύοντος του κλάδου των υδάτων, καθ. Δημήτριος Ψυχογυιός, ο οποίος επισήμανε πως πρόκειται για έναν από τους πιο κρίσιμους κλάδους υπηρεσιών στην Ελλάδα, που απασχολεί έντονα την επικαιρότητα και μακροπρόθεσμα θα αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Ο ίδιος παρουσίασε τις ρυθμιστικές αρμοδιότητες της ΡΑΑΕΥ και σημείωσε ότι «το όραμά μας είναι να αφήσουμε στις μελλοντικές γενιές ένα καλύτερο περιβάλλον, ενώ αποστολή μας είναι η ρύθμιση των μονοπωλίων ως αντιστάθμισμα στην έλλειψη ανταγωνισμού που υπάρχει στον χώρο αυτό». «Όλες οι ενέργειες του ρυθμιστή στοχεύουν στην προστασία του καταναλωτή και στη βελτίωση της απόδοσης και της καινοτομίας του κλάδου των υπηρεσιών ύδατος», διαβεβαίωσε ο κ. Ψυχογυιός.
Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, ανοίγοντας τη συζήτηση, επισήμανε πως «οι οργανισμοί που λειτουργούν κρίσιμες υποδομές καλούνται τα τελευταία χρόνια να διαχειριστούν τις αβεβαιότητες της κλιματικής αλλαγής, της ασφάλειας και του κόστους του ενεργειακού εφοδιασμού και ενός ευμετάβλητου οικονομικού περιβάλλοντος». «Για την αντιμετώπιση αυτών των αβεβαιοτήτων απαιτείται μια συνολική επανεξέταση του μοντέλου διαχείρισης του υδατικού πόρου, προσεκτικός σχεδιασμός, επιλογή των βέλτιστων τεχνολογιών και λύσεων, αλλά και ουσιαστική συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων», συμπλήρωσε.
Ο κ. Αμανατίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, υποστήριξε ότι «σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, σε συνεργασία και με τη ΔΕΗ, διαφαίνεται ότι η ύδρευση καλύπτεται πλήρως έως το 2030 ακόμη και στα δυσμενέστερα σενάρια. Φυσικά, οι εξεταζόμενες υδρολογικές συνθήκες υπόκεινται στην επισφάλεια των προβλέψεων εν μέσω κλιματικής κρίσης». Ανέφερε πως στόχος της εταιρείας είναι η ορθολογική διαχείριση του ύδατος και τόνισε ότι «η ψηφιοποίηση είναι προαπαιτούμενο πια για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου. Εμείς στην ΕΥΑΘ εκσυγχρονίζουμε τα δίκτυα ύδρευσης και επεκτείνουμε τα συστήματα τηλεδιαχείρισής τους, µε σκοπό τη µείωση των απωλειών σε νερό». Ως το πλέον κρίσιμο έργο για την εξέλιξη της εταιρείας εν μέσω κλιματικής αβεβαιότητας ανέφερε, σε συνδυασμό με την ψηφιοποίηση της επιχειρησιακής λειτουργίας, την επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού, που θα διπλασιάσει τις διαθέσιμες ποσότητες ύδατος στην περιοχή.
Στο στρογγυλό τραπέζι συμμετείχαν επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χαράλαμπος Σαχίνης, ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργος Μαρινάκης, ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ Πεδιάδας Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά, Δημήτρης Βαφειάδης, και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ζερβοχωρίου, Πέτρος Βασιλείου.