Ημέρα Νερού με νέες βρύσες στη Ν. Παραλία

Πιστοί στο «ραντεβού τους στις δημόσιες βρύσες», ΕΥΑΘ, Δήμος Θεσσαλονίκης και Greenpeace γιόρτασαν σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Νερού παρουσιάζοντας και την πρώτη από τις 10 συνολικά βρύσες που θα αλλάξει το Σωματείο των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ κατά μήκος της Νέας Παραλίας.

Πλήθος κόσμου ενημερώθηκε από προσωπικό της ΕΥΑΘ και εθελοντές της Greenpeace σχετικά με τη σημασία των κοινόχρηστων βρυσών για την ποιότητα ζωής των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος από πλαστικά μιας χρήσης, ενώ μοιράστηκαν και 2.000 παγουράκια… πολλαπλών χρήσεων με το σλόγκαν της ημέρας «Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες!».

Στο σταντ στη Νέα Παραλία, δίπλα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, παρουσιάστηκε και η πρώτη καινούρια βρύση, από τις συνολικά 10 που θα εγκαταστήσουν εθελοντικά οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ κατά μήκος της παραλίας. Τα παγουράκια που διανεμήθηκαν εκεί γέμισαν αμέσως νερό από μικρούς και μεγάλους που δοκίμασαν την καινούρια βρύση, με πρώτο και καλύτερο τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Στέλιο Αγγελούδη. «Γιορτάζουμε σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα Νερού αποδίδοντας στους πολίτες και στους επισκέπτες της Νέας Παραλίας ένα σύγχρονο δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών. Με δέκα νέες, συνολικά, βρύσες που θα τοποθετηθούν σε όλο το μήκος του κορυφαίου τοπόσημου της πόλης μας εξασφαλίζουμε καθαρό, πόσιμο νερό, προστατεύουμε το περιβάλλον, αναβαθμίζουμε τον δημόσιο χώρο και την καθημερινότητα των δημοτών μας», επισήμανε ο δήμαρχος και συμπλήρωσε: «Θέλω να ευχαριστήσω την ΕΥΑΘ για τη συνεργασία, το Σωματείο Εργαζομένων του φορέα για την εθελοντική τοποθέτηση των βρυσών και ασφαλώς την Greenpeace, που τρέχει ήδη το πρόγραμμα ‘Ραντεβού στις βρύσες’, ώστε να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού. Το επόμενο ραντεβού στις δημόσιες βρύσες θα δοθεί στις κρήνες της Άνω Πόλης, εκεί όπου και πάλι σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, που έχει δεσμευτεί για την αποκατάσταση της λειτουργίας των υδραυλικών μηχανισμών, αλλά και με την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων φιλοδοξούμε να προχωρήσουμε άμεσα στην απόδοσή τους στην κοινωνία».

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος, επισήμανε ότι «ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού αφιερώνεται από τον ΟΗΕ στην ανάγκη συνεργασίας των ενδιαφερόμενων μερών, ώστε να εξασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση όλων στους υδάτινους πόρους. Είναι θέμα κοινωνικής συνοχής στις αναπτυγμένες χώρες, ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ κρατών αλλά και βιώσιμης διαχείρισης του πλέον πολύτιμου φυσικού πόρου». «Εμείς εδώ, στην πόλη μας, επιλέξαμε να συμπράξουμε με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Greenpeace αναδεικνύοντας τη σημασία των κοινόχρηστων δημόσιων βρυσών ως σημαντικού στοιχείου ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας, αντικαθιστώντας μάλιστα τις βρύσες της Νέας Παραλίας με νέες, λειτουργικές. Άλλωστε, η προσήλωση της ΕΥΑΘ στη φιλοσοφία των δημόσιων βρυσών σηματοδοτείται και έμπρακτα με την τοποθέτηση κοινόχρηστης βρύσης στην είσοδο του ανακαινισμένου μας κτιρίου στην Εγνατία. Μιας μοντέρνας, λειτουργικής βρύσης στη διάθεση κάθε διερχόμενου συμπολίτη μας», συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Από την πλευρά της, η Βίκυ Μαγκλάρα, υπεύθυνη Εθελοντών του Ελληνικού Γραφείου της Greenpeace, δήλωσε: «Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, το Ελληνικό Γραφείο της Greenpeace και η εθελοντική της ομάδα ενώσαμε τις δυνάμεις μας με την ΕΥΑΘ, σε μια εκδήλωση για να υπερασπιστούμε μαζί το αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας σε καθαρό, πόσιμο νερό. Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάσαμε μια βρύση μαζί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και ενημερώσαμε τους πολίτες για το πρόγραμμα “Ραντεβού στις βρύσες”, που σκοπό έχει να εξασφαλιστεί πόσιμο νερό παντού και πρόσβαση σε ένα επαρκές δίκτυο κοινόχρηστων βρυσών για όλους, αλλά και μείωση των πλαστικών μιας χρήσης και των απορριμμάτων, όπως και ορθολογική χρήση του νερού. Μας δόθηκε επίσης η ευκαιρία να απευθυνθούμε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, που δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην εγκατάσταση νέων βρυσών στο κέντρο της πόλης».

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 αφιερώνεται από τα Ηνωμένα Έθνη στην ανάγκη συνεργασίας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό, δίκαιο κόσμο.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Ά. Παπαδόπουλος, από αριστερά, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Σ. Αγγελούδης, και ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ Γ. Πενέλης

VRISES1

Από αριστερά, η Β. Μαγκλάρα της Greenpeace, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, ο διευθυντής Οικονομικών της ΕΥΑΘ Δ. Αλεξανδρής, ο αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ, ο πρόεδρος του ΣΕΕΥΑΘ Γ. Αρχοντόπουλος και ο Μπερνάρ Κουόμο, αρχιτέκτονας από τον Σύλλογο Φίλων Νέας Παραλίας.

VRISES4

VRISES9
VRISES12
VRISES10
VRISES2
VRISES3
VRISES5
VRISES11
VRISES7
VRISES8
VRISES6
RAFA4760
VRISES9 VRISES12 VRISES10 VRISES2 VRISES3 VRISES5 VRISES11 VRISES7 VRISES8 VRISES6 RAFA4760


Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !