Η ΕΥΑΘ για τη λειψυδρία και την κλιματική κρίση

Η λειψυδρία και τα έργα διαχείρισης του νερού στα μεγάλα αστικά κέντρα βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου της ΕΥΑΘ, Άγι Παπαδόπουλου, από το βήμα της ημερίδας που διοργάνωσε η εφημερίδα «Μακεδονία της Κυριακής» και το makthes.gr με θέμα «Νερό: Πηγή ζωής και πολύτιμος πόρος σε περιβάλλον κλιματικής αλλαγής».

«Η χρονιά που τελειώνει επανέφερε με πολύ έντονο τρόπο το πρόβλημα της ορθολογικής διαχείρισης του υδατικού πόρου στο προσκήνιο. Ένα πρόβλημα που η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία πολλά χρόνια το είχαμε απωθήσει στις τελευταίες θέσεις των προτεραιοτήτων μας», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος. «Οι παλαιότεροι εξ ημών θυμόμαστε τα προβλήματα λειψυδρίας που είχε προκαλέσει η παρατεταμένη περίοδος ανομβρίας στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η οποία είχε οδηγήσει στην ανάγκη λήψης δυναμικών μέτρων εξοικονόμησης νερού. Έκτοτε κύλησε αρκετό νερό στον Αλιάκμονα. Η αλήθεια είναι ότι στα 30 χρόνια που μεσολάβησαν έγιναν αρκετά και σημαντικά έργα στον τομέα της διαχείρισης του νερού, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, που μας επέτρεψαν να μην έχουμε σημαντικά προβλήματα για πολλά χρόνια. Παράλληλα, όμως, άλλαξαν σημαντικά και οι συνθήκες, τόσο της διαθεσιμότητας νερού όσο και της ζήτησης γι’ αυτό», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.

Στο πάνελ της ενότητας «Πόσιμο νερό: επάρκεια, ποιότητα, σημασία για την υγεία και την ποιότητα ζωής» ο Άνθιμος Αμανατίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, σημείωσε ότι η ΕΥΑΘ αλληλεπιδρά με το νερό σε διάφορα στάδια, από την απόληψη και κατανάλωση μέχρι την απόρριψη, επισημαίνοντας επίσης ότι «διεξάγει τακτικούς ελέγχους της ποιότητας του νερού από τις πηγές υδροδότησης μέχρι τη διανομή του στους καταναλωτές. Οι έλεγχοι περιλαμβάνουν μικροβιολογικές, χημικές και φυσικές αναλύσεις, διασφαλίζοντας ότι το παρεχόμενο νερό πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές ποιότητας».

«Αυτήν τη στιγμή η ΕΥΑΘ υλοποιεί επενδυτικό σχέδιο με έργα σε εξέλιξη ύψους 150 εκατομμυρίων, ενώ έργα 50 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, για μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσίες ύδρευσης μέσω ενός εκτεταμένου δικτύου διανομής νερού μήκους 2.753 χλμ. και υπηρεσίες αποχέτευσης μέσω ενός δικτύου αποχέτευσης 2.157,63 χλμ.», συμπλήρωσε. Όπως είπε ο κ. Αμανατίδης με αναφορά στις εκροές του «μεγάλου» βιολογικού της Θεσσαλονίκης, πρέπει να υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία για διευκόλυνση της επανάχρησης του νερού ως απαραίτητου μέσου εξοικονόμησης εν μέσω κλιματικής κρίσης.

Στην ημερίδα στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης συζητήθηκαν θέματα όπως ο ρόλος του νερού στην ανθρώπινη ευημερία και ευζωία, οι κίνδυνοι που το απειλούν ως συνέπεια της περιβαλλοντικής μόλυνσης και της κλιματικής αλλαγής και η αξία του ως πόρου για την ανάπτυξη, εθνική και περιφερειακή.

 

AMANATIDIS HMERIDA