Η ΕΥΑΘ για τα ενεργειακά στη ΔΕΘ

Η εξοικονόμηση ενέργειας, η εκμετάλλευση εγχώριων πηγών, η στροφή στις ΑΠΕ και οι μεταρρυθμίσεις στην ενεργειακή αγορά είναι τα «κλειδιά» για ένα πιο βιώσιμο ενεργειακό μέλλον. Αυτό επισήμανε ο καθηγητής ενεργειακών συστημάτων στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών ΑΠΘ και πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., ‘Αγις Παπαδόπουλος, σε εκδήλωση με θέμα «Η ενεργειακή μετάβαση έως το 2030. Οι νέοι στόχοι του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα», που διοργάνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ.

“Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στην Ελλάδα δεν είναι καθόλου ικανοποιητική. Κι ενώ η εξοικονόμηση ενέργειας ήταν παλαιότερα το… αποπαίδι στο ενεργειακό μας σύστημα, σήμερα πρέπει να τρέξουμε, γιατί έχει γίνει πλέον αναγκαιότητα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολυϊδιοκτησία, η πυκνή και ενίοτε άναρχη δόμηση στο αστικό περιβάλλον, αλλά και το ίδιο το θεσμικό και νομικό πλαίσιο δημιουργούν προσκόμματα στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων στην Ελλάδα, κάτι που προφανώς θα συντελούσε σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας. “Οι τεχνολογικές λύσεις υπάρχουν, αλλά υπάρχουν δυσκολίες και φραγμοί: η εξοικονόμηση ενέργειας δεν είναι μετρήσιμη, δεν είναι εύκολα χρηματοδοτήσιμη και κυρίως δεν είναι πολιτικά ελκυστική”, σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, “παρότι το πραγματικό όφελος της εξοικονόμησης είναι το κόστος αποφυγής όχι μόνο της αξίας του ίδιου του συμβατικού καυσίμου, αλλά και της επιδότησής του (εμφανούς ή αφανούς)!”.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ τόνισε ότι “σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης τελικής ενέργειας το 2030 κατά 38% σε σχέση με το 2017 σε όλους τους οικονομικούς μας τομείς (βιομηχανία, μεταφορές, επιχειρήσεις, οικίες)”. Ειδικότερα για τον κλάδο της βιομηχανίας νερού, παρουσίασε τα ενεργειακά κόστη ύδρευσης και αποχέτευσης, ενώ ειδική αναφορά έκανε στο παράδειγμα best practice της ΕΥΑΘ, που υλοποιεί σειρά έργων ενεργειακής αναβάθμισης στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης (λειτουργία μονάδας ΣΗΘ, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών) και στο δίκτυο ύδρευσης (εκσυγχρονισμός συστήματος SCADA, μείωση απωλειών και βαρυτική λειτουργία αγωγών χωρίς ενεργειακό κόστος).

“Στην ΕΥΑΘ, στόχος μας είναι ως το 2030 η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος κατά 50% και του υδατικού αποτυπώματος κατά 20%”, κατέληξε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ.Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !