Η ΕΥΑΘ απέναντι στην κλιματική κρίση

Τα αντιπλημμυρικά έργα αποτελούν κρίσιμα “εργαλείο”, ώστε να θωρακιστεί η Κεντρική Μακεδονία από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, δεδομένου ότι σε αυτά εντοπίζονται και οι ελλείψεις και οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι. Αυτό ήταν το συμπέρασμα της χτεσινής ημερίδας με θέμα «Προσαρμογή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική αλλαγή», που διοργάνωσαν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Τις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής για τις εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης και ειδικότερα για την ΕΥΑΘ παρουσίασε από το βήμα της ημερίδας ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Άνθιμος Αμανατίδης. “Η αύξηση των περιόδων ξηρασίας και λειψυδρίας, η διαχείριση των όμβριων υδάτων και των μικτών αστικών απορροών σε ακραία πλημμυρικά φαινόμενα και με αστικά συστήματα αποχέτευσης ‘αδρανή’ σε μεγάλες, ραγδαίες αλλαγές, η ρύπανση των υδάτινων σωμάτων μετά από ακραίες βροχοπτώσεις, που προκαλούν απορροή θρεπτικών και χημικών ρύπων” είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική κρίση στον τομέα μας, σημείωσε ο κ. Αμανατίδης.

“Με τη νέα περιβαλλοντική στρατηγική της ΕΕ για μηδενική ρύπανση και τις αυστηρότερες περιβαλλοντικές απαιτήσεις, προκύπτει σύγκρουση των απαιτήσεων για πιο προηγμένη αλλά και ενεργοβόρα επεξεργασία των λυμάτων και παράλληλα για κλιματική-ενεργειακή ουδετερότητα”, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης, τονίζοντας ότι οι φορείς ύδρευσης – αποχέτευσης προωθούν ήδη προγράμματα ενημέρωσης των πολιτών και εκπαιδευτικά προγράμματα για την υποστήριξη της βιώσιμης χρήσης του νερού, της μείωσης της κατανάλωσης, ενώ παράλληλα προωθούν λύσεις για την επαναχρησιμοποίηση επεξεργασμένων λυμάτων ή τη χρήση εναλλακτικών πόρων. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ παρουσίασε τέλος τα μέτρα που παίρνει σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία, ώστε να διαφυλάξει τον υδάτινο πόρο και να μειώσει το ενεργειακό της αποτύπωμα, όπως είναι η χρήση έξυπνων υδρομετρητών, η υδραυλική προσομοίωση των υδραγωγείων, η τηλεδιαχείριση των δικτύων, η ενεργειακή αναβάθμιση των εγκαταστάσεων και η προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ μέσω PPAs.Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !