Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Νερού!

Με μια διπλή παρουσία, σε διεθνές συνέδριο και με σταντ στο κέντρο της πόλης, η ΕΥΑΘ θα επιχειρήσει να «συστήσει» στους Θεσσαλονικείς τον Στόχο Νο 6 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του Πλανήτη μας την Παρασκευή 22 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Ο Στόχος Νο 6, για πόσιμο νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης σε όλους μέχρι το 2030, αποτελεί και το θέμα του φετινού διεθνούς εορτασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΥΑΘ θα στήσει δύο σταντ στην Καμάρα και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, όπου θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό: τι σημαίνει ο Στόχος 6 των Ηνωμένων Εθνών «Νερό για όλους μέχρι το 2030!», τι δεσμεύσεις δημιουργεί για τα ευρωπαϊκά όργανα και τα κράτη-μέλη, ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα, κυρίως όμως τι κάνει η ΕΥΑΘ από την πλευρά της προς την κατεύθυνση της κοινωνικής και βιώσιμης διαχείρισης των υδατικών πόρων.
Τις «καλές πρακτικές» της για την επίτευξη του στόχου αυτού θα αναδείξει η ΕΥΑΘ και στα πάνελ του διεθνούς φόρουμ «ΣΒΑ6 – Πόσιμο νερό και αποχέτευση: τα κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας» («SDG6 – Sustainable Urban Water and Sanitation: Public goods in the Service of Society»), που συνδιοργανώνει η ΕΥΑΘ με το Κέντρο UNESCO Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του ΑΠΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΥΔΑΠ και την Ένωση ΔΕΥΑ (υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του υπουργείου Περιβάλλοντος), στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ. Εκπρόσωποι των οργανισμών και φορέων που διαχειρίζονται το αστικό νερό στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της UNESCO, στελέχη ομοειδών κρατικών επιχειρήσεων από τη ΝΑ Ευρώπη, διεθνή δίκτυα, ακαδημαϊκοί και κοινωνικοί φορείς θα αναδείξουν το θέμα της βιωσιμότητας των υδατικών πόρων σε επίπεδο διεθνές, εθνικών και περιφερειακών πολιτικών, θα παρουσιάσουν πρακτικές ενσωμάτωσης του Στόχου 6 σε τοπικό επίπεδο, θα διερευνήσουν τις προκλήσεις σε θέματα ποιότητας και ανθεκτικότητας του αστικού νερού, όπως και πιθανές συνέργειες μεταξύ εταίρων.
Το φετινό θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού, όπως ορίστηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, είναι ένα κάλεσμα «να μη μείνει κανένας πίσω» στο θέμα της πρόσβασης σε ασφαλές πόσιμο νερό και υπηρεσίες αποχέτευσης, αμφότερα ανθρώπινα δικαιώματα και προϋποθέσεις παγκόσμιας ευημερίας.
Τα σταντ στην Καμάρα (πάνω από την Εγνατία) και στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας (στο ύψος της Τσιμισκή) θα στηθούν από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ. Το συνέδριο στο ΚΕΔΕΑ («κόκκινο κτίριο) του ΑΠΘ θα διαρκέσει από τις 9 π.μ. έως τις 7 μ.μ.


Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !