Ενέργεια και εταιρείες ύδατος στη ΝΑ Ευρώπη

Στη διαχείριση της αβεβαιότητας που αντιμετωπίζουν εταιρείες λειτουργίας υποδομών όπως η ΕΥΑΘ, λόγω κλιματικής αλλαγής, ασφάλειας ενεργειακού εφοδιασμού και ευμετάβλητου οικονομικού περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της εταιρείας, Άγις Παπαδόπουλος, από το βήμα της ετήσιας περιφερειακής συνάντησης του ΙΕΝΕ για την ενεργειακή ατζέντα στη Ν.Α. Ευρώπη.

Ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ ξεκαθάρισε ότι «η εταιρεία μας είναι υψηλού ενεργειακού κόστους, καθώς αυτό κυμαίνεται μεταξύ 25% και 30% του συνολικού λειτουργικού κόστους ανάλογα με τις τιμές, επομένως είναι μείζονος σημασίας για μας το κόστος της ενέργειας και το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα». Επισήμανε ότι «ζούμε σε αβέβαιες εποχές με την κλιματική αλλαγή, η οποία για εταιρείες κοινής ωφέλειας όπως η δική μας δεν είναι κάτι το αφηρημένο». Ξηρασία, πλημμύρες, ανάγκη αναβάθμισης των παλαιότερων υποδομών, υψηλό κόστος κεφαλαίου είναι προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ο κλάδος κατά τον κ. Παπαδόπουλο, με σημείο αιχμής βεβαίως το θέμα της βιωσιμότητας. «Σε μια περιοχή όπου η ζήτηση νερού το καλοκαίρι λόγω τουρισμού είναι πολλαπλάσια του φορτίου βάσης, η διαχείριση του διαθέσιμου ύδατος δεν είναι απλή υπόθεση και έχει προφανώς κόστος», εξήγησε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ. «Τα καλά νέα είναι η μείωση του κόστους των ΑΠΕ και οι νέες εμπορικές μορφές αξιοποίησής τους, όπως τα PPAs, που επιτρέπουν μια σταθερότητα στην τιμολογιακή πολιτική σε μεσοπρόθεσμη βάση. Επίσης, η ΕΥΑΘ διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό που μπορεί εύκολα να προσαρμοστεί στις αλλαγές των καιρών, γιατί οι αλλαγές από τους ανθρώπους υλοποιούνται με αλλαγή εταιρικής κουλτούρας. Τα κακά νέα είναι ότι όλα αυτά έχουν κόστος! Κι όταν μιλάμε για ενεργειακή επάρκεια ή ΑΠΕ, θα πρέπει να εστιάζουμε στο αν η κοινωνία είναι διατεθειμένη να πληρώσει το κόστος, επειδή θα πρέπει να υπάρχει διαβεβαίωση ότι το αρχικό κεφάλαιο θα αποπληρωθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Εμείς ως εταιρεία κοινής ωφέλειας, επιδιώκουμε να κατανείμουμε το κόστος σε βάθος χρόνου, αλλά έχουμε και την πολυτέλεια να δουλεύουμε σε περιβάλλον με ρυθμιζόμενη τιμολογιακή πολιτική. Να επιταχύνουμε λοιπόν τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, να επενδύσουμε στην ενέργεια, αλλά να δούμε πώς θα γίνει αυτό, με τι πόρους, ποιος θα πληρώσει, ώστε να έχουμε ρεαλιστικά αποτελέσματα», κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.

Η ενεργειακή ασφάλεια, οι γεωπολιτικές και διπλωματικές προτεραιότητες, αλλά και η μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας στη Ν.Α. Ευρώπη και ευρύτερα βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών του φετινού 15ου South East Europe Energy Dialogue (SEEED), που για άλλη μια χρονιά διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), στη Θεσσαλονίκη. Το 15o SEEED του ΙΕΝΕ τελούσε υπό την αιγίδα του ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συγκεντρώνοντας περισσότερους από 45 ομιλητές και συντονιστές από χώρες της ΝΑ Ευρώπης.