Το νερό της Θεσσαλονίκης με το βλέμμα στο 2030

Μια σε βάθος συζήτηση για τη βιώσιμη ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης ήταν η χτεσινή εκδήλωση “Έργα και Δράσεις Ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη του 2030”, που συνδιοργανώθηκε από την ΕΥΑΘ Α.Ε., το ΤΕΕ/ΤΚΜ και τη ΔΕΘ-Helexpo.

Στην εκδήλωση η ΕΥΑΘ εκπροσωπήθηκε διά του προέδρου της Άγι Παπαδόπουλου, ο οποίος παρουσίασε τον στρατηγικό σχεδιασμό της εταιρείας για τη διασφάλιση της υδροδότησης της πόλης, καίριο στοιχείο βιωσιμότητας και απολύτως συνδεόμενο με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης που έχει θέσει ο ΟΗΕ για το 2030.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στην εξέλιξη που υπήρξε τα τελευταία 30 χρόνια -μέσα από σειρά έργων- στην ποιότητα του νερού του Θερμαϊκού κόλπου, αλλά και στη διαθεσιμότητα του υδάτινου πόρου, δεδομένου ότι φτάσαμε να διαθέτουμε καθημερινά 250.000 κ.μ. νερού ή αλλιώς 160 λίτρα νερού κατά κεφαλήν, κατανάλωση κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο. “Έχουμε έναν Θερμαϊκό που, στο σχέδιο για την ανάπλαση του παράκτιου μετώπου, προβλέπεται να κάνει κανείς μπάνιο”, είπε χαρακτηριστικά.

Καθώς η πόλη αυξάνεται και οι τοπικοί υδατικοί πόροι είναι πεπερασμένοι έως και εξαντλημένοι, διασφάλιση της υδροδότησης της Θεσσαλονίκης σημαίνει “να μεταφέρουμε από όλο και μακρύτερα, όλο και περισσότερο νερό”, είπε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ αναφερόμενος στη Δυτική Μακεδονία και στην Αραβησσό, που αποτελούν απομακρυσμένες πηγές υδροδότησης του Πολεοδομικού. Χρειάζονται δίκτυα εκτός πόλης, αστικά δίκτυα, δεξαμενές, συντήρηση και συνεχείς έλεγχοι για την ποιότητα του νερού, επισήμανε και συμπλήρωσε ότι είναι σε εξέλιξη σχέδιο διαχείρισης και διανομής νερού με έργα της τάξης των 125 εκατ. ευρώ. Αυτά όπως είπε, περιλαμβάνουν βελτιστοποίηση του υφιστάμενου συστήματος και πρόβλεψη για επέκταση σε νέες περιοχές, επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης, κατασκευή νέων δεξαμενών αποθήκευσης, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων με ενεργειακές παρεμβάσεις και χρήση εκροών στην άρδευση και ολοκληρώνεται το SCADA ύδρευσης κι αποχέτευσης. Στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας η ΕΥΑΘ συμμετέχει σε σειρά ερευνητικών έργων, στο δίκτυο των 100 ανθεκτικών πόλεων, ενώ “τρέχει” διαγωνισμό για 100 χιλ. “έξυπνα” υδρόμετρα, που θα επιτρέψουν ολοκληρωμένη πλέον διαχείριση του δικτύου. “Η ασφάλεια εφοδιασμού, η οικονομική βιωσιμότητα και η κυκλική οικονομία είναι τρεις λέξεις-κλειδιά, μέρος στην ουσία του στρατηγικού οράματος της εταιρείας”, που, όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος, αποσκοπεί στη μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος κατά 50% και του υδατικού μας αποτυπώματος κατά 30% έως το 2030.

Στο ίδιο πάνελ συμμετείχαν και οι καθηγητές ΑΠΘ Π. Παπαϊωάννου για το κυκλοφοριακό, Ν. Μουσιόπουλος για την κυκλική οικονομία και Δ. Μπίκας για την αναβάθμιση του κτιριακού δυναμικού της πόλης. Όπως είπε ο συντονιστής του πάνελ, καθηγητής Ν. Θεοδοσίου, “το 2030 δεν το βλέπουμε ως τέλος, αλλά ως σημείο αναφοράς σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ, ένα σημείο καμπή για να δούμε πώς θα πορευτούμε στο μέλλον στοχευμένα, συστηματικά και συμπεριληπτικά”.