- 9 Δεκεμβρίου 2023
- Posted by: eyath-news
- Category: Γενικά
Την ανάγκη αλλαγής οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου στα ενεργειακά, ώστε “να καταναλώνουμε λιγότερη και ακριβότερη ενέργεια με το ίδιο όμως πάντα γινόμενο”, επισήμανε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άγις Παπαδόπουλος, συμμετέχοντας στο πάνελ της Voria.gr με θέμα “Μεγάλα έργα και ενεργειακές υποδομές στη Βόρεια Ελλάδα”.
“Η άφθονη και φθηνή ενέργεια τελείωσε. Αν θέλουμε να σώσουμε τον πλανήτη, πρέπει να πληρώσουμε υψηλό κόστος. Το ποιος θα το πληρώσει έχει δύο διαστάσεις. Μας αφορά ως τελικούς καταναλωτές, αλλά και ως εθνικές οικονομίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ευρώπη δεν είναι νησί, αν μείνει μόνη, κινδυνεύει να βρεθεί με μειονέκτημα ανταγωνισμού», είπε ο κ. Παπαδόπουλος και μίλησε για τη σημασία διεθνών συμφωνιών, όπως αυτές που συζητήθηκαν στην COP28. “Πού θα βρούμε τους πόρους για επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης; Και δεν είναι μόνο οι οικονομικοί πόροι. Θα πρέπει να παραχθεί κι ο απαραίτητος εξοπλισμός, χωρίς όμως να αποβιομηχανοποιηθεί η Ευρώπη, καθώς και να υπάρχει το απαραίτητο τεχνικό προσωπικό”, είπε ο κ. Παπαδόπουλος.
“Η λειτουργία μίας εταιρείας που καλύπτει υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης, όπως η ΕΥΑΘ, είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα. Είμαστε εταιρεία υψηλής ενεργειακής έντασης. Καταναλώνουμε ετησίως περίπου 116 GWh ρεύματος, που με τις τιμές του 2022 μεταφράζονται σε περίπου 30 εκατ. ευρώ, όταν έναν χρόνο πριν ήμασταν στα 14 εκατ. ευρώ», τόνισε σε σχέση με την επιχειρησιακή λειτουργία της ΕΥΑΘ. Η τελευταία είναι, όπως είπε, η πρώτη εταιρεία του Δημοσίου που έχει προχωρήσει σε διμερή σύμβαση προμήθειας πράσινης ενέργειας (PPAs), για να φθάσει τις 100 GWh από αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, κάτι το οποίο πέραν της μείωσης του κόστους, θα έχει και προφανή μείωση στο ανθρακικό αποτύπωμα της εταιρείας. “Είχαμε στόχο έως το 2030 να μειώσουμε κατά 50% το ανθρακικό μας αποτύπωμα, με τα ΡΡΑs όμως θα το πετύχουμε πολύ νωρίτερα και σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό», σημείωσε, επισημαίνοντας πως η ενεργειακή εξοικονόμηση θέλει χρόνο, υψηλή τεχνογνωσία και κεφάλαια. “Μια εταιρεία, για να εξοικονομήσει ενέργεια, πρέπει να εξορθολογίσει τον τρόπο λειτουργίας της, να αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και να δει βεβαίως αν μπορεί να παράξει η ίδια ενέργεια, ώστε να μειώσει την εξάρτησή της», δήλωσε. “Στην ΕΥΑΘ μέσα σε δύο χρόνια καταφέραμε να μειώσουμε κατά 9,2% την κατανάλωση ενέργειας και μάλιστα χωρίς μείζονες επενδύσεις”, κατέληξε ο κ. Παπαδόπουλος.
Τα συμπεράσματά της από τη συμμετοχή της στις εργασίες της 28ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή στο Ντουμπάϊ (COP28) μετέφερε, στο ίδιο πάνελ, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλεξάνδρα Σδούκου, επισημαίνοντας ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει τουλάχιστον η συνειδητοποίηση διεθνώς ότι πρέπει να γίνουν σοβαρότερες προσπάθειες για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας. “Θέλουμε υψηλούς ρυθμούς διείσδυσης των ΑΠΕ και να μεριμνήσουμε οπωσδήποτε για την αποθήκευση ενέργειας, the next big thing”, όπως είπε. “Ο στόχος μας είναι το 80% της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 να καλύπτεται από ΑΠΕ”, σημείωσε η κ. Σδούκου.