Τα ποτάμια της Ιστορίας

Τους «Υδάτινους δρόμους» που «δε σε ακολουθούν, αλλά σε τρέχουν» παρουσίασε στις 7 Νοεμβρίου 2012 στο γεμάτο αμφιθέατρο του Τελλογλείου ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Νίκος Παπαδάκης, με συνομιλητές τον ομότιμο καθηγητή Νεότερης Ιστορίας ΑΠΘ Ιωάννη Χασιώτη, το συγγραφέα Θανάση Γεωργιάδη και το φωτογράφο Γιώργο Πούπη. Ο Εμμανουήλ Κριαράς -εκ των βασικών συντελεστών της επετειακής έκδοσης της ΕΥΑΘ για τα 100χρονα της Θεσσαλονίκης- έστειλε τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του για την επιτυχία της εκδήλωσης.

«Η εταιρεία μας είναι πολύ μικρή για ένα γεγονός τόσο μεγάλο όσο η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, που μόνο με την Επανάσταση του 1821 θα μπορούσε να συγκριθεί», επισήμανε ο κ. Παπαδάκης ανοίγοντας την εκδήλωση, για να συνεχίσει με τους βασικούς σταθμούς της μακράς νικηφόρας πορείας. «Οι γεωφυσικές παράμετροι έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο: ελώδες το έδαφος γύρω από το Λουδία, έκανε πολύ δύσκολη την έλευση των στρατευμάτων. Τεράστιος κι αδιάβατος ο Αξιός, χρειάστηκε χιλιάδες κόσμου και στρατιωτών να δουλέψουν ασταμάτητα, για να χτιστεί γέφυρα και να επιτευχθεί η διάβαση των ποταμών», σημείωσε ο κ. Παπαδάκης υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι τα 4/5 των επιφανειακών υδάτων της χώρας βρίσκονται στη Μακεδονία.

«Τα ποτάμια παρέχουν δυνατότητες ανάπτυξης και καλλιέργειας, μπορούν να αποτελέσουν παράγοντα της μελλοντικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Ο ιστορικός προβληματισμός σε σχέση με αυτά μπορεί να μας οδηγήσει σε έναν καλύτερο αναστοχασμό για το μέλλον της πόλης μας», επισήμανε ο Ι. Χασιώτης σκιαγραφώντας λίγο νωρίτερα τα βασικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης που επανέρχονται στην ιστορία της μέχρι σήμερα και προϊδεάζουν για το μέλλον της.

«Όλη η περιοχή από τη Βέροια έως τη Χαλκιδική είναι δημιούργημα των ποταμών, που αντιμετωπίζονταν στην αρχαιότητα ως θεοί», τόνισε ο Θ. Γεωργιάδης πιάνοντας τα νήματα του μύθου και της ιστορίας μαζί. Ο συγγραφέας έκανε μια σύντομη αναφορά στους βορειοελλαδίτικους ποταμούς που παρουσιάζονται φωτογραφικά στο λεύκωμα, με αναφορές στον Ησίοδο, τον Όμηρο και τον Ηρόδοτο αλλά και στο «φακό – χρωστήρα» του Γ. Πούπη. Ο τελευταίος σημείωσε ότι τα «ποτάμια της Μακεδονίας δημιούργησαν τη γη πάνω στην οποία πάτησε η Ιστορία» κι είναι μοναδικής ομορφιάς, αρκεί «να ξέρεις να τα βλέπεις, να ξέρεις να μαγεύεσαι από αυτά».

Ακολούθησε συζήτηση με το πολυπληθές ακροατήριο, ξενάγηση στα εκθέματα του Λούβρου που φιλοξενεί αυτήν την περίοδο το Τελλόγλειο και μπουφές στο εστιατόριο του ιδρύματος.