Πρακτικές κυκλικής οικονομίας στην ΕΥΑΘ

Στην ανάγκη να “κινηθούμε κυκλικά”, με τη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης, επιχειρήσεων και κυρίως της κοινωνίας ώστε να αλλάξει η κουλτούρα του “οικοσυστήματός” μας, συμφώνησαν όλοι οι ομιλητές στο πάνελ “Circular Economy: Confronting the Roadblocks to a Sustainable Future” του Delphi Economic Forum 2024, στο οποίο συμμετείχε κι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.

Ο κ. Αμανατίδης ανέδειξε τη σχέση της κυκλικής οικονομίας με την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ειδικά στον τομέα των υδάτων, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “η Θεσσαλονίκη δεν θα έχει πρόβλημα με τη διάθεση νερού, καθώς έχει γίνει σειρά έργων και αξιοποιούμε επιχειρησιακά σύγχρονες διαδικασίες με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές”. “Είμαστε μια εισηγμένη εταιρεία, που λειτουργεί καθημερινά τις υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης στο ευρύτερο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Όπως όλες οι εταιρείες ύδρευσης – αποχέτευσης στον κόσμο, έτσι και η ΕΥΑΘ καλείται να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της βιωσιμότητας και της κλιματικής κρίσης, κινούμενη βεβαίως σε ένα αυστηρό πλαίσιο περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η ΕΥΑΘ δίνει τεχνογνωσία στα Βαλκάνια, την Κύπρο και ενδεχομένως και την Κωνσταντινούπολη, είμαστε πλέον μια σύγχρονη εταιρεία-μπουτίκ βέλτιστων πρακτικών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στόχος μας είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, προστατεύουμε τον Θερμαϊκό και το περιβάλλον, διατηρώντας παράλληλα το κοινωνικό μας πρόσωπο”, σημείωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ.

Ο ίδιος επισήμανε ότι “η μετάβαση στην κυκλική οικονομία καθίσταται ανάγκη για την προστασία των υδάτινων πόρων. Η ΕΥΑΘ στοχεύει στη σταδιακή μείωση των παραγόμενων αποβλήτων της, ώστε να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, και παράλληλα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα οργανωμένο σύστημα κυκλικής οικονομίας, τόσο αναφορικά με τη διαχείριση και επεξεργασία των αποβλήτων της όσο και με τη Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης Αφυδατωμένης Ιλύος”.

Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα πρακτικών κυκλικής οικονομίας ανέφερε τα εξής: στο πλαίσιο της προληπτικής συντήρησης ή επισκευής του δικτύου, τα απόβλητα που παράγονται και αφορούν σε ηλεκτρολογικό υλικό δίνονται προς ανακύκλωση, στη φάση επισκευών των βλαβών του δικτύου τα απόβλητα εκσκαφών δίνονται σε αδειοδοτημένους σταθμούς ανακύκλωσης, μέρος των επεξεργασμένων λυμάτων χρησιμοποιείται στις εγκαταστάσεις ως βιομηχανικό νερό και κυρίως για άρδευση στον κάμπο της Θεσσαλονίκης σε περιόδους λειψυδρίας. Όπως είπε επίσης, το παραγόμενο βιοαέριο από τη διαδικασία χώνευσης στις δύο εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων (ΕΕΛΘ και ΑΙΝΕΙΑ) χρησιμοποιείται στη μεν πρώτη για την παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και στη δεύτερη για τη θέρμανση του κτιρίου διοίκησης. Και στις δύο όμως, μια ποσότητα από το βιοαέριο επαναχρησιμοποιείται για τη θέρμανση των ίδιων των χωνευτών.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε ο κ. Αμανατίδης στη Μονάδα Θερμικής Ξήρανσης της Αφυδατωμένης Ιλύος της ΕΕΛΘ, “μοναδική στην Κ. Μακεδονία, η οποία δέχεται την ποσότητα της αφυδατωμένης λάσπης που παράγεται καθημερινά στην εγκατάσταση και την υποβάλλει σε θερμική επεξεργασία, με σκοπό την παραγωγή τελικού ξηρού προϊόντος με περιεκτικότητα στερεών άνω του 92%”. Ο στόχος, όπως είπε ο ίδιος, είναι η ιλύς που απομένει από την επεξεργασία των αστικών λυμάτων της Θεσσαλονίκης να είναι καλύτερης ποιότητας και “γι’ αυτό ακριβώς χρησιμοποιείται ως πρόσμικτο καύσιμο σε γνωστή τσιμεντοβιομηχανία, ως πρόσμικτο λιπασμάτων για εφαρμογή σε καλλιέργειες ή σε εγκαταστάσεις κομποστοποίησης και, τέλος, ως εδαφοβελτιωτικό σε καλλιέργειες μη βρώσιμων προϊόντων”.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ με τον διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού, Έργων και Ανάπτυξης της εταιρείας, Αλέξανδρο Μεντέ, αριστερά, στο Φόρουμ των Δελφών.

DELPHI3

DELPHI2



Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !