ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ / ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣΠεριβάλλον & Ποιότητα
Την αποχέτευση και τα… μάτια μας!
Καθαρές αποχετεύσεις, καθαρό περιβάλλον!
Εμείς στην ΕΥΑΘ δίνουμε καθημερινό αγώνα, για να κρατήσουμε την αποχέτευση και το περιβάλλον μας καθαρά!
Περισσότερες από 1.000 φορές τον χρόνο τα συνεργεία μας ξεβουλώνουν αγωγούς αποχέτευσης που έχουν μπλοκάρει από στερεά απορρίμματα: χαρτιά υγείας, σερβιέτες, μπατονέτες, πανάκια, μπαταρίες, φάρμακα και κυρίως υπολείμματα φαγητών που αποτελούν πρώτης τάξεως τροφή για έντομα και τρωκτικά!
Ένα μέσο νοικοκυριό ρίχνει κάθε χρόνο πάνω από ένα λίτρο μαγειρικού λίπους και λαδιού στο σιφόνι της κουζίνας ή, για να το πούμε αλλιώς, περίπου 8 φλιτζάνια τσαγιού λίπος επικάθονται στις οικιακές μας αποχετεύσεις!
Όλα αυτά προκαλούν εμφράξεις στα εσωτερικά δίκτυα των σπιτιών και των επιχειρήσεων και δημιουργούν προβλήματα σε αντλιοστάσια και εγκαταστάσεις αποχέτευσης, κάτι που μετριέται σε πολύτιμο χρόνο και έξοδα για επιδιορθώσεις και συντηρήσεις.
Δεν πετάμε λοιπόν στερεά απορρίμματα στις αποχετεύσεις και στο σιφόνι της κουζίνας. Τα ρίχνουμε σε κάδους και, ανάλογα με τα απορρίμματα, επιλέγουμε και τους ειδικούς κάδους για ανακύκλωση.
Βοηθήστε μας να κρατήσουμε τις αποχετεύσεις και το θαλάσσιο περιβάλλον μας καθαρά! Και μην ξεχνάτε: Αποχέτευση με λίπη; Να μας λείπει!
Ραντεβού στις δημόσιες βρύσες!
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού 2024 είναι αφιερωμένη από τα Ηνωμένα ‘Εθνη στην ανάγκη συνεργασίας για την ισότιμη πρόσβαση όλων των ανθρώπων σε υδάτινους πόρους, ώστε το νερό να γίνει ο καταλύτης για έναν πιο ειρηνικό κόσμο.
Πίνουμε καθαρό, υγιεινό νερό από κοινόχρηστες βρύσες της πόλης μας!
Προστατεύουμε το περιβάλλον από πλαστικά μιας χρήσης!
Σύμφωνα με τον νόμο 4736/2020, που ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή ενσωματώνοντας την Ευρωπάίκή Οδηγία 2019/904, ήδη από την 1η Ιουλίου του 2021 οι δήμοι και οι κοινότητες που έχουν δίκτυο πόσιμου νερού έχουν την υποχρέωση να διαθέτουν κοινόχρηστες βρύσες σε δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις και παιδικές χαρές. ‘Εχουν επίσης υποχρέωση να επεκτείνουν το δίκτυο των κοινόχρηστων βρυσών τους στα όρια της αρμοδιότητάς τους, ενθαρρύνοντας τη χρήση συσκευασιών πολλαπλών χρήσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο της Εταιρικής Διακυβέρνησης και ειδικότερα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, που διασφαλίζει την ισόρροπη ανάπτυξη της εταιρείας προς όφελος εργαζομένων, καταναλωτών και μετόχων, η ΕΥΑΘ Α.Ε. υλοποιεί δράσεις περιβαλλοντικές με το βλέμμα στις επόμενες γενιές, που προσδοκούν να παραλάβουν έναν κόσμο με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Η ΕΥΑΘ συνεργάζεται με επίσημους φορείς (δήμους, πανεπιστήμια, συλλόγους, σωματεία) σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βιωσιμότητας. Σταδιακά η εταιρεία «ανοίγει» διάλογο με αστικά κοινωνικά κινήματα (grassroot movements) για τον μετασχηματισμό και την προστασία του δημόσιου χώρου και του αστικού περιβάλλοντος. Ενισχύει, επίσης, ή αναλαμβάνει η ίδια δράσεις περιβαλλοντικού εθελοντισμού, για την εμπέδωση της οικολογικής αντίληψης στην τοπική κοινωνία. Η βιώσιμη ανάπτυξη άλλωστε είναι μία δυναμική πορεία προσαρμογής για την ικανοποίηση των αναγκών του παρόντος και τη διασφάλιση αναγκών των μελλοντικών γενεών. Οικονομική ανάπτυξη, περιβαλλοντική προστασία και κοινωνική συνοχή είναι οι τρεις «δείκτες» που καθορίζουν και τις συνέργειες της ΕΥΑΘ σε τοπικό επίπεδο. Με ειλικρινή, τεκμηριωμένο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, η ΕΥΑΘ ανταποκρίνεται σε κάθε συλλογικό ή μεμονωμένο κάλεσμα για τη δημιουργία πλαισίων και τη χάραξη πολιτικών βιωσιμότητας και ανάπτυξης σε συνεργασία με την Πολιτεία, επιχειρήσεις, μη-κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που εκπροσωπούν ευρύτερα την κοινωνία των πολιτών.
Η εταιρεία δίνει επίσης δυναμικό «παρών» σε θέματα ανθεκτικότητας των πόλεων, με απώτερο στόχο και πάλι την εξασφάλιση του μέλλοντος της πόλης μας και των οικοδομημένων περιοχών της απέναντι σε «πιέσεις» που προκαλεί η κλιματική αλλαγή. Η υποστήριξη των περιβαλλοντικών υποδομών στον αστικό ιστό, η αποτελεσματική αξιοποίηση των αποβλήτων, η βιώσιμη και δίκαιη ενεργειακή πολιτική, αλλά και η ανθεκτικότητα των αστικών υδατικών συστημάτων είναι βασικές παράμετροι ανθεκτικότητας μιας πόλης. Ειδικά τα υδατικά συστήματα είναι η κινητήρια δύναμη που δίνει ζωή στις πόλεις, δημιουργεί έναν σύνθετο ιστό αλληλένδετων (φυσικών, περιβαλλοντικών, πολιτιστικών και κοινωνικοοικονομικών) μηχανισμών και φέρνει τελικά σε αλληλεπίδραση ένα ποικιλόμορφο πλήθος θεσμών, φορέων και κοινωνικών εταίρων.
Τα βρώσιμα λίπη και έλαια, όταν εισέρχονται στο αποχετευτικό δίκτυο, ψύχονται και στερεοποιούνται μειώνοντας τη χωρητικότητα των αγωγών και προκαλώντας συχνά εμφράξεις και υπερχειλίσεις.
Προστατεύουμε την κουζίνα του σπιτιού μας από απορρίψεις βρώσιμων λιπών και λαδιών συγκεντρώνοντας τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά λάδια σε δοχεία, αφού κρυώσουν, και δίνοντάς τα για ανακύκλωση. Γλιτώνουμε έτσι χρόνο και χρήμα από τυχόν εμφράξεις και πλημμύρες μέσα στην κουζίνα μας.
Εφόσον είστε επιχειρηματίας, για την επιχείρησή σας η ανεξέλεγκτη είσοδος αυτών των αποβλήτων στο δίκτυο αποτελεί σοβαρότερη απειλή. Συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται είναι:
- εμφράξεις και υπερχειλίσεις εντός του καταστήματος
- δυσλειτουργία της επιχείρησης κατά την αποκατάσταση βλαβών
- δυσοσμία
- παρουσία εντόμων και τρωκτικών
- διαχειριστικά κόστη για την επίλυση των προβλημάτων
- δυσαρέσκεια των πελατών
- μη συμμόρφωση με τις νομικές υποχρεώσεις της επιχείρησης.
Με την ορθή διαχείριση και διάθεση των αποβλήτων που «βγαίνουν» από την κουζίνα σας, αποφεύγετε την πρόκληση εμφράξεων και υπερχειλίσεων, όπως και όλα τα παραπάνω που βλάπτουν την εικόνα της επιχείρησής σας.
Πατήστε εδώ για να κατεβάσετε το ενημερωτικό φυλλάδιο.
Την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022, εθελοντές της ΕΥΑΘ και της Θεσσαλονίκης παρέδωσαν στο Καλοχώρι έναν «’Κόκκινο Δρόμο’ έτοιμο να τον περπατήσουμε, να τον αγκαλιάσουμε» τους καλοκαιρινούς μήνες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΕΥΑΘ, της Αντιπεριφέρειας Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) και της ομάδας «Εχεδώρου Φύσις».
Στο πλαίσιο της εθελοντικής αυτής δράσης, βάφτηκαν δενδροδόχοι, φυτεύτηκαν αλμυρίκια, συντηρήθηκαν παγκάκια, γέφυρες κι η ενημερωτική πινακίδα της περιοχής, ενώ μπήκαν και οι βάσεις για ένα ελαφρύ στέγαστρο προς ανάπαυση των περιπατητών. Στους εθελοντές, που αψήφησαν τις υψηλές θερμοκρασίες, μοιράστηκαν επίσης βιολογικά προϊόντα και συμβολικά δώρα με το hashtag της ημέρας #OnlyOneEarth.
«’Έχουμε μόνο μια Γη’. Αυτό το σύνθημα πρέπει να ακολουθήσουμε που είναι και το σύνθημα του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος από τον ΟΗΕ. Κι αυτό κάνουμε. Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας», είπε ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης. «Επιλέγουμε να στείλουμε σήμερα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προστασίας του περιβάλλοντος από αυτήν την περιοχή, που με βάση τον σχεδιασμό μας θα αποτελέσει το νέο τοπόσημο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας», επισήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. «Σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες της Θεσσαλονίκης μας, στέλνουμε ηχηρό μήνυμα ότι το περιβάλλον χρειάζεται τη φροντίδα μας. Με την κλιματική κρίση παρούσα, η ανάγκη αυτή είναι επιτακτική», συμπλήρωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της ΠΚΜ, Κώστας Γιουτίκας. Για την ανάγκη «και οι 365 μέρες του χρόνου να είναι ημέρες περιβάλλοντος», όπως και την ανάγκη συντήρησης και ανάδειξης περιοχών «όπως η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου που οι ξένοι τιμούν και επισκέπτονται», μίλησε η Βούλα Πατουλίδου, αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
«Μέρες σαν τη σημερινή αποτελούν μία ευκαιρία και μία υπενθύμιση ότι έχουμε έναν πλανήτη κι επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μπορέσουμε να αμβλύνουμε τις επιπτώσεις και να μειώσουμε τη δική μας, ανθρωπογενή επίδραση πάνω στο περιβάλλον. Η ΕΥΑΘ, με πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή, σηματοδοτεί την πρόθεσή της να διαχειριστεί το υδατικό δυναμικό της περιοχής με τον απαιτούμενο σεβασμό και να συμβάλει όπου αλλού μπορεί για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ, Άγις Παπαδόπουλος.
«Την κλιματική κρίση δυστυχώς όλοι πλέον τη βιώνουμε στα σπίτια μας: σφοδρές καταιγίδες, απρόβλεπτες αλλαγές θερμοκρασίας, πυρκαγιές, ξηρασία. Είμαστε εδώ, σε μια πρωτοβουλία εταιρικού εθελοντισμού, για να υπενθυμίσουμε ότι προλαβαίνουμε να αλλάξουμε το… κλίμα με τη δράση μας ως άτομα, ως επιχειρήσεις, ως κοινωνία. Η λιμνοθάλασσα του Καλοχωρίου κι ο ‘Κόκκινος Δρόμος’ του με τα φλαμίνγκο, η εναλλακτική αυτή βόλτα των Θεσσαλονικέων, είναι ο καταλληλότερος τόπος για μια δράση συμβολική, όπως αυτή της ΕΥΑΘ», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης.
«Είμαστε χαρούμενοι όσοι μαζευτήκαμε εδώ, ανανεώσαμε τον ‘Κόκκινο Δρόμο’ μετά από πολλά χρόνια, τώρα μένει να τον αγκαλιάσουμε, να τον περπατήσουμε, να γίνει η διέξοδός μας στο καθημερινό μας στρες», σημείωσε ο εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής ομάδας «Εχεδώρου Φύσις», Γιώργος Κωνσταντινίδης.
Το μεγάλο Σχολείο της Φύσης
Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης με δύο σταντ και στο νέο, “πράσινο” σπίτι του “Φάρου του Κόσμου” στον Δενδροπόταμο γιόρτασε η ΕΥΑΘ την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021.
Τα σταντ στήθηκαν σε κεντρικά σημεία της πόλης, στην Αγ. Σοφίας και στην Καμάρα, και διερχόμενοι πολίτες ενημερώθηκαν για το θέμα του παγκόσμιου εορτασμού του 2021, την ανάγκη αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος για την επίτευξη των 17 στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030. Γλαστράκια με οργανικό χώμα και σπόρους, σελιδοδείκτες με σπόρους από πεύκο, αλλά και ενημερωτικό υλικό με 10 συμβουλές για έναν πιο… βιώσιμο τρόπο ζωής ήταν η συνεισφορά της ΕΥΑΘ στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης.
«Η δράση μας αυτή είναι ένα συμβολικό κάλεσμα προς τους συμπολίτες μας να πάρουμε στα χέρια μας το περιβάλλον, ατομικά και συλλογικά, για να καταφέρουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής – στη μικροκλίμακα βεβαίως που αναλογεί στον καθένα. Ένα δέντρο παραπάνω στον αστικό ιστό, μια γλάστρα παραπάνω στο μπαλκόνι μας μπορούν να κάνουν διαφορά», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.
Παράλληλα, η ΕΥΑΘ ανταποκρίθηκε στο αίτημα του “Φάρου” για τη δημιουργία βιωματικού κήπου στο κέντρο προστασίας ανηλίκων στον Δενδροπόταμο, μετά τη δράση δενδροφύτευσης και δημιουργίας λαχανόκηπου το 2019. “Από τις αρχές του 2020 τα παιδιά του Φάρου και οι άνθρωποι που ζούμε μαζί τους έχοντας αναλάβει την ανατροφή τους, είχαμε τη χαρά και την τιμή να μετακομίσουμε στο καινούριο μας σπίτι. Τώρα, χάρη στην ευγενική χορηγία της ΕΥΑΘ, σύντομα θα εγκαταστήσουμε σύστημα συλλογής όμβριων υδάτων από τις στέγες μας, για το πότισμα των οπωροφόρων δένδρων που θα φυτέψουμε στην αυλή μας, αλλά και του λαχανόκηπου που θα δημιουργήσουμε μέσα σε υπερυψωμένα παρτέρια. Είναι ο κήπος της σωτηρίας για τις δύσκολες εποχές. Οι εργασίες αυτές μοιάζουν με εισαγωγικά μαθήματα για το μεγάλο Σχολείο της Φύσης, που περιμένουμε να συναρπάσει τα παιδιά μας και να τους ανοίξει νέους ορίζοντες”, σημειώνει για τη δράση η “ψυχή” του Φάρου, ο πατέρας Αθηναγόρας.
Φέρτε μας το λάδι απ’ το τηγάνι σας να το ανακυκλώσουμε!
Η ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με τη “Revive”, μαζεύει χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι και το στέλνει για ανακύκλωση με σκοπό την παραγωγή βιοντίζελ.
Γιατί μαζεύει η ΕΥΑΘ λάδι; Γιατί τα λάδια που πετιούνται σε νεροχύτες και τουαλέτες προκαλούν εμφράξεις στους αγωγούς και τα αντλιοστάσια του δικτύου της αποχέτευσής μας, ενώ χρειάζονται επιπλέον επεξεργασία στους βιολογικούς μας καθαρισμούς. Η εταιρεία μας ξοδεύει χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο και πολλές εργατοώρες για τον καθαρισμό του δικτύου μας λόγω της απόρριψης χρησιμοποιημένων βρώσιμων λαδιών στις οικιακές αποχετεύσεις και στις αποχετεύσεις των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι λοιπόν ένα θέμα που μας αφορά άμεσα! Και τα λάδια όμως που καταλήγουν εκτός δικτύου αποχέτευσης, ρυπαίνουν το θαλάσσιο περιβάλλον μας και τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής μας. Μαζεύουμε επομένως και ανακυκλώνουμε το λάδι μας, γιατί πάνω από όλα είναι οικολογικό, έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα των υδάτινων πόρων του τόπου μας, της Θεσσαλονίκης!
Γιατί βιοντίζελ; Το βιοντίζελ είναι εναλλακτικό καύσιμο, βιοδιασπώμενο, φιλικό στο περιβάλλον, με μειωμένη εκπομπή αιθάλης και διοξειδίου του άνθρακα. Η χρήση του βοηθά στη μείωση των φαινομένων του θερμοκηπίου.
Οι εργαζόμενοι της ΕΥΑΘ και οι καταναλωτές μας πετάνε τα λάδια τους στους ειδικούς κάδους των εγκαταστάσεων της εταιρείας στη συσκευασία που βολεύει τον καθένα. Τα σημεία στα οποία έχουν τοποθετηθεί κάδοι είναι τα εξής:
- στα κεντρικά μας, Τσιμισκή 91
- στα γραφεία μας στην Τσιμισκή 98 (Διαγώνιος)
- στο υποκατάστημά μας στο Βαρδάρι, 26ης Οκτωβρίου 26, απέναντι από τα δικαστήρια
- στο Μουσείο Ύδρευσης, 26ης Οκτωβρίου 17, δίπλα στο ΦΙΞ
- στις εγκαταστάσεις μας στη Νέα Παραλία δίπλα στο πρώην «Interni»-“Maison”, Λεωφ. Μ. Αλεξάνδρου 6
Όλα τα μαγειρικά λάδια ανακυκλώνονται, από το σπορέλαιο μέχρι το πυρηνέλαιο.
Ανθεκτικότητα και νερό
Σε τοπικό επίπεδο, η ΕΥΑΘ απαντώντας στην πρόσκληση του Δήμου Θεσσαλονίκης συμμετέχει από το καλοκαίρι του 2018 στο πρόγραμμα «City Water Resilience Framework – CWRF», που διαχειρίζεται η ARUP και οι 100 Ανθεκτικές Πόλεις (100 Resilient Cities). Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός διεθνούς πρότυπου πλαισίου για την εκτίμηση της Ανθεκτικότητας στον Τομέα Νερού, που κάθε πόλη θα μπορεί να εφαρμόσει στο υδατικό της διαμέρισμα (λεκάνη – City Water Basin), αντλώντας συγκεκριμένες πληροφορίες για ένα Ανθεκτικό Σύστημα Διαχείρισης Αστικού Νερού. H προσέγγιση αυτή σκοπό έχει να προσδώσει προστιθέμενη επιρροή στις πόλεις, ως μια δύναμη συνεκτική ανάμεσα στους εταίρους από όλο το εύρος της Λεκάνης Απορροής, με σκοπό τη λήψη κοινών αποφάσεων προς την κατεύθυνση πάντα της ανθεκτικότητας.
Κάθε πόλη θα μπορεί στο μέλλον να χρησιμοποιήσει το πλαίσιο αυτό (CWRF) ώστε:
- Να εντοπίσει τα πιο αδύναμα (μη ανθεκτικά) σημεία στη διαχείριση του νερού της.
- Να ενδυναμώσει τα σημεία αυτά εφαρμόζοντας βέλτιστες, συνεκτικές αποφάσεις.
- Να διαχειριστεί ευκολότερα την πολυπλοκότητα των αστικών συστημάτων νερού και να κατανοήσει πώς αυτά μπορούν να γίνουν ανθεκτικά.
Η Θεσσαλονίκη συμμετέχει, επί του παρόντος, στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος (WAVE2 cities). Στον πρώτο κύκλο, συμμετείχαν οι πόλεις Amman, Cape town, Hull, Mexico City και Greater Miami and the Beaches.
Ο βυθός… χωματερή!
Από τις πιο πρόσφατες περιβαλλοντικές δράσεις της ΕΥΑΘ ήταν η συνεργασία της με τους εθελοντές δύτες της «Aegean Rebreath» και τους «Northern Greece Underwater Explorers», με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2018. Η δράση προέβλεπε ανέλκυση απορριμμάτων από τον βυθό στη μαρίνα της Καλαμαριάς (Αλιευτικό Καταφύγιο), συλλογή, προσεκτική διαλογή και ανακύκλωσή τους σε ειδικούς κάδους του Δήμου Καλαμαριάς, με παράλληλο παράκτιο καθαρισμό. Όλοι οι εθελοντές που συμμετείχαν ενημερώθηκαν για την ανάγκη της απορρύπανσης θαλασσών και ακτών αφενός και, αφετέρου, της ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων. Συγκεντρώθηκαν 500 κιλά σκουπίδια (δίχτυα, πλαστικά και γυάλινα μπουκάλια, μπαταρίες σκαφών, πλαστικά έπιπλα κ.ά.), ενώ στην παράλληλη παράκτια δράση καθαρισμού μαζεύτηκαν, μέσα σε λίγες ώρες, 47 σάκοι σκουπιδιών με πλαστικές κυρίως συσκευασίες!
Πρασίνισε το “Φάρο” η ΕΥΑΘ
Έναν αστικό λαχανόκηπο, συκιές, κερασιές, ακακίες κι ένα αυθόρμητο “σεμινάριο” περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στους μικρούς ρομά άφησε πίσω της η “πράσινη” δράση της ΕΥΑΘ στο νέο κέντρο προστασίας ανηλίκων του “Φάρου του Κόσμου”, στον Δενδροπόταμο, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος 2019.
“Η ΕΥΑΘ έδωσε ένα σύνθημα: να κάνουμε πράσινο τον ‘Φάρο’. Μια γιορτή που ξεκίνησε πριν από λίγο καιρό με τη συμμετοχή της εταιρείας στο χτίσιμο του καινούριου σπιτιού των παιδιών, δωρίζοντάς μας την επέκταση του δικτύου ύδρευσης κι αποχέτευσης, ολοκληρώθηκε σήμερα με τη φύτευση κηπευτικών και οπωροφόρων δέντρων στον χώρο. Κάθε φορά που θα κόβουμε ένα φρούτο ή θα μαζεύουμε μια σαλάτα, θα θυμόμαστε τους φίλους μας στην ΕΥΑΘ, που έχουμε πλέον εντάξει στη μεγάλη οικογένεια του ‘Φάρου’”, επισήμανε η “ψυχή” του κέντρου, ο πατέρας Αθηναγόρας.
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, που εξήγησε στα παιδιά του “Φάρου” τι σημαίνει κλιματική αλλαγή και κυρίως τι σημαίνει “αλλάζω τη ζωή μου για το περιβάλλον”, εξήρε την πρωτοβουλία του διοικητικού συμβουλίου της ΕΥΑΘ για δενδροφύτευση “σε μια περιοχή με σημαντικές περιβαλλοντικές ανάγκες”. “Υλοποιείται πλέον από την ΕΥΑΘ ένα σημαντικό έργο που ολοκληρώνει την αποχέτευση όλης της Θεσσαλονίκης, συμπεριλαμβάνοντας επιτέλους -μετά από πολλά χρόνια- και τις χαμηλές δυτικές περιοχές. Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν άμεσα και το περιβάλλον στον Δενδροπόταμο, σταματώντας τις ανεπεξέργαστες εκροές. Η ΕΥΑΘ πέρυσι καθάρισε και την τάφρο του Δενδροποτάμου στο πλαίσιο αφενός της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, αλλά και της επιλογής που έχουμε ως κυβέρνηση να βελτιώνουμε την κατάσταση του περιβάλλοντος χωρίς να κρυβόμαστε πίσω από ευθύνες”, συμπλήρωσε.
“Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος συνδυάστηκε φέτος με έναν απολογισμό του κυβερνητικού έργου για το περιβάλλον, αλλά και με μια δέσμευση: πρέπει όλοι να κάνουμε επανάσταση στην καθημερινότητά μας. Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα της κλιματικής αλλαγής, την ανάγκη να έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή και να βρίσκουν κι εδώ τα παιδιά στον Δενδροπόταμο τον ρόλο τους στη ζωή, δεν αρκούν τα ευχολόγια και οι παγκόσμιες συμφωνίες, χρειάζεται αλλαγή του ίδιου του προσωπικού μας παραδείγματος”, κατέληξε ο κ. Φάμελλος.
“Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, η εταιρεία αποφάσισε να ενισχύσει το νέο ‘σπίτι’ του πατέρα Αθηναγόρα, μια πρωτοβουλία συμβολική για την ανάγκη να δυναμώσει η προσπάθεια αναβάθμισης των δυτικών περιοχών της Θεσσαλονίκης, ώστε να επιτευχθεί κάποτε η ισομερής ανάπτυξη όλου του Πολεοδομικού. Η ΕΥΑΘ ενισχύει επιπλέον αυτήν την προσπάθεια με ανάληψη του κόστους για τη σύνδεση του νέου κέντρου προστασίας ανηλίκων με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Κυρίως όμως, μετά από δεκαετίες ολόκληρες ολιγωρίας, η διοίκησή μας δρομολόγησε την ολοκλήρωση του αποχετευτικού έργου της περιοχής Δενδροποτάμου, ώστε επιτέλους να σταματήσει να αιμορραγεί αυτή η περιβαλλοντική πληγή με τα ανεπεξέργαστα λύματα στην περιοχή!”, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης.
“Αν κινητοποιηθούμε με δράσεις σαν κι αυτήν, που δείχνει ότι ακόμη και στη γειτονιά μας, στην αυλή μας, μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα, αλλά και ασκώντας ευρύτερα πολιτική και οικονομική πίεση, μπορούμε και τώρα να σώσουμε τον πλανήτη μας”, σημείωσε ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης – βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής ΑΠΘ Νίκος Παρασκευόπουλος, ενώ ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Βασίλης Μανωλόπουλος, επισήμανε τη διαρκή στήριξη του δήμου στο σημαντικότατο έργο του πατέρα Αθηναγόρα.
Τα δέντρα ήταν προσφορά του Τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, τα λαχανικά πρόσφεραν τα Σπορόφυτα Βασιλικών (Ν. Αλεξίου), ενώ η Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή – Perrotis College χάρισε δενδρύλλια ελιάς, λουλούδια, υλικά και… πολλή εργασία!