- 13 Σεπτεμβρίου 2021
- Posted by: eyath-news
- Category: Γενικά

Το όραμά του για την εξέλιξη του υπερταμείου σε ένα “public wealth fund”, που θα διασφαλίζει την ενίσχυση του εθνικού πλούτου και την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών προς τον πολίτη, ξεδίπλωσε στην ομιλία του, κατά την έναρξη της ημερίδας της ΕΕΣΥΠ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις δημόσιες επιχειρήσεις, ο διευθύνων σύμβουλός της, Γρηγόρης Δημητριάδης. “Η κρατική επιχειρηματική δραστηριότητα οφείλει να διασφαλίζει την ποιότητα ζωής των πολιτών”, επισήμανε ο κ. Δημητριάδης και αναφέρθηκε στις αισιόδοξες προοπτικές που διανοίγονται για τις θυγατρικές του υπερταμείου μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. “Θέλουμε πελατοκεντρικές, πολιτικεντρικές εταιρείες, με χρηστές διοικήσεις, οι οποίες θα παρέχουν υψηλής ποιότητας αγαθά”, συνόψισε τις προτεραιότητες της διοίκησης της ΕΕΣΥΠ ο κ. Δημητριάδης.
Στο πάνελ “Νερό: open future / Διαχείριση υδατικών πόρων και βιωσιμότητα”, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Άνθιμος Αμανατίδης, εξήρε τη στρατηγική της εξωστρέφειας που ακολουθεί η εταιρεία συμμετέχοντας στο πρώτο έργο ΣΔΙΤ ύδρευσης για το φράγμα Χαβρία της Χαλκιδικής, αναλαμβάνοντας ρόλο τεχνικού συμβούλου κυπριακής τράπεζας για έργα αποχέτευσης, συνεργαζόμενη με γειτονικούς δήμους σε επιμέρους θέματα και κυρίως σχεδιάζοντας τη δημιουργία Ινστιτούτου Νερού με μελετητικό και επιχειρησιακό χαρακτήρα. Το ινστιτούτο θα είναι ένα think tank αυτοχρηματοδοτούμενο, που θα συντονίζει επιστημονικές ενώσεις, ερευνητικά ιδρύματα, πανεπιστήμια και ειδικές κρατικές υπηρεσίες.
Ο κ. Αμανατίδης είχε επίσης την ευκαιρία να παρουσιάσει σε αδρές γραμμές το επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας που είναι σε εξέλιξη και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την επέκταση και αύξηση της δυναμικότητας της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού στη Σίνδο, την επισκευή και ενίσχυση του υδαταγωγού της Αραβησσού, την αναβάθμιση της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων και την ιδιοπαραγωγή ενέργειας, όπως και τα έργα αποχέτευσης στην περιοχή του Δενδροποτάμου. Σε σχέση με την ορθολογική διαχείριση του νερού ανέφερε το έργο της ολοκλήρωσης των συστημάτων τηλεμετρίας και τηλεελέγχου του δικτύου, ώστε να μειωθούν οι ποσότητες του μη τιμολογούμενου νερού, αλλά και την εγκατάσταση “έξυπνων” υδρομέτρων που θα συνεισφέρουν προς την ίδια κατεύθυνση.
Στο ίδιο πάνελ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χ. Σαχίνης, παρουσίασε τις δράσεις της εταιρείας του πάνω στο τρίπτυχο εξοικονόμηση νερού – ενέργεια – ψηφιακή διαχείριση, ενώ ο Σ. Κουβέλης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιώσιμης Ανάπτυξης EPLO, επισήμανε την ανάγκη για φροντίδα των φυσικών οικοσυστημάτων που προσφέρουν νερό μέσα από μεγάλα τεχνικά έργα.