- 20 Δεκεμβρίου 2021
- Posted by: eyath-news
- Category: Γενικά
Την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης στη διαχείριση των υδάτων, ώστε να υπάρχει συντονισμός και συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, επισήμανε ο Άνθιμος Αμανατίδης, διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., στον σύντομο χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια συνάντηση του έργου MEDWAYCAP.
“Τα αστικά δίκτυα αποχέτευσης είναι αθέατες, αθόρυβες αρτηρίες κάτω από τα πόδια μας, που μας διασφαλίζουν ένα υγιές περιβάλλον. Η μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, η μείωση των ανεπεξέργαστων εκροών και φυσικά οι δυνατότητες αστικής και βιομηχανικής ανάπτυξης είναι σημαντικές προκλήσεις για τα αστικά αποχετευτικά μας δίκτυα”, επισήμανε ο κ. Αμανατίδης. “Είναι όμως και απολύτως σημαντικό τα δίκτυα αυτά να συνδέονται με μια ολιστική, συνολική προσέγγιση με το μητροπολιτικό περιβάλλον, ώστε να υπάρχει συντονισμός και οργάνωση στα σχέδια δράσης μεταξύ των εμπλεκομένων με τα ύδατα. Μόνο με συνεργασία θα καταφέρουμε να καταστήσουμε τις πόλεις μας βιώσιμες και ανθεκτικές απέναντι στην κλιματική κρίση, όπως και να πετύχουμε τους ευρωπαϊκούς στόχους στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας”, συμπλήρωσε, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΥΑΘ υπήρξε πρωτοπόρος στην επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων υδάτων από τον βιολογικό για τις ανάγκες άρδευσης καλλιεργειών σε περιόδους ξηρασίας.
Το έργο MEDWAYCAP, ύψους 1,1 εκατ. ευρώ, προωθεί καλές πρακτικές για την αξιοποίηση μη συμβατικών υδατικών πόρων, ώστε να διασφαλίσουμε πως οι λαοί της Μεσογείου δεν θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα λειψυδρίας τα επόμενα χρόνια. Ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 30/9/2023. Υλοποιείται δε με συντονιστή το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων (ΙΔΕΠ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) και το Εργαστήριο Φυσικών Πόρων και Εναλλακτικών Μορφών Ενέργειας (ΕΦΕΜ), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ/ΕΚΕΤΑ).
Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENI CBC Med (Διασυνοριακή Συνεργασία ENI «Θαλάσσια Λεκάνη της Μεσογείου) και χρηματοδοτείται κατά 90% από την ΕΕ.