Για την τηλεθέρμανση από ΑΠΕ και λυματολάσπη

Τεχνολογίες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές και πιθανές εφαρμογές τους στο σύστημα τηλεθέρμανσης της Κοζάνης είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν οι εταίροι του έργου NEUTRON στη δεύτερη συνάντησή τους στο Jülich της Γερμανίας, στην οποία συμμετείχε και αντιπροσωπεία της ΕΥΑΘ υπό τον πρόεδρό της, καθηγητή Άγι Παπαδόπουλο.

Στη συνάντηση στις 8 και 9 Μαΐου 2024, στην οποία από πλευράς ΕΥΑΘ πήρε μέρος και ο διευθυντής Εγκαταστάσεων Αποχέτευσης Κώστας Κωτούλας κι η ηλεκτρολόγος μηχανικός Βάνα Κατσανού, εμπειρογνώμονες παρουσίασαν τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις σε θέματα αποθήκευσης και υποκατάστασης από ΑΠΕ της θερμικής ενέργειας της τηλεθέρμανσης, με δυνατότητα εφαρμογής στο αντίστοιχο σύστημα της Κοζάνης, αλλά και σε μεγάλες εγκαταστάσεις. Οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν και τη μονάδα αποθήκευσης θερμικής ενέργειας MultiTESS που ανέπτυξε ο εταίρος του έργου Solar Institut Jülich του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν. Εμφαση δόθηκε στην συμβολή τέτοιων τεχνολογιών στη μείωση των εκπομπών που προέρχονται από τη θέρμανση των κτιρίων, αποβλέποντας στον μακροπρόθεσμο στόχο της Κλιματικής Ουδετερότητας έως το 2050.

Το έργο NEUTRON είναι ένα από τα 25 πιλοτικά έργα που επιλέχθηκαν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Αποστολής των «100 Κλιματικά Ουδέτερων και Έξυπνων Πόλεων». Αφορά την αξιοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, όπως τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά συστήματα, αλλά και η αξιοποίηση της λυματολάσπης και του βιοαερίου που παράγεται από τους βιολογικούς καθαρισμούς, κι όλα αυτά στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας. Στα μακροπρόθεσμα οφέλη περιλαμβάνονται επίσης η ενίσχυση της παραγωγικότητας σε τοπικό επίπεδο και η μείωση της εξάρτησης από ορυκτά καύσιμα.

Εταίροι στο έργο, προϋπολογισμού 1 εκατ. ευρώ, είναι οργανισμοί, ακαδημαϊκά και ερευνητικά κέντρα, μεταξύ των οποίων η ΔΕΥΑ Κοζάνης, η Διάδυμα – Diadyma, το ΕΚΕΤΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών και Νομική Σχολή), η ΕΥΑΘ, το Solar Institut Jülich του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Άαχεν, καθώς και εταιρίες ανάπτυξης τεχνολογίας. Η εναρκτήρια συνάντηση του έργου είχε γίνει τον Ιούλιο του 2023, στην Κοζάνη.