Ενημερωτικό υλικό και βασιλικοί!

Τι κάνει η ΕΥΑΘ για τον Στόχο 6 – SDG6 του ΟΗΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του πλανήτη μας είχαν την ευκαιρία να μάθουν… από πρώτο χέρι οι Θεσσαλονικείς στα δυο σταντ που στήθηκαν στο κέντρο της πόλης, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού. Την ίδια ώρα, οι «ειδικοί στο νερό», από διεθνείς οργανισμούς μέχρι  τοπικές δημοτικές επιχειρήσεις, κάθισαν για πρώτη φορά σε κοινό συνεδριακό τραπέζι στο ΑΠΘ, διερευνώντας συγκλίσεις και συνέργειες για «νερό για όλους μέχρι το 2030!» και καθολική πρόσβαση σε υπηρεσίες αποχέτευσης – και τα δυο προϋποθέσεις παγκόσμιας ευημερίας.

Στα δυο σταντ της ΕΥΑΘ, στον πεζόδρομο της Αγ. Σοφίας και στην Καμάρα, η εταιρεία ενημέρωσε τους διερχόμενους πολίτες για τον Στόχο 6 και το πώς επηρεάζει τελικά τις ζωές μας, μέσα από τις εφαρμογές που βρίσκει στο πολιτικό επίπεδο, το ερευνητικό και το επιχειρηματικό, των αρμόδιων δηλαδή επιχειρήσεων ύδρευσης αποχέτευσης όπως η ΕΥΑΘ. Στους Θεσσαλονικείς, εκτός από ενημερωτικό υλικό, μοιράστηκαν σπόροι βασιλικού σε μια κίνηση συμβολική, υπό την έννοια ότι σήμερα οφείλουμε να φυτέψουμε τους σπόρους της βιώσιμης ανάπτυξης για το αύριο του πλανήτη μας.

Παράλληλα, στο «κόκκινο κτίριο» (ΚΕΔΕΑ) του ΑΠΘ εκπρόσωποι ευρωπαϊκών και διεθνών δικτύων για το νερό (Eureau, APE, GWOPA), διεθνών φορέων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα (UNESCO, 100 Resilient Cities), στελέχη εταιρειών ύδρευσης – αποχέτευσης μεσογειακών χωρών, οι ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ και Ένωση ΔΕΥΑ αντάλλαξαν απόψεις για τις βέλτιστες πρακτικές και τους μελλοντικούς στόχους τους σε θέματα νερού κι αποχέτευσης, που εμπεριέχονται στον SDG6.

Τη σημασία της ολιστικής προσέγγισης των θεμάτων ύδρευσης – αποχέτευσης και μιας νέας κουλτούρας, που θα εμπεριέχει θέματα ασφάλειας νερού, διαχείρισής του σε επίπεδο νοικοκυριού, κυκλικής οικονομίας και πιστοποίησης των διαδικασιών, ανέδειξε ο Αλέξανδρος Μακαριγάκης, υπεύθυνος του Προγράμματος της UNESCO για τις Ανθρώπινες Κοινότητες. Τόνισε, μάλιστα, ότι η ορθολογική διαχείριση του νερού της άρδευσης (η γεωργία είναι μακράν ο πιο υδροβόρος «χρήστης») θα μπορούσε να διασφαλίσει το πόσιμο νερό για τις επόμενες δεκαετίες!

Τη σχέση του Στόχου 6 με τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία, τις πολιτικές που εφαρμόζει η χώρα μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τις θεσμικές της πρωτοβουλίες, όπως τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμυρών, ανέδειξε ο αναπλ. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος. «Το νέο πλαίσιο για την τιμολόγηση και κοστολόγηση του νερού, που εξασφαλίζει ανάλυση και τελικά μείωση του κόστους, αλλά και τα κοινωνικά τιμολόγια είναι θεσμικές πρωτοβουλίες ουσίας, που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικογένεια και μας εξασφαλίζουν αιρεσιμότητα. Η ΕΥΑΘ είναι η πρώτη εταιρεία στη χώρα που εφαρμόζει τιμολογιακή πολιτική με βάση το νέο νομικό πλαίσιο!», είπε ο κ. Φάμελλος, επιβραβεύοντας το σχέδιο ασφάλειας νερού και εναλλακτικής υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη που υλοποιεί η ΕΥΑΘ, ώστε να αποτραπούν περιστατικά λειψυδρίας, όπως αυτό του Μαρτίου 2018. Ο αναπλ. υπουργός, επίσης, συνέδεσε τον Στόχο 6 με τον Στόχο 11 για τις βιώσιμες πόλεις και τον Στόχο 13 για το κλίμα, τονίζοντας την ανάγκη η κλιματική αλλαγή να αποτελέσει η ίδια παράμετρο χρηματοδότησης για τα σχέδια αντιμετώπισής της.

Έργα και στρατηγικός σχεδιασμός είναι οι δύο πυλώνες για την υλοποίηση της βιώσιμης ανάπτυξης στο νερό, είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, καθηγητής Γιάννης Ν. Κρεστενίτης. «Από το 2019 εφαρμόζουμε νέα, χαμηλότερη τιμολογιακή πολιτική, που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρείας και τη βιωσιμότητα των επενδύσεών της. Έχουμε δρομολογήσει έργα πνοής, έργα βιώσιμης ανάπτυξης όπως η επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού και η ενίσχυση του υδαταγωγού της Αραβησσού, αλλά και έργα αποχετευτικά όπως αυτά στην περιοχή του Δενδροποτάμου, μείζονος σημασίας για τη δημόσια υγιεινή», είπε ο κ. Κρεστενίτης και συμπλήρωσε: «Τα έξυπνα υδρόμετρα, που εγκαθιστούμε πιλοτικά, είναι άλλο ένα εργαλείο βιώσιμης διαχείρισης, αφού ελέγχουν τις διαρροές και την κατανάλωση. Όμως ‘έργο’ στο πλαίσιο του ίδιου Στόχου 6 είναι κι η διαρκής συνεργασία μας με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές κοινότητες, πέρα από τους επίσημους φορείς που σχετίζονται με τα νερά. Μια τέτοια ‘συζήτηση’ με την κοινωνία της Θεσσαλονίκης είναι, άλλωστε, και η σημερινή δράση μας, με τα περίπτερά μας στο κέντρο της πόλης για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού».

Από όλους τους εισηγητές επισημάνθηκε η κοινωνική διάσταση του Στόχου 6 και η σημασία της συμμετοχής των πολιτών και των κοινωνικών φορέων στο θέμα της αειφόρας και ανθεκτικής διαχείρισης των υδατικών συστημάτων.

Το διεθνές φόρουμ «ΣΒΑ6 – Πόσιμο νερό και αποχέτευση: τα κοινά αγαθά στην υπηρεσία της κοινωνίας» («SDG6 – Sustainable Urban Water and Sanitation: Public goods in the Service of Society») συνδιοργάνωσε η ΕΥΑΘ με το Κέντρο UNESCO Ολοκληρωμένης και Διεπιστημονικής Διαχείρισης Υδατικών Πόρων (ΚΕΟΔΔΥΠ) του ΑΠΘ, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την ΕΥΔΑΠ και την Ένωση ΔΕΥΑ, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και του υπουργείου Περιβάλλοντος.