Εξοικονόμηση ΝερούΧρήσιμες Πληροφορίες - Ύδρευση

Η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων και η εξοικονόμηση νερού, κυρίως όμως η καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας αναφορικά με τη διαχείριση των υδάτων, προβάλλουν ως επιτακτική ανάγκη για τη διασφάλιση των αναγκών των σύγχρονων κοινωνιών αλλά και των οικοσυστημάτων.

Έρευνες διεθνών και εγνωσμένου κύρους οργανισμών κατατάσσουν την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις όσον αφορά στην άσκοπη κατανάλωση νερού αλλά και στην αλόγιστη επιβάρυνση των οικοσυστημάτων. Κάθε άλλο παρά «πράσινος» είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε κρίσιμους τομείς όπως οι καλλιέργειες, η δόμηση, η αλιεία και η χρήση ορυκτών καυσίμων, με αποτέλεσμα κάθε χρόνο να «θυσιάζονται» πολλά στρέμματα «ζωτικού χώρου» ανά κάτοικο.

Η κατανάλωση τεράστιων ποσοτήτων νερού για την άρδευση υδροβόρων καλλιεργειών και η δραματική μείωση των αποθεμάτων λόγω και των κλιματικών αλλαγών αποτελούν «πληγές» για τις σύγχρονες κοινωνίες. Πλην όμως, η εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης κι ενιαίας πολιτικής διαχείρισης και προστασίας των υδατικών πόρων έχει ως προαπαιτούμενο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών, αλλά και την ίδια τη συμμετοχή τους στη λήψη και -κυρίως- στην εφαρμογή των αποφάσεων.

Μέχρι και 50% μπορεί να φτάσει η εξοικονόμηση νερού στο σπίτι, εάν ακολουθήσουμε μερικές πρακτικές οδηγίες.

Οδηγίες ορθολογικής χρήσης – εξοικονόμησης νερού στην οικία

 • Κλείνετε την βρύση του νερού όταν αυτό δεν χρησιμοποιείται, όπως κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος των δοντιών, του ξυρίσματος, πλυσίματος χεριών/προσώπου ή του πλυσίματος των πιάτων. Αφήνοντας ανοιχτή τη βρύση επί πέντε λεπτά η σπατάλη νερού μπορεί να φτάσει και τα 20 λίτρα. Αυτό ενδεικτικά για ένα εκατομμύριο κατοίκους ισοδυναμεί με απώλεια 20.000 κυβικών μέτρων νερού την ημέρα!
 • Η χρήση της τουαλέτας (καζανάκι) αντιστοιχεί στο 1/3 του νερού που καταναλώνεται σε ένα σπίτι. Αντικαταστήστε τα παλιά καζανάκια με σύγχρονα διπλής ροής ή ρυθμίστε το φλοτέρ.
 • Στο ντους/μπάνιο καταναλώνεται το 1/5 περίπου του νερού που χρησιμοποιείται στα σπίτια μας. Προτιμήστε το σύντομο ντους με μέτρια πίεση αντί να γεμίζετε την μπανιέρα σας.
 • Χρησιμοποιείτε τα διαθέσιμα πλυντήρια ρούχων και πιάτων όταν είναι σχετικά γεμάτα και επιλέγοντας οικονομικά προγράμματα.
 • Μην αμελείτε τις διαρροές στα υδραυλικά της οικίας. Επισκευάζετε άμεσα τις διαρροές σε βρύσες, καζανάκια ή σωληνώσεις.
 • Βεβαιωθείτε ότι όλη η οικογένεια γνωρίζει πού βρίσκεται η εσωτερική κεντρική βάνα διακοπής της παροχής νερού σε περίπτωση διαρροής ή πλημμύρας.

Τροποποιήστε τις καθημερινές συνήθειές σας στην κουζίνα σύμφωνα με τα παρακάτω προτεινόμενα.

 • Μειώστε τον όγκο των οικιακών σκευών που απαιτούν πλύσιμο (χρήση ενός ποτηριού για πόσιμο νερό ανά ημέρα, χρήση σκευών μαγειρικής με κατάλληλο μέγεθος).
 • Διατηρήστε κρύο νερό σε μπουκάλια στο ψυγείο αντί να αφήνετε την βρύση ανοικτή.
 • Ανακυκλώστε το κατάλληλο νερό από οικιακές χρήσεις, όπως νερό από πλύσιμο φρούτων-λαχανικών, για το πότισμα φυτών.
 • Μην χρησιμοποιείτε τρεχούμενο νερό για το ξεπάγωμα τροφίμων, αλλά κάντε το με τη σταδιακή μετάβασή τους στη συντήρηση του ψυγείου και στη συνέχεια σε θερμοκρασία δωματίου.

Οδηγίες ορθολογικής χρήσης – εξοικονόμησης νερού σε εξωτερικό χώρο

 • Προτιμήστε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας με τον κουβά αντί για το λάστιχο καθώς προκαλεί μικρότερη σπατάλη νερού.
 • Καθαρίστε τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού σας (μπαλκόνια και βεράντες) με σκούπισμα/σφουγγάρισμα και όχι με λάστιχο.
 • Σε τυχόν περιόδους λειψυδρίας ή με προβλήματα υδροδότησης συνιστάται η αποφυγή του πλυσίματος μπαλκονιών, πεζοδρομίων και αυτοκινήτων.
 • Μην ποτίζετε υπερβολικά τον κήπο σας. Προτιμάτε να ποτίζετε νωρίς το πρωί ή το βράδυ, επειδή μειώνονται οι απώλειες από εξάτμιση. Ρυθμίστε το σύστημα αυτόματου ποτίσματος ώστε να αξιοποιείται όλη η ποσότητα του νερού.
 • Επιλέγετε φυτά κατάλληλα για τις κλιματολογικές συνθήκες τις περιοχής σας. Αποφύγετε να φυτέψετε γκαζόν καθώς έχει μεγάλες ανάγκες σε νερό.

Προστασία από ΠαγετόΧρήσιμες Πληροφορίες - Ύδρευση

Οδηγίες αποφυγής προβλημάτων λόγω παγετού.

 • Διενέργεια ελέγχων των ιδιωτικών δικτύων ύδρευσης για παρουσία διαρροών και φθορές ή απουσία μονώσεων. Δίνετε έμφαση στα υδρόμετρα (ρολόι), τις εξωτερικές βρύσες (μπαλκονιών), τους ηλιακούς θερμοσίφωνες, τους εξωτερικούς καυστήρες αερίου και τις εξωτερικές σωληνώσεις.
 • Φροντίστε για την αποκατάσταση ή εγκατάσταση μονώσεων σε ευάλωτα σημεία του εξωτερικού δικτύου από εξειδικευμένους τεχνίτες.
 • Επιβεβαίωση της σωστής λειτουργίας διακοπτών (βανών) των εσωτερικών δικτύων υδροδότησης.
 • Διατηρείτε καθαρές υδρορροές από φύλλα και σκουπίδια σε μπαλκόνια και ταράτσες.
 • Σε περίπτωση μακρόχρονης απουσίας κατά τον χειμώνα, απομονώστε ή εκκενώστε το δίκτυο του ηλιακού θερμοσίφωνα και της κεντρικής υδροδότησης της οικίας σας. Επιβεβαιώστε την τοποθέτηση αντιψυκτικού υγρού στον ηλιακό θερμοσίφωνα από τον ειδικό εγκαταστάτη/συντηρητή.

ΎδρευσηΣυχνές ερωτήσεις

Το νερό στη βρύση μου δείχνει θολό ή άσπρο. Είναι πρόβλημα ή απλώς αέρας;

Όταν το νερό έχει φυσαλίδες, σημαίνει ότι έχει εγκλωβισμένο αέρα και γι’ αυτό φαίνεται και θολό. Μια άλλη αιτία για πιθανή δυσχρωμία του νερού είναι οι αποθέσεις αλάτων. Το υγιεινό πόσιμο νερό περιέχει σε διάλυση φυσικά άλατα που του δίνουν γεύση και θρεπτική αξία. Τα διαλυμένα άλατα που υπάρχουν στα φυσικά νερά ιζηματοποιούνται και περνούν στο νερό της βρύσης δίνοντας σε αυτό ένα άσπρο γαλακτώδες χρώμα. Τέτοιου είδους προβλήματα στην όψη του νερού μπορεί να προκύψουν από εργασίες συντήρησης στο δίκτυο διανομής και σε καμία περίπτωση δεν κινδυνεύει η υγεία του καταναλωτή.

Μπορείτε να ξεχωρίσετε αν η δυσχρωμία του νερού οφείλεται σε εγκλωβισμένο αέρα ή άλατα κάνοντας το παρακάτω απλό τεστ: γεμίστε ένα γυάλινο ποτήρι με νερό από τη βρύση σας και αφήστε το νερό να ηρεμήσει. Αν το νερό περιέχει εγκλωβισμένο αέρα, σε περίπου 10 λεπτά θα διαυγάσει και θα παρατηρήσετε ότι οι φυσαλίδες του αέρα θα αρχίσουν να κινούνται προς τα πάνω, μέχρι το νερό να γίνει τελείως διάφανο. Αν το νερό περιέχει άλατα, τότε θα χρειαστεί περίπου μία ώρα για να διαυγάσει το νερό και τα άλατα θα καθιζάνουν στον πάτο του ποτηριού. Δηλαδή, το νερό θα αρχίσει να γίνεται διάφανο από πάνω προς τα κάτω.

Και στις δύο περιπτώσεις σε περίπτωση βλάβης στο δίκτυο και μετά την παρέλευση τριών ωρών, οπότε η ροή του νερού στις σωληνώσεις θα έχει επανέρθει στα φυσιολογικά επίπεδα, δεν πρέπει να παρατηρείται δυσχρωμία στο νερό. Αν το πρόβλημα επιμένει, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Το νερό μού φαίνεται ότι έχει «χρώμα», τι να κάνω;

Για να διαπιστώσετε αν η δυσχρωμία του νερού οφείλεται στο δίκτυο ή στις εσωτερικές σωληνώσεις του σπιτιού σας, συγκρίνετε το νερό της βρύσης σας με το νερό κάποιας γειτονικής κατοικίας. Αν το πρόβλημα εντοπίζεται μόνο στη δική σας βρύση, τότε πιθανόν να υπάρχει κάποιο πρόβλημα με τις σωληνώσεις του σπιτιού σας. Αν όμως πρόκειται για πρόβλημα του δικτύου, τότε και η βρύση της γειτονικής κατοικίας θα παρουσιάζει την ίδια δυσχρωμία. Σε αυτήν την περίπτωση επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες.

Πόσο «σκληρό» είναι το νερό στη Θεσσαλονίκη;

Η σκληρότητα αντιστοιχίζεται στη συγκέντρωση των διαλυμένων αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου και εξαρτάται από τα πετρώματα από τα οποία έχει περάσει το νερό. Ο όρος «σκληρότητα» χρησιμοποιείται για τον χαρακτηρισμό των νερών που δεν αφρίζουν καλά, όταν χρησιμοποιούνται για πλύσιμο με σαπούνι και αφήνουν λευκά αποθέματα στην εσωτερική επιφάνεια των οικιακών συσκευών. Υψηλές τιμές σκληρότητας δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία! Αντιθέτως, έχει βρεθεί συσχέτιση μεταξύ αυξημένης σκληρότητας και μείωσης των καρδιοαγγειακών παθήσεων!

Επίσης, δεν υπάρχουν προδιαγραφές για την τιμή της σκληρότητας του πόσιμο νερού στην υγειονομική διάταξη.

Η σκληρότητα του νερού μετριέται σε mg CaCO3/l, σε γερμανικούς και γαλλικούς βαθμούς. Για τη μετατροπή από τη μία μονάδα μέτρησης σε άλλη ισχύουν οι παρακάτω σχέσεις:

1 Γαλλικός βαθμός = 0,56 Γερμανικοί

1 Γερμανικός βαθμός = 1,79 Γαλλικοί

1 Γαλλικός βαθμός = 10 mg CaCO3/l

1 Γερμανικός βαθμός = 17,9 mg CaCO3/l

 

Χαρακτηρισμός των νερών ανάλογα με το επίπεδο σκληρότητας

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΣ ΝΕΡΟΥΓΑΛΛΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙΓΕΡΜΑΝΙΚΟΙ ΒΑΘΜΟΙmg CaCO3/l
ΠΟΛΥ ΜΑΛΑΚΑ ΝΕΡΑ0 – 7,160 – 40 – 71,6
ΜΑΛΑΚΑ7,16 – 14,324 – 871,6 – 143,2
ΗΜΙΣΚΛΗΡΑ14,32 – 21,488 – 12143,2 – 214,8
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΚΛΗΡΑ21,48 – 32,2212 – 18214,8 – 322,2
ΣΚΛΗΡΑ32,22 – 53,7018 – 30322,2 – 537,0
ΠΟΛΥ ΣΚΛΗΡΑ> 53,70> 30> 537,0

 

Συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα για να ενημερωθείτε για την τιμή της σκληρότητας του νερού της περιοχής σας. Με βάση τις παρακάτω τιμές μπορείτε να ορίσετε τη σκληρότητα του νερού της περιοχής σας στο πλυντήριο που αγοράσατε. Αυτήν τη ρύθμιση τη ζητάει πολλές φορές ο κατασκευαστής του πλυντηρίου για τη σωστή λειτουργία της συσκευής.

 

Τιμές σκληρότητας ανά περιοχή

ΠεριοχήΤιμές Σκληρότητας (Γερμανικοί βαθμοί)
ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟ13 – 14
ΕΥΚΑΡΠΙΑ – ΑΝΘΟΚΗΠΟΙ13 – 14
ΝΙΚΟΠΟΛΗ – ΔΙΚΤΥΟ ΕΥΑΘ12 – 13
ΚΟΡΔΕΛΙΟ17 – 18
ΕΥΟΣΜΟΣ12 – 17
ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ16 – 17
ΑΝΩ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ12 – 17
ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗ12 – 14
ΠΟΛΙΧΝΗ13 – 16
ΜΕΤΕΩΡΑ12 – 13
ΝΕΑΠΟΛΗ12 – 17
ΣΥΚΙΕΣ13 – 15
ΠΕΥΚΑ14 – 15
ΑΓΙΟΣ ΠΑΥΛΟΣ13 – 15
Π. ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ15 – 16
40 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ16 – 17
ΚΕΝΤΡΟ16 – 17
ΝΕΑ ΚΡΗΝΗ13 – 14
ΑΡΕΤΣΟΥ14 – 15
ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ14 – 15
ΝΤΕΠΩ14 – 16
ΔΕΛΦΩΝ14 – 16
ΚΗΦΙΣΙΑ12 – 13
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟ12 – 13
ΠΥΛΑΙΑ – ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ14 – 15
ΠΑΝΟΡΑΜΑ14 – 15
ΧΑΡΙΛΑΟΥ14 – 16
ΑΝΩ ΤΟΥΜΠΑ16 – 17
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ14 – 15
ΓΡΗΓ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ15 – 16

 

Χρειάζεται το χλώριο στο νερό; Είναι μεγάλη η αναλογία του στο δίκτυο ύδρευσής μας;

Το χλώριο χρησιμοποιείται ως απολυμαντικό στη διανομή και την επεξεργασία του νερού. Με τον όρο «απολύμανση» εννοούμε την καταστροφή των παθογόνων μικροοργανισμών που περιέχονται στο νερό.

Η χλωρίωση γίνεται σε 24ωρη βάση με σύγχρονη τεχνολογία στις κεντρικές εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού και στα σημεία στα οποία τίθεται το νερό στη διάθεση του καταναλωτή από τα κεντρικά αντλιοστάσια. Η κυριότερη μορφή χλωρίου που χρησιμοποιείται είναι το άνυδρο υγρό χλώριο (αέριο χλώριο).

Η χλωρίωση του νερού, βάσει νομοθεσίας, γίνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να παραμένει ελάχιστη ποσότητα υπολειμματικού χλωρίου για την αντιμετώπιση μολύνσεων κατά τη διανομή του νερού στους καταναλωτές. Αυτή η μικρή ποσότητα υπολειμματικού χλωρίου είναι εντελώς ακίνδυνη για την υγεία του ανθρώπου, καθώς εξουδετερώνεται από το σάλιο και τα γαστρικά μας υγρά.

Η απολύμανση στο δίκτυο διανομής του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ελέγχεται καθημερινά από το Τμήμα Εργαστηριακού Ελέγχου Πόσιμου Νερού (ΤΕΕΠΝ), όπου μετράται το υπόλειμμα ελεύθερου χλωρίου στο δικτύο διανομής. Η παρουσία υπολειμματικού χλωρίου είναι συνεχής και ανιχνεύεται σε όλο το δίκτυο διανομής μέχρι τα ακρότατα σημεία του, σύμφωνα με όσα ορίζει η υγειονομική διάταξη.

Η νομοθεσία προβλέπει επίσης την παρακολούθηση και μέτρηση των παραπροϊόντων χλωρίωσης. Αυτά ονομάζονται τριαλογονομεθάνια και είναι οι ακόλουθες τέσσερις ενώσεις: χλωροφόρμιο, βρωμοφόρμιο, διβρωμοχλωρομεθάνιο και το βρωμοδιχλωρομεθάνιο. Παράγονται λόγω της αντίδρασης του ελεύθερου χλωρίου του πόσιμου νερού με τον οργανικό άνθρακα, που μπορεί να περιέχεται σε αυτό.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία ΚΥΑ Αρ. Γ1(δ)/ΓΠ οικ. 67322/ΦΕΚ Β’ 3282/19.09.2017 σε συμμόρφωση προς την Οδηγία 98/83/ΕΚ «ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», όπως αυτή έχει τροποποιηθεί, τα τριαλογονομεθάνια μετρώνται 16 φορές τον χρόνο και η ανώτατη παραμετρική τιμή στο σύνολό τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 100 μg/l.

Βάσει των μετρήσεων που πραγματοποιούνται από το εργαστήριο της ΕΥΑΘ, οι συγκεντρώσεις των τριαλογονομεθανίων στο πόσιμο νερό είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με το ισχύον νομοθετημένο όριο των 100 μg/l.

Τι μπορώ να κάνω αν μου μυρίζει χλώριο το νερό;

Πολλές φορές οι καταναλωτές παραπονιούνται ότι το νερό που φτάνει στη βρύση τους μυρίζει χλώριο. Για να μειωθεί η οσμή του χλωρίου, μπορείτε να γεμίσετε ένα γυάλινο μπουκάλι με νερό και να το αφήσετε όλο το βράδυ στο ψυγείο. Το επόμενο πρωί η μυρωδιά θα έχει εξαφανιστεί.

Προσοχή! Το νερό που μπαίνει στο ψυγείο μέσα σε οποιοδήποτε δοχείο πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 24 ώρες.

Μπορώ να χρησιμοποιώ ντεπόζιτο ή πιεστικό;

Εάν το νερό φτάνει στη βρύση σας μέσω ντεπόζιτου ή πιεστικού, τότε διατρέχει κίνδυνο να επιμολυνθεί λόγω στασιμότητας και αυξημένης θερμοκρασίας και συνήθως μειονεκτεί οργανοληπτικά σε σχέση με το τρεχούμενο νερό, που έρχεται απευθείας από το δίκτυο της ύδρευσης. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα Κανονισμό Υδροληψίας της ΕΥΑΘ Α.Ε., τα ντεπόζιτα δεν επιτρέπονται για λόγους υγειονομικής προστασίας του δικτύου ύδρευσης (κίνδυνος πιθανής αναρρόφησης στο δίκτυο). Γι’ αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε η σύνδεση με το δίκτυο ύδρευσης (στήλη υδρομετρητών – «ρολόι») να διαθέτει αντεπίστροφο.

Oι ιδιοκτήτες κατοικιών πρέπει τουλάχιστον να φροντίζουν να γίνονται τακτικές συντηρήσεις και καθαρισμοί σε τυχόν υπάρχον πιεστικό ή ντεπόζιτο μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους, ώστε να αποφύγουν την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού που καταναλώνουν.

Να βάλω φίλτρο στο σπίτι;

Δε θέλουμε τίποτα να μπαίνει… ανάμεσά μας!

 • Το νερό πληροί από κάθε άποψη τις ισχύουσες εθνικές και ευρωπαϊκές διατάξεις (συμπεριλαμβάνονται βαρέα μέταλλα, φυτοφάρμακα, παθογόνοι οργανισμοί κ.ά.).
 • Δε χρειάζεται λοιπόν επιπλέον επεξεργασία με φίλτρα ή οτιδήποτε άλλο. Είναι εκ του περισσού και παράγει περιττά κόστη για τον καταναλωτή.
 • Η ΕΥΑΘ Α.Ε. έχει επεξεργαστεί, καθαρίσει και απολυμάνει το νερό, όπου και όπως χρειάζεται. Αυτό που κάνει ένα φίλτρο δηλαδή το έχει κάνει ήδη η ΕΥΑΘ για μας!
 • Κι όταν το ΤΕΕΠΝ (Τμήμα Εργαστηριακού Ελέγχου Πόσιμου Νερού της ΕΥΑΘ ΑΕ) φτάνει στη βρύση του καταναλωτή για να πάρει δείγμα, απαιτεί να γίνει είτε bypass  οποιουδήποτε φίλτρου ή μονάδας επεξεργασίας έχει εγκαταστήσει  ο καταναλωτής ή παίρνει δείγμα από βρύση που δεν επηρεάζεται από αυτό.
 •  Κάποιες φορές, φίλτρα -ειδικά όσα δε συντηρούνται σωστά κι όχι μόνο- μπορούν να επιβαρύνουν, αντί να βελτιώσουν, την ποιότητα και από χημικής και από μικροβιολογικής άποψης.
 • Φίλτρα «αφαλάτωσης» που απιονίζουν το νερό μπορεί να αποδειχθούν ακόμα κι επικίνδυνα για την υγεία. Ένας αριθμός μεταλλικών στοιχείων είναι απαραίτητος για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Το απιονισμένο νερό δεν είναι πόσιμο!
 • Φίλτρα που καταναλώνουν το υπολειμματικό χλώριο πολύ νωρίτερα από την είσοδό του στο ποτήρι μας, μπορεί να αποδειχθούν ακόμα κι επικίνδυνα για την υγεία, καθώς «εξουδετερώνοντας» την υπολειμματική απολυμαντική δράση του χλωρίου, μπορεί το νερό να καταστεί ευάλωτο σε μικροβιολογική μόλυνση.

Το υπουργείο Υγείας επισημαίνει ότι στην περίπτωση που ο καταναλωτής επιλέξει να προσθέσει μετά την έξοδο του νερού στη βρύση -που αποτελεί και το σημείο τελικού ελέγχου της ποιότητας του νερού, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία- υλικά όπως συσκευές φίλτρων νερού, διακόπτεται το πεδίο ευθύνης των αρμόδιων φορέων για την ποιότητα του νερού που προκύπτει μετά την παρεμβολή του φίλτρου!

Να πίνω από τη «γραμμή» του ζεστού; Τον χειμώνα το νερό μού φαίνεται πολύ κρύο…

 • Ποτέ δεν έχουμε τη βρύση που πίνουμε στο ζεστό ή στην ανάμιξη. Πάντα και μόνο στο κρύο!
 • Η γραμμή του ζεστού, ακόμα και σε ανάμιξη, δεν παρέχει πόσιμο νερό. Μπορεί να είναι χημικά ή μικροβιολογικά υποβαθμισμένο!
 •  Κι αν πρέπει κάποια στιγμή να το γυρίσουμε στο ζεστό, μετά την ολοκλήρωση της δουλειάς μας το γυρίζουμε στο κρύο και περιμένουμε να γίνει το γνωστό δροσερό νερό μας για να πιούμε.
 • Μπορούμε κάθε φορά που ανοίγουμε τη βρύση για να πιούμε να ελέγχουμε τη θερμοκρασία του νερού με την άκρη του δαχτύλου μας.
 • Γίνεται άμεσα αντιληπτό, στις συνηθισμένες συνθήκες λειτουργίας  ενός σπιτικού, πότε έχει τρέξει  το στάσιμο νερό από τις εσωτερικές σωληνώσεις κι έχει έρθει το φρέσκο δροσερό νερό από το δίκτυο, που μπορούμε να πιούμε άφοβα.
 • Η βελτίωση της γεύσης και της οσμής μετά από αυτό το απλό τεστ είναι εντυπωσιακή.
 • Δε χρειαζόμαστε τα φίλτρα, τα βαμβάκια και τα πλαστικά μπουκάλια. Το νερό της ΕΥΑΘ Α.Ε. είναι άριστο.

Ο αμίαντος στα δίκτυα υποβαθμίζει την ποιότητα του πόσιμου νερού;

Ο αμίαντος είναι ένα ινώδες πυριτικό ορυκτό που περιέχει σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και νάτριο. Κανένα από τα στοιχεία που περιέχει δεν είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν βρίσκεται στο νερό σε συγκεντρώσεις που επιτρέπουν οι κανονισμοί. Ωστόσο, η χρήση του για την κατασκευή σωλήνων ύδρευσης και η πιθανή αιώρηση ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού κι έχουν απασχολήσει διάφορους οργανισμούς. Το ενδιαφέρον και η σχετική ανησυχία προκλήθηκαν από το γεγονός ότι οι εισπνεόμενες ίνες αμιάντου είναι καρκινογόνες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι, αν και ο εισπνεόμενος αμίαντος είναι γνωστό καρκινογόνο, δεν υπάρχουν στοιχεία για αρνητικές επιπτώσεις όταν καταπίνεται με το πόσιμο νερό. Αυτή είναι και η απάντηση στην ανησυχία που έχει προκληθεί λόγω της χρήσης αμιαντοτσιμέντου στους σωλήνες ύδρευσης.

Η εγκύκλιος ΔΥΓ2/19028 «Αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης» δεν συμπεριλαμβάνει τις ίνες αμιάντου στις παραμέτρους που πρέπει να ελέγχονται στο πόσιμο νερό, και επισημαίνει ότι «Σε ότι αφορά στις επιπτώσεις στην υγεία από την κατάποση ινών αμιάντου με το πόσιμο νερό, από τα συμπεράσματα μελετών της διεθνούς βιβλιογραφίας δεν προκύπτει τεκμηριωμένα άμεση συσχέτιση ενδεχόμενης παρουσίας ινών αμιάντου και επιπτώσεων στην υγεία από την κατάποση τους».

Ίνες αμιάντου μέχρι σήμερα δεν έχουν ανιχνευτεί στο πόσιμο νερό του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Οι αναλύσεις για τον προσδιορισμό των ινών αμιάντου στο πόσιμο νερό πραγματοποιούνται για λογαριασμό της ΕΥΑΘ Α.Ε. σε εξειδικευμένα εξωτερικά εργαστήρια. Σημειώνουμε ότι για την παράμετρο αυτή δεν υπάρχει όριο στην ισχύουσα νομοθεσία.

Συνδεθείτε στα δίκτυά μας !

Αύξομείωση
Αντίθεση